Всички права запазени - ИК "Персей" 2024

Легенди и митове

52 старогръцки, скандинавски, библейски, български, славянски, арменски, индийски, египетски, германски, келтски, ромски и други митове, изучавани в училище и препоръчителни за извънкласно четене.

Легендите и митовете са адаптирани за деца и са съобразени с учебната програма. Включени са 52 легенди и митове като: Възходът на Зевс, Борбата на Зевс и Тифон, Аполон и Дафна, Фаетон и огнената колесница, Прометей и огънят, Кутията на Пандора, Хитруванията на Сизиф, Язон, златното руно и аргонавтите, Едип цар, Дедал и Икар, Троянската война, Приключенията на Одисей, Имир, леденият великан, Пръстенът на нибелунгите, Крали Марко, Битката на Рама с демоните, Вахагн и красавицата Астхик, Легенда за рома, Крал Артур и рицарите на кръглата маса, Тристан и Изолда, Сътворението на света и човека, Моисей, Самсон и Далила, Иисус Христос и др.

ISBN 978-954-8308-48-9
256 стр., цена 10 лв.
с черно-бели илюстрации

Принцът на розите

Сборник ирландски вълшебни приказки от Оскар Уайлд,
лейди Уайлд, Брам Стокър и др.

Ела в един вълнуващ свят на смели принцове и красиви принцеси, на чудни феи и страшни великани, на зли вещици и добри джуджета. Само така ще можеш и ти да участваш в главоломни приключения: да спасяваш градове, нападнати от великани, да побеждаваш с безстрашие и хитрост, да печелиш любовта на пленени или омагьосани принцеси, да защитаваш доброто и да помагаш на слабите… Талантливи писатели като Оскар Уайлд и майка му – лейди Уайлд, като Брам Стокър (създател на зловещия граф Дракула, но и на великолепни приказки) и Уилям Лармини ти обещават незабравими преживявания, но и ще те научат как да бъдеш по-добър и по-мъдър.

ISBN 978-954-8308-69-4
288 стр., цена 7.99 лв.
с черно-бели илюстрации

Торба приказки

52 приказки на Шарл Перо, Братя Грим, Андерсен, Вилхелм Хауф, Пушкин, Оскар Уайлд, "Хиляда и една нощ", български и други народни приказки.В сборника са събрани изучаваните в училище и препоръчителни за извънкласно четене приказки от II до V кл. Книга с най-хубавите народни и авторови приказки. Тези приказки са забавни, отвеждат ни на чудни пътувания, в които принцът е красив и храбър, принцесата също е красива, но не обича да спи върху грахови зърна... Златните момичета обаче, за разлика от принцесите, не са капризни, а много работливи, затова им се случват хубави неща... Хубави неща всъщност се случват на всеки, който обича да чете и препрочита приказките и иска да бръкне в торбата с хитростите, мъдростите или пък вълшебствата - в такива три части са обособени творбите в книгата.

ISBN 978-619-161-161-4
192 стр., цена 14.99 лв.
с цветни илюстрации

Торба басни

205 басни на Езоп, Жан дьо Лафонтен, Лесинг, Иван Крилов, Петко Р. Славейков и Стоян Михайловски.

В сборника са включени изучаваните в училище и препоръчителни за извънкласно четене басни от II до V кл. Преди 26 века на един роб с остър ум - Езоп, му хрумнало да изрича нелицеприятни истини, разказвайки на пръв поглед забавни истории, герои на които най-често били животни. Така непосредствената прилика с действителните хора и събития ставала още по-далечна, а истината можела да се приеме по-безболезнено. През XVII век - времето на Краля-слънце Луи XIV, баснята била възродена благодарение на Жан дьо Лафонтен. Той станал учител на следващите големи автори, благодарение на които баснята преживяла нов възход - Лесинг в Германия, Крилов в Русия, Петко Р. Славейков и Стоян Михайловски - в България. И днес техните басни ни учат как да живеем, какви да бъдем и какви не. Неща, които са важни за всяка епоха и всеки човек.

ISBN 978-619-161-099-0
192 стр., цена 12 лв.
с цветни илюстрации