Всички права запазени - ИК "Персей" 2024

Рой Якобсен

ВледененМащабен исторически епос за викингите.
Още с раждането му през 993 г. сл. Хр. всички си дават сметка, че Гест не е обикновен. Той е надарен с дарби и умения, които малцина притежават. Когато баща му е убит от един от най-могъщите властници в Исландия, защото е дал подслон на негов враг, на Гест не му остава нищо друго, освен да разцепи с брадвата си главата на убиеца. Кралският наместник обявява награда за главата му, а синът на убития, е решен на всяка цена да си отмъсти.
Това обрича Гест на изгнаничество – да напусне родния дом и страната си, като по стъпките му го следват отмъстителите. По пътя си Гест ще срещне нови врагове, но и нови приятели. Ще се натъкне на смразяващо насилие, но и ще бъде дарен с любов.

Роман
ISBN 978-954-9420-54-8
448 стр., цена 12.99 лв.

Нино Ричи

Заветът

В един затънтен край на Римската империя, в епоха на политическа нестабилност и духовна несигурност един мъж с огромна харизма и страстна вяра успява да преобрази всички около себе си. Всичко това се случва, когато Юдея и околните провинции са разтърсвани от междуособици и от опити за отхвърляне на римското потисничество. През пелената на времето изникват така упорито пазената тайна за произхода на Иисус, драмите на двете Марии – майка му и Мария Магдалина, конфликтите с Юда...
Скандален и вдъхновяващ, „Заветът” е забележителен роман, удивляващ със своя реализъм, изящество, интелигентност и мащабност. Притежава поетическата сила на Казандзакис и печели за автора репутацията на един от водещите таланти в съвременната световна литература.

Роман
ISBN 978-954-9420-81-4
480 стр., цена 14.99 лв.

Антонио Гомес Руфо

Моретата на страха

Сред ужасите на Инквизицията един мъж търси тайната на смъртта и безсмъртието, за да изпълни един любовен дълг. Изненадващ и завладяващ роман, какъвто не се е появявал в литературата от “Парфюмът” насам. Дон Фернандо и доня Клара се обичат от деца и израстват с мисълта, че са създадени един за друг. Но заради науката той пренебрегва гласа на сърцето си. И доня Клара е принудена да се омъжи за друг. Една трагична и разтърсваща любовна история.

Роман
ISBN 978-954-9420-73-9
352 стр., цена 11.98 лв.

Уилям Оуен Робъртс

Черната смърт

Един изтънчен арабин. Една тайна мисия за отмъщение в сърцето на Европа. Една зараза, която унищожава всичко по пътя си.
След смъртта на баща си Салах ибн ал Хатиб трябва да потегли на пътешествие към люлката на неверниците и там да убие краля на Франция Филип дьо Валоа. Дядото на краля е отговорен за убийството на дядото на Салах по време на един от кръстоносните походи. И така, в края на септември 1347 г. Салах се сбогува с детството си, с тихите дворове на медресето, със света на учението и съзерцанието, за да се отправи към един друг свят. Но докато пътува, той е придружаван от нещо невидимо и смъртоносно, пренасяно от въздуха и плъховете, движещо се чрез кораби през Средиземноморието: чумата. В Сицилия, Флоренция, Авиньон и Париж Салах преживява приключения, които променят срамежливия възпитаник на медресето. Налага му се да мами и да бъде мамен, да краде и да бяга, да убива, за да оцелее. Среща се с блудници и мошеници, папи и свещеници, крале и кралици по пътя към изпълнението на тайната си задача...

Роман
ISBN 978-954-9420-87-6
272 стр., цена 8.99 лв.

Чет Реймо

Роман
ISBN  978-954-9420-27-2
336 стр., цена 9.98 лв.

Валентин

Исторически роман в традицията на “Quo vadis” на Х. Сенкевич – необикновената история на един енигматичен мъж на фона на разрухата на Римската империя. Във време на кървави зрелища и религиозни гонения, на лутане между богове, известността и богатството му нарастват. Той се оказва в досег с могъщи мъже и опасни жени, но и на прага на чувство, заради което може да рискува всичко.

Лиам Мак Койл

ПисмотоРоман в духа на Александър Дюма, Уолтър Скот и Рафаел Сабатини. В ранните години на 17. век, когато цяла Ирландия е под властта на английската корона властите екзекутират католически епископ и тласват ирландския народ към въстание. Младият Лукас е талантлив майстор на рапирата, образован и владеещ няколко езика. Но той е откъснат от ежедневните си занимания, когато неочаквано се появява негов родственик, който никога не е виждал. Чичото го отвежда при йезуитски свещеник, преследван както всички католически духовници от властите. Той го натоварва със съдбоносна мисия – да занесе важно писмо на предводителя на ирландските въстаници Хю Ó Нийл, който живее в изгнание в Рим и не знае за убийството на епископа, обединило всички келтски кланове против английските поробители. Лукас попада в един свят на политически интриги, коварни шпиони и дуели на живот и смърт. По петите му е Лисицата, един от най-жестоките и ловки шпиони в редиците на врага, изпратен със заповед да го спре на всяка цена. А от успеха на Лукас зависи съдбата на цял един народ.

Роман
ISBN 978-619-161-057-0
224 стр., цена 8 лв.

Владимир Плавевски

Салджията от ВардарРоманът е базиран на конкретни личности и събития от първите години на ХХ век - гемиджиите и солунските атентатори. Международно признат автор, Владимир Плавевски пише увлекателно, динамично, четивно, създавайки наситен с действие сюжет и пълнокръвни герои, с които читателят заживява.
Салджията Йован и неговият помощник Арсений плават със сал по Вардар, наети от богат търговец да превозят стоката му от Велес до Солун. Пътуването се превръща в невероятно приключение, тъй като по пътя те попадат в поредица драматични ситуации. Сблъскват се с жестокостите на все още властващото по тези места робство и върховенството на османския закон. Оказва се, че салът всъщност е плаваща бомба, защото между диплите на китениците, които трябва да превозят, е скрит динамит, предназначен за атентат в Солун.
Владимир Плавевски (р. 1948 г., сценарист, фотограф и драматург, един от значимите македонски писатели днес) ни увлича във вълнуващ и напрегнат сюжет, в който изплуват образите на предвестниците на историческия обрат – гемиджиите и илинденските комити. В романа майсторски са втъкани типичната за времето атмосфера, мистични същества и жестоки сцени, на чиито фон изпъкват необикновено жизнените герои, съдбите на които плават по теченето на трагичната река на живота.

Книгата е финалист за най-голямата македонска литературна награда – „Роман на годината“.

Роман
ISBN 978-619-161-085-3
224 стр., цена 10 лв.

Душко Родев

Човекът, който обичаше нароветеРоманът “Човекът, който обичаше наровете” на изтъкнатия македонски автор Душко Родев е покъртително повествование за времето непосредствено преди Илинденското въстание от 1903 година. В центъра на сюжета, изграден изцяло по автентични исторически събития, са образите на Кръстьо Асенов, определен от Гоце Делчев за войвода на централната чета в революционния окръг на град Кукуш, племенник на легендарния Хаджи Димитър от Сливен, и заменоската на кукушката чета Ана Малешевска, дъщеря на координатора на Вътрешната македоно-одринска революционна организация в Дупница, видният поборник Никола Малешевски.
Авторът разкрива интересни епизоди от аферата с отвличането на мис Стоун и преговорите за откупа – така необходимите финансови средства за закупуване на оръжие за въстанието. С майсторство е изваян образът на най-смелите и достойни синове на народа, дръзнали да се изправят и да воюват с мощта на поробителя. Но в драматичната динамика на кървави битки с турските потери авторът търси и анализира безкомпромисно човешките слабости и пристрастия в отношенията между хората, не малка причина за ерозията на всяко велико дело.
Пламналата любов между Кръстьо Асенов и Ана Малешевска, с която те искат да покажат, че и най-святата обич между мъж и жена може да бъде неотменна част от борбата за свобода, води до жесток вътрешен конфликт в четата, довел до братоубийствения акт на гибелта на Кръстьо Асенов.
Това е роман, в който балканските нрави и идеализмът на героите са подложени на върховно изпитание и тук авторът е подходил с дълбок психологизъм, въвеждайки ни както в бунтовната атмосфера на времето, така и в интимния свят на персонажите – действителни личности от българската и балканската история.
Книгата е носител на наградата Роман на годината (2010).

Роман
ISBN 978-619-161-100-3
134 стр., цена 8 лв.

Ян Уве Екеберг

Времето на мечаБазирана върху уникалните норвежки саги и сравнявана с „Рицарят тамплиер” на Ян Гиу и „Устоите на земята“ на Кен Фолет, историческата трилогия „Времето на меча” на Ян Уве Екеберг разказва по подобен начин, въздействащо и динамично, за размирния XII век, изпълнен с борби за престола и за надмощие между светската и духовната власт. Брат застава срещу брат си, семейства и приятелства са подложени на изпитания, а за да опазиш правата и любовта си, често се налага да проливаш кръв.
Сигюр Лавар израства в двора на норвежкия крал Свере заедно със сина му Хокон, с който са на една и съща възраст. Но той е роб, разделен още невръстен от майка си. Независимо от различното си положение в обществото и това, че са постоянни съперници във всичко, Сигюр и Хокон стават приятели. Ментор на двете момчета е огромният и никога непобеждаван воин Дигре, личният телохранител на престолонаследника. Той е строг и суров към Сигюр, ала в него младежът започва да вижда бащата, който никога не е имал.
Но защо Хокон Гален, кралски племенник и военачалник, така силно желае смъртта на Сигюр? Защо същата омраза към него таи и кралица Маргрете? Защо крал Свере неколкократно отказва да даде свободата на Сигюр, независимо от това че няколко пъти той спасява живота на престолонаследника и става прочут воин?
Заедно със сраженията на бойното поле Сигюр води и своя лична битка: да открие тайната на произхода си. И когато среща Солвейг, девойката, която ще стане негова жена и с която ще създадат потомство, той осъзнава, че за него е изключително важно да разбере кой е и кои са родителите му. Но тайната на неговия произход се оказва свързана със запазването на политическата стабилност в кралството…

Роман
ISBN 978-619-161-133-1
384 стр., цена 16.99 лв.

Ян Уве Екеберг

КралеубийцитеДоблестният и смел Сигюр Лавар е открил тайната на своя произход – че е незаконен син на крал Свере, който признава това на смъртното си легло. Сигюр вече е сред първите мъже в двора, а неговият най-близък приятел и полубрат, Хокон, става крал. Възцарява се мир, но не задълго. Врагове дебнат не само от границите на кралството, но и вътре в него, дори сред най-приближените на краля.
Нова гражданска война избухва заради две кралеубийства. Опустошителната скръб, която Сигюр изпитва, почти го унищожава. Но възстановявайки се от болката си, той се озовава в челните редици на борбата да върне трона на потомците на крал Свере. Родил се е кралски син, за който пророкуват, че ще бъде най-великият владетел, който страната е имала. Но още невръстен, към него се втурват безскрупулни убийци.
Най-големият враг на Сигюр е Хокон Гален, могъщ военачалник и съпруг на сестра му, който отдавна жадува да се възкачи на престола. Заради амбициите си той е готов да се съюзи дори с враговете на кралството.
В този критичен момент Сигюр е предаден от човека, когото обича най-много. Това разпалва в душата му омраза и жажда за отмъщение.
„Кралеубийците“ е втори, сюжетно самостоятелен роман от историческата трилогия „Времето на меча“, сравнима с „Рицарят тамплиер“ на Ян Гиу и „Устоите на земята“ на Кен Фолет.

Роман
ISBN 978-619-161-141-6
384 стр., цена 16.99 лв.

Владимир Плавевски

КомитаПри една случайна среща войводата Гоце Делчев взима в четата си младия селски ратай Лазар, който настоява да стане комита. Обучен от най-добрите в четата, Лазар бързо усвоява различни умения за водене на бой, успоредно с това се и образова. Той посвещава живота си изцяло на борбата за свобода и преминава през много премеждия и изпитания, схватки с османски аскери и авджи табори. Участва в аферата „Мис Стоун“ и помага при предаването на американското злато на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Разрешава случай с „таласъм“, плячкосващ суеверни селяни. Влюбва се и получава шанс да последва любовта си в Америка, но дали ще намери сили да загърби каузата, на която се е врекъл...
Написан в най-добрите традиции на историческия роман, „Комита” разказва за реални събития и личности от борбата за освобождение на Македония от турско робство, вплетени в увлекателен и динамичен сюжет. Авторът умело владее вниманието на читателя с неочаквани обрати, реалистични сцени на турски издевателства и героични подвизи.
Владимир Плавевски (р. 1948) е един от най-значимите съвременни македонски писатели, а също и сценарист на популярни сериали и филми, фотограф и драматург. Носител е на наградата „Роман на годината”. На българските читатели е познат романът му „Салджията от Вардар“, в който разказва за времето на гемиджиите и солунските атентатори.
Романът се вписва в разширяващата се тенденция робството да бъде показано през нов поглед от съвременната балканска литература – така както у нас стана с преоткриването на книгите на Георги Божинов, „Възвишение“ на Милен Русков, дебютната книга на Десислава Венева „Последна надежда“ и др.
Македонският писател Владимир Плавевски е избрал романтико-приключенския подход към темата, като се основава върху документалните факти за епохата и исторически личности като Гоце Делчев, Яне Сандански, Христо Чернопеев, Елън Мария Стоун, Катерина Цилка и др.

Роман
ISBN 978-619-161-093-8
352 стр., цена 14.99 лв.

Ян Уве Екеберг

Светият олтар„Светият олтар” е сюжетно самостоятелен, трети роман от трилогията „Времето на меча” от Ян Уве Екеберг, една от най-значителните исторически саги на ХХI век, сравнява с „Рицарят тамплиер” на Ян Гиу и „Устоите на земята“ на Кен Фолет. Трилогията е базирана върху уникалните средновековни норвежки саги и разказва за събития от размирния XII век, изпълнен с борби за престола. Мрачната, но завладяваща атмосфера, многобройните интриги, противоборства, домогвания до властта и предателства допълват усещането за сродство и с „Игра на тронове“, но без фентъзито и магията.
Изтощен от безбройните кръвопролитни войни и дълбоко разтърсен от загубата на най-обичните си същества, воинът Сигюр Лавар се е установил в Новгород, столицата на средновековна Русия. Но пристигат тревожни новини. Кралят на Норвегия е починал и Хокон, племенникът на Сигюр, е законният претендент за трона. Но момчето няма военна сила и е в непосредствена опасност, защото коварният ярл Скюле е готов на всичко, за да получи абсолютната власт.
Въпреки страха да не се превърне в предишния кръвожаден войн, Сигюр решава да изпълни своя дълг към кралския си род и да защити правата на младия престолонаследник. Така се превръща в ключова фигура в битката за възкачването на Хокон на трона, както и в откриването на най-свещената реликва в царството, изчезнала при необясними обстоятелства – мощите на светия крал Улав. Хокон не би могъл да бъде провъзгласен за законен владетел, докато не се закълне над тях, а вражеските сили се опитват всячески да му попречат да го стори. Сигюр е единственият, който с мъдростта си и военния си опит може да доведе тази почти безнадеждна мисия до успешен край.

Роман
ISBN 978-619-161-154-6
352 стр., цена 16.99 лв.

Драги Михайловски

Баязид и ОливераРоман за брака между османски султан и християнска принцеса.
Той е турският султан Баязид I, властвал от 1389 до 1402 г., тя – сръбската принцеса Деспина Оливера, най-малката дъщеря на княз Лазар и княгиня Милица. Действието се развива в периода след Косовската битка през 1389 година, когато е убит Лазар, а Оливера става една от четирите законни съпруги на Баязид.
Различията между двамата са огромни. Но между Оливера и Баязид се заражда любов – истинска любов и страст. Посланията в романа са многобройни, но основната идея е за неизбежността на връзките между различните културни ценности, мост между които може да бъде любовта.

Роман
ISBN 978-619-161-186-7
150 стр., цена 9.99 лв.

Ян Уве Екеберг

ПОСЛЕДНИЯТ ВИКИНГСКИ КРАЛ
Чиракът на войнатаИзраснал под крилото на властната си майка, Харалд е разглезено момче. Но когато вижда как едноръкият Ране, най-страшният от всички викинги, упражнява бойните си умения, животът му се променя завинаги. Момчето се превръща в най-добрия ученик, който старият викинг е имал. Разбрал за плановете на съседа им Рагнар да си присвои имотите им, Харалд се опитва да го убие, но не успява. Тогава майка му си дава сметка, че ако не иска да го види как умира млад, най-добре е да го повери на стария викинг.
Така започва дългият път на упорития чирак на войната и превръщането му във велик воин. Този път ще го отведе до голямата битка за християнството при Стиклестад, където Харалд е рамо до рамо с полубрат си, крал Олав. Когато кралят е убит, а Харалд е очевидният наследник, животът му е в смъртна опасност. Как ще се спаси от враговете си? Ще успее ли да отмъсти на Рагнар, който е унизил сестра му? Ще изпълни ли предсмъртното желание на брат си, краля? Харалд ще се върне на територията на врага, за да се опита да осъществи всичко това и да докаже, че е най-достойният чирак на войната.

Роман
ISBN 978-619-161-244-4
384 стр., цена 16.99 лв.

Ян Уве Екеберг

ПОСЛЕДНИЯТ ВИКИНГСКИ КРАЛ
Конникът на дяволаРоманът се вписва в историческата поредица „Последният викингски крал“, която се превърна в голям хит за почитателите на този жанр в скандинавските страни. Всеки от романите е със самостоятелен сюжет и художествена завършеност. След смъртта на брат си, крал Олав, Харалд е принуден да потърси убежище в чужбина. Така се озовава в Киевска Рус, където воинските му умения привличат вниманието на княз Ярослав. Той го поставя начело на руската войска, която под командването му постига победи, но самият Харалд си спечелва смъртен враг. Викингът желае да се прибере у дома, за да си върне кралството, но иска преди това да се ожени за княжеската дъщеря Елисавета, в която се влюбва. Княз Ярослав обаче има условие: за да стане негов зет, Харалд трябва да си спечели слава и богатство. Харалд знае къде може да се сдобие със слава и богатство: в Константинопол, в личната гвардия на византийския император (варягите). Дългият път дотам обаче се оказва изпълнен с опасности – вражески нападения, робски плен, кръвопролития и сражения… А след срещата с прочута жена воин, която ще го обучи на военно и ездаческо майсторство, той ще се превърне във воина, който всява респект у всички – конника на дявола. Районите, през които трябва да премине Харалд, крият много опасности и изненади и през XI век са сборен пункт на различни народи: араби, варяги, византийци, появяват се и първите монголски пришълци. Всеки защитава себе си с оръжие и е готов на кръвопролитие. Издръжлив, силен, непоколебим и уверен в реализирането на мечтата си, Харалд преодолява всички препятствия, пред които е изправен. Пленен от хазарите, той печели уважението им и заедно с тях влиза в битка с могъщата византийската армия. Тя обаче побеждава, а оцелелите отвежда в робство. Смелостта на Харалд впечатлява императрица Зоя, която държи реалната власт във Византия, и пътят му към императорската гвардия е отворен… „Конникът на дявола“ е изключително увлекателен исторически роман. Реално съществували лица и събития оживяват пред читателя. Сюжетът е изпълнен с динамика, а Ян-Уве Екеберг го прави невероятно вълнуващ, втъкавайки в нишките му любов, омраза, жажда за власт и отмъщение.

Роман
ISBN 978-619-161-245-1
352 стр., цена 19.99 лв.

Ян Уве Екеберг

ПОСЛЕДНИЯТ ВИКИНГСКИ КРАЛ
Наемникът на императораРоман от най-епичната поредица за викингите – „Последният викингски крал“. Викингът Харалд става наемник на византийския император и е изпратен да отвоюва важни сицилиански градове от сарацините и да ги върне под византийска власт. След кървавите битки Харалд трябва да съпроводи надменния Михаил, осиновения син на императрица Зоя, до вражеската територия на свещения град Йерусалим, за да се помолят на Божи гроб за опрощаване на греховете.
Междувременно в Константинопол се води поредната ожесточена борба за власт. Императрица Зоя е предадена от чичото на Михаил – Константин, и е изпратена в манастир, където е охранявана от отмъстителна игуменка. Самият Харалд, въпреки вярната си служба и факта, че на няколко пъти спасява живота на безразсъдния Михаил, също е лишен от пълномощията си, превръща се в пленник на доскорошните си съюзници и го очаква сигурна смърт.
Дали безстрашният воин ще се остави да бъде победен, или ще отмъсти жестоко на предателите, за да се пребори за осъществяването на най-съкровената си мечта? Екеберг стъпва здраво върху основата на реални събития и герои. Книгите му потвърждават огромните му познания по история и голямата способност да разказва. Те са невероятен, вълнуващ, завладяващ и драматичен разказ за викингите и техния последен крал. Преведени са на много езици, печелят положителни отзиви и симпатиите на голяма читателска аудитория.
Всяка от книгите на най-епичната романна поредица за викингите – „Последният викингски крал“ е със самостоятелен сюжет. Свързва ги най-великият норвежки крал – Харалд Хардради, чиято слава се разнася в цяла Европа през XI век. Наследник на престола, след като брат му е убит, той е принуден да отиде в изгнание, прочува се с войнските си качества в Русия, става част от личната гвардия на византийския император и като такъв, побеждава българския цар Петър Делян, след което се връща в Норвегия, където става крал, а по-късно предявява претенции и към трона на Англия. „Наемникът на императора“ е третият роман от поредицата за безстрашния воин.

Роман
ISBN 978-619-161-246-8
352 стр., цена 16.99 лв.

Ян Уве Екеберг

ПОСЛЕДНИЯТ ВИКИНГСКИ КРАЛ
Врагът на мираЖивотът на Харалд Суровия е един от най-изпъстрените с приключения в историята на Норвегия. С голямата си смелост и рядко срещаното си умение да воюва, той оставя следа от Стиклестад до Византия.
В романа „Врагът на мира“, четвъртата книга от поредицата „Последният викингски крал“, срещаме Харалд като предводител на легендарната византийска варяжка гвардия. Когато на престола се възкачва нов император, Харалд е в опасност и трябва да бяга, за да спаси живота си. Обстоятелствата го принуждават да се раздели с Мария, племенницата на Зоя Порфирогенита, която е успяла да се загнезди в сърцето му, и той се отправя към Киев, столицата на могъщата Киевска Рус (или Гардарике, както я наричат скандинавците). Там търси убежище при княз Ярослав, както и успява да спечели ръката на дъщеря му Елисавета благодарение на богатствата, натрупани по време на службата в императорския двор. Но един нестихващ копнеж пламти в сърцето на Харалд – да се завърне в Норвегия, да бъде провъзгласен официално за крал и да обедини родината си. В страната обаче вече са избрали Магнус, сина на свети Олав, за крал, а над него бди могъщият хьовдинг от Трьонделаг – Ейнар Големия Корем. Ще успее ли Харалд да убеди племенника си да си поделят властта? Ще може ли да се справи със съпротивата на местните големци, които не желаят да склонят глава пред него? Храбрият воин е принуден да се гмурне дълбоко в политически интриги и кървави битки, за да постигне заветната цел и да прослави рода си. Време е да изпълни обещанието, което е дал на брат си свети Олав в Стиклестад.
Поредицата „Последният викингски крал“ е базирана на живота на Харалд Суровия. Тя обхваща дълги времеви периоди, опира се на исторически извори и изобилства от образи на реално съществували личности, като например на българския цар Петър Делян, срещу когото наистина се е сражавал Харалд. Разбира се, истината се доукрасява от измислицата, за да се засили приключенският елемент на романа. В книгите за последния викингски крал войната и приятелството, любовта и омразата, прошката и отмъщението се преплитат по неразривен начин, който сякаш кара тази важна епоха в нашата история да оживее пред очите на читателя.

Роман
ISBN 978-619-161-299-4
352 стр., цена 16.99 лв.

Ян Уве Екеберг

ПОСЛЕДНИЯТ ВИКИНГСКИ КРАЛ
Командирът на смърттаВ „Командирът на смъртта“, петата и последна книга от поредицата „Последният викингски крал“, посветена на живота на Харалд Сигурдарсон (1015-1066), героят най-после е осъществил желанието си да бъде едноличен владетел на Норвегия, но все още преследва една голяма мечта: с дръзки действия той се опитва да възстанови старото Северноморско кралство, в което Норвегия, Дания и Англия се управляват от един и същ крал.
Когато английският крал Едуард Изповедника умира на 5 януари 1066 г., започва безмилостна битка за най-важния престол в Северна Европа. Харалд също се включва в надпреварата за кралската власт в Англия. Фактът, че няма почти никакви основания за претенциите си към английския трон, не попречва на страховития пълководец да тръгне по море с най-големия флот, който някога е отплавал от Норвегия. Смелото начинание почти успява, но норвежкият крал е подмамен в капан.
В поредицата за Харалд Суровия Ян Уве Екеберг преплита реални и измислени герои и събития, за да създаде драматична и колоритна картина на последния норвежки викингски крал и на времето, в което е живял.
Всеки от романите е със самостоятелен сюжет.

Роман
ISBN 978-619-161-317-5
352 стр., цена 16,99 лв.

Йосип Млакич

По дирята на змийската кожаИстория за сняг, който не покрива всичко, за престъпление и възмездие, което често идва твърде късно, за кръгове, в които се въртят човешките животи, за Босна, където злото е заровено плитко и се помни дълго и упорито, за историята, която не се променя от векове…
По време на турското владичество босненският монах Иво Лашванин провежда разследване на няколко брутални убийства, извършени заради отмъщение, насред религиозния конфликт между християни и мюсюлмани в свят, в който собствената печалба се измерва с чуждата загуба, а мярката за човешкото щастие често е чуждото нещастие.
Снегът е там, за да покрие кървавите следи от престъпленията и нещастията, които хората си причиняват един на друг, и да замрази съдбите в състояние на скръб, трагедия и безнадеждност.
Йосип Млакич е необичайно явление в съвременната литература. Критиката често го сравнява с нобеловия лауреат Иво Андрич и намира множество причини за подобна оценка.

Роман
превод Таня Попова
ISBN 978-619-161-289-3
223 стр., цена 15 лв.

Слав Хр. Караславов

Бунтът на БелгунитеОт автора на „И се възвисиха Асеновци“ и „Солунските братя“

Романът проследява времето около въстанието на Асен и Петър и запълва празнината за събитията преди тези в популярната трилогия на Слав Хр. Караславов „И се възвисиха Асеновци“.
През есента на 1185 г. двамата братя от рода на Белгуните (Асеновци/Асеневци) – Асен и Теодор (Петър), се завръщат оскърбени от посещението си при новия византийски император Исак ІІ Ангел. Обидата ги кара да потърсят съмишленици, с които да тръгнат на директен, макар и рискован сблъсък с наглед непоклатимата империя на ромеите. Гневът се отприщва при освещаването на църквата „Свети Димитър“ и прераства във въстание, което по-късно води до мира, сключен под стените на Ловешката крепост през пролетта на 1187 г.
Неслучайно Слав Хр. Караславов е наричан „сърцеведът на историята ни“. В основата на романа е непокътнатият исторически факт, но писателят успява да ни докосне до легендите, до мъглявия шепот на миналото, до дръзкото мълчание на апокрифното, в което оживяват имена и сказания – ...Белгуните… Боян магесник…

Роман
ISBN 978-619-161-294-9
160 стр., цена 13 лв.

Масимилиано Фели

Апокрифният живот на Франциск от АсизиИсторически роман за Франциск от Асизи, основател на Францисканския орден, е един от най-известните християнски светци и покровител на Италия. Роден е в семейството на богат търговец от Асизи. Като млад мъж той води разгулен живот и мечтае да стане рицар. Участва в битката на Асизи с Перуджа и попада в плен. Когато се завръща у дома, преживява духовен катарзис. Раздава имуществото си на бедните и това кара баща му да го лиши от наследство. Възстановява със собствените си ръце изоставена църква край Асизи. Започва да води евангелски живот в бедност, следвайки примера на Христос. Помага на болни, страдащи и изоставени, което понякога го прави неразбран и осмиван, включително и от папата, но създаденият от него орден става все по-популярен. Получава стигми (раните на Христос при разпятието). Две години след смъртта си през 1226 г. е канонизиран за светец.
В романа на Масимилиано Фели монахът Деодат е натоварен от Бонавентура, генералния настоятел на Францисканския орден, със задачата да се срещне с все още живи съратници на свети Франциск и да събере повече информация за живота му, за да бъде редактирано официалното му житие – Legenda Sancti Francisci.
Книгата е преведена с подкрепата на Центъра за книгите и четенето на Министерството на културата на Италия. 

Роман
ISBN 978-619-161-332-8
448 стр., цена 25 лв.

Силвия Вакари

ИмператрицатаИсторията на жената, нарисувана от Рафаело в образа на Галатея от прочутата му фреска във вила Фарнезина в Рим е разказана от италианската писателка Силвия Вакари в романа „Императрицата“ (изд. Персей, превод Ваньо Попов). Става дума за прочутата куртизанка Лукреция, метреса на Агостино Киджи, най-богатия човек в Европа по онова време, банкер на Борджиите и папите, на Венецианската република.
Това е роман за жената, която има власт над всички могъщи мъже по онова време, но се оказва подвластна единствено на любовта, до която на моменти е толкова близо, но никога не може да има.
Красивата и интелигентна Лукреция е обучена от майка си да се превърне в най-елитната куртизанка в Рим. Трябва да спазва само едно важно правило – да покорява мъжките сърца, но никога да не се влюбва.
Желана и ухажвана от най-могъщите мъже в Рим, тя е смятана за императрица на куртизанките и получава името Империя. За кратко време спечелва успех и богатство, като успява да държи под контрол мъжете и да бъде непроницаема в емоционално отношение.
На фона на Ренесанса и възраждащите се изкуства, между разкошни вечери и уредени срещи Лукреция се запознава с харизматичния Анджело дел Буфало, в когото се влюбва неудържимо. Но за него по-важна от красотата и всеотдайността й е зестрата на бъдещата му съпруга…
Тогава в живота й се появява Агостино Киджи, банкер на папите и притежаващ богатство, повече от това на цялата римска аристокрация. Той построява фамозната вила Фарнезина и наема художника Рафаело Санти да нарисува фрески в нея. Киджи обаче не знае, че съдбата вече е сблъскала Рафаело с Лукреция, когато му възлага да я нарисува като централния образ във фреската „Триумфът на Галатея“. Ще устои ли на чара й младият и обещаващ художник, или може да загуби всичко заради метресата на най-богатия мъж в Рим?
Галатея на Рафаело не е абсолютно копие на Лукреция, а изобразява по-скоро вътрешната, отколкото външната й красота. Затова на корицата на българското издание не е известната фреска, а близък до нея, но по-предизвикателен образ, дело на AI; самата творба на Рафаело може да бъде видяна на задната корица на книгата. Книгата е преведена с подкрепата на Центъра за книгите и четенето на Министерството на културата на Италия. Това е най-значимият роман на Силвия Вакари.

Роман
ISBN 978-619-161-308-3
320 стр., цена 19,99 лв.

Франческа Петрицо

В кръвта ми еЛукреция и Чезаре Борджия
Черна легенда или истинска скандална история?

Лукреция и Чезаре Борджия са на първо място брат и сестра, незаконни деца на папа Александър IV Борджия. Във вените им тече кръвта на едно могъщо семейство, която ги повежда по пътя на насилието и жаждата за завоевания. Близостта им е непомрачима, макар и забранена, но със сигурност е уникална и безсмъртна.
Изпълнени с тъга и съжаление, разбиране и нежност, двамата са обвързани завинаги от чувството, което ги поглъща и погубва. Вплетени в черната легенда, разказваща за кръв, отрова и предателство, Лукреция и Чезаре още от люлката са белязани от съдбата и мракът на техният живот отеква и до днес, петстотин години по-късно. Сега двамата оживяват, за да разкажат своята история.
Той е кръвожаден и безмилостен, а тя – неморална отровителка с хиляди любовници. Но Чезаре е и един смел и непокорен, закрилящ и страстен брат, готов да се притече на помощ на сестра си – нежната и беззащитна, романтична и мечтателна Лукреция.
Неведнъж братът и сестрата са принудени да се разделят болезнено заради държавни интереси, макар че това никога не успява да им попречи да бъдат духом един с друг до смъртта им. Защото всяка тяхна мисъл, всяка мечта, всеки жест до края са пропити с идеализирания спомен за един кратък период от тяхното детство, който са изживели заедно – периода на невинност.
„В кръвта ми е“ е впечатляващ със стила и откровеността си роман, който завладява още с първите думи от мрачната изповед на Чезаре и Лукреция Борджия.

Роман
ISBN 978-619-161-336-6
224 стр., цена 19,99 лв.