Всички права запазени - ИК "Персей" 2020

Сам Милър

Тъмното мястоНенадминат психологически трилър от автор с оригинално въображение, с ярки, незабравими персонажи, вълнуващ и скорострелен сюжет и безмилостна развръзка, която ще ви остави без дъх. Криминална проза от най-висока класа. Когато частният детектив Карл Кейн разбира, че полицията ще направи всичко възможно, за да не открие жесток убиец, той трябва да разчита единствено на собствените си способности.

Роман
ISBN 978-954-8308-86-1
240 стр., цена 9.98 лв.

Рой Якобсен

Детето чудоЕдин от най-големите скандинавски бестселъри през последните години, издаден в над 20 страни.

Силната връзка на десетгодишния Флин с майка му е подложена на изпитание, когато при тях пристига мистериозната му по-малка полусестра Линда „с атомен заряд в светлосиньо куфарче”. Бащата, който преди години е напуснал Флин и майка му, е починал. Втората му жена е наркоманка и не може да се грижи за дъщеря им. Затова майката на Флин решава да приеме Линда в малкото им семейство, въпреки че им е трудно да си го позволят. С влизането си Линда преобръща наопаки техния обикновен и добре подреден свят. Грижейки се за момичето, майката вижда отражение на собственото си минало. За Фин Линда е като воденичен камък на шията, но това е и възможност да понесе отговорност и да бъде бащата, който той никога не е имал…

Книга, която те кара да се смееш и да плачеш. Това продължава не само след като си затворил и последната й страница, а и седмици по-късно. „Детето чудо” е съвършеният шедьовър!
Dagsavisen

Роман
ISBN 978-954-8308-67-0
224 стр., цена 7.99 лв.

Ингвар Амбьорнсен

Очите на СталинКриминален роман, в който възкръсва духът на Реймънд Чандлър - с виртуозния сюжет, изключително богатия език, убийствената ирония и пъстротата на сленга и жаргона.

Съпрузите Лайла и Рони Улсен са частни детективи, занимаващи се с лов на неверни съпрузи. Между пиянски запои и лични трагедии те изкарват хляба си, ровейки се из кирливите ризи на „порядъчните граждани”. Но една съдбовна сутрин са разтърсени от вестта, че техният приятел Бернард Линдквист – журналист и писател, е намерен мъртъв в леденостудените води на пристанището в Хамбург. Лайла претърсва дома на Бернард и открива папка с надпис „Очите на Сталин”, в която има един-единствен лист с ключови думи и колона с имена. Съпрузите не могат просто да стоят със скръстени ръце и да чакат официалното разследване да даде някога резултат. Още повече, че бащата на Бернард е намерен с разсечена глава. Преди смъртта си той е получил от сина си картичка с текст: „Очите на Сталин все още не виждат”. Явно приятелят им е бил по следите на нещо голямо. А още по-явно е, че този път съпрузите си имат работа с други тип престъпници от тези, с които обикновено общуват. Защото за тези човешкият живот не струва нищо.
Лайла и Рони отпрашват за Хамбург, където ги очакват още един труп, недоверчиви ченгета, настръхнали охранители и професионалисти от тайните служби. А навсякъде, където тайнствените думи ОЧИТЕ НА СТАЛИН се появят, предизвикват насилие и мигновена смърт...

Роман
ISBN 978-954-8308-44-1
320 стр., цена 9.98 лв.

Нино Ричи

Житията на светците

Разтърсваща история за грях и гордост, видяна през очите на едно седемгодишно момче. Един от най-силните романи в съвременната канадска литература, издаден в 26 страни. Бестселър № 1, задържал се в класациите в продължение на 75 седмици! Продуцентите на “Имало едно време в Америка” заснемат минисериал с участието на София Лорен и Крис Кристоферсън.
В провинциална Италия хората не прощават на тези, които са различни от тях и не се съобразяват с неписаните правила на живота тук. Катерина, майката на 7-годишния Виторио, е такава и плаща скъпо за това. Но е горда и вярва, че е свободна и че има избор.


Роман
ISBN 978-954-9420-66-1
272 стр., цена 7.99 лв.

Нино Ричи

В стъклена къща

Завладяващ разказ за силата на човешката воля и стремежа към изкупление. Историята на съзряването на Виторио Иноченте, пристигнал в Новия свят след смъртта на майка си. Отношенията с мрачния му и саможив баща са напрегнати, но в него се събуждат неочаквани чувства към природената му сестра Рита.

Изключително емоционален, вдъхновен роман – „Сънди Телеграф”.

Роман
ISBN 978-954-8308-07-6
384 стр., цена 12.99 лв.

Нино Ричи

Къде отиде тя

Забранените аспекти на желанието и копнежът към това, което не е за разкриване. След смъртта на баща си Виторио Иноченте отново се среща с доведената си сестра. Отначало те са сдържани един към друг, но постепенно неизказаното между тях изплува на повърхността, за да ги подтикне към поредицата от събития, които накрая принуждават Виктор отново да се завърне във Вале дел Сол, откъдето е започнала цялата история. Там, откъдето преди двадесет години е потеглил за Америка, той се опитва да се противопостави на миналото си, на тайните и разкритията.

Роман
ISBN 978-954-8308-08-3
320 стр., цена 10.99 лв.

Братислав Петрович

Цариградски друмКакво се случва на Цариградския друм – трасето на някогашния римски път Виа Милитарис, днешната магистрала Белград-Ниш-София-Истанбул, пътят, който свързва Изтока и Запада? В днешни дни и преди повече от два века? Какви тайни крие този царствен път?
Чрез едноименния роман на съвременния сръбски писател Братислав Петрович, можем да надникнем отвъд тези тайни, да се пренесем в епохата на османското робство, еднакво тежко за сърби и българи, да узнаем една легенда – тази за тайнствените съкровища на легендарния хайдутин поп Мартин и неговия побратим Вълчан войвода. Легенда, неразбулена и до днес, която все още амбицира иманярите да търсят заровените съкровища, да разпространяват тайни карти, и рушат светини в преследване на митичното злато. Това ни разказва авторът, с едно неподправено писателско любопитство, с нетрадиционен поглед върху легендата, пречупен през неговата жизнена философия и безспорен белетристичен талант.
Как тази легенда се свързва с една съвременна, почти криминална случка, чието действие се развива отново на Цариградския друм, ще узнаете, когато разгърнете страниците на книгата.

Роман
ISBN 978-619-161-039-6
256 стр., цена 9.98 лв.

Изабел Уерѝ

Мерилин обезкостенаМодерен роман за един живот, за една събуждаща се жена, за възхищението от живота, стигащо дори до силно желание за двойственост, за откриването на любовта и свободата. Това е разчленяване на душата на едно момиче през три стадия от живота му, пътуване сред мислите на Мерилин. Тя споделя размишленията си, откритията си, търсенето на перфектната любов, срещите си. Мерилин се раздвоява, изследва половете, формите. А след това идва времето на посвещението, на пълнотата, на успокоението, срещите с мъката, конфронтацията със смъртта, с Господ.
Авторката спряга живота във всички времена, съгласува щастието и любовта в множествено и единствено число, без ограничения и без да я е грижа за правописа и общоприетата пунктуация. Тя жонглира с думите, за да създаде един модерен, съвсем нетрадиционен стил, понякога грапав, но никога невинен.
Романът печели Наградата за литература на Европейския съюз (2013). Българското издание е част от поредица, подкрепена от програма "Творческа Европа" на ЕС.
Трейлър на книгата и повече информация.

Роман
ISBN 978-619-161-060-0
160 стр., цена 7 лв.

Катри Липсон

Продавачът на сладоледЧехословакия, 40-те години на ХХ век. Дирейки спасение, на Естер й се налага да тръгне с непознатия Томаш като негова съпруга, в търсене на безопасно място в провинцията. Тяхната история снима режисьор, който решава да имитира реалния живот, създавайки филм без сценарий, в който актьорите научават историята и своите роли в движение, по време на снимането. Но тези персонажи започват свой собствен живот. В забутано селище, където всички пътища са отрязани, Томаш и Естер Воржда заживяват заедно с помощта на вдовицата г-жа Немцова.
В края на 60-те години на ХХ век Ян, синът на Естер, е студент в Прага. Потресен от самозапалването на съименника си Ян Палах, той бяга в Швеция. Там среща предизвикателната Шещин и се оженва за нея.
След още 20 години дъщеря им Гунила отива в родния град на баща си в Чехия, за да открие себе си...
Съдбата на измислените герои става по-истинска от самия живот. Нишките на историческите и личните събития се преплитат, потапяйки читателя в действителност, където фикцията се явява главният герой, а развръзката е забулена някъде в ненаписания сценарий.
Романът е отличен с Наградата за литература на Европейския съюз. Българският превод е включен в поредица на ИК "Персей", подкрепена от програма "Творческа Европа" на ЕС.

Катри Липсон (р. 1965) е по образование лекар, но винаги е обичала да пише: приказки, разкази, стихотворения, пиеси, романи. Нейният дебютен роман „Космонавт“ е номиниран за наградата „Финландия“ (2008) и печели Наградата за дебют на „Хелсингин Саномат“. Нейният втори роман, „Продавачът на сладолед“, е удостоен с Наградата за литература на Европейския съюз (2013), присъждана на най-талантливите изгряващи автори в Европа.

Роман
ISBN 978-619-161-062-4
256 стр., цена 10 лв.

Марица Бодрожич

Тито е мъртъвС лирична, красива и вълнуваща проза се представя в тази книга една от най-награждаваните авторки на Германия днес. Носителка е на Наградата за литература на ЕС, на литературните награди на Лихтенщайн, Конрад Аденауер, Кранихщайнер, Херман Ленц и Еберхард Шьок за създадени образци на красив немски език.
Пеперуди, бадемови и смокинови дървета, пищната зеленина на средиземноморския пейзаж заедно с безкрайната синева на августовското небе над Далмация – в разказите на Марица Бодрожич те са дълбоко свързани с времето на невинността, което е част от всяко детство. Това време се отразява във фигурата на дядото – селския звънар, който е бил готвач при партизаните, а в края на Втората световна война е отказал да застрелва немски военопленници. Когато умира, епохата на югославския мир свършва, избухва война. Въпреки това в докосващите сърцето разкази на Бодрожич се усеща полъхът на оптимизма, топлотата и надеждата, галещ хората като ръката на най-скъп човек.
Преводач е Ваня Пенева.

ISBN 978-619-161-067-9
144 стр., цена 6 лв.

Паскал Гилевски

Посмъртна венчавкаТрогателна история за двама бегълци, които минават през ада на Егейската епопея. Трагедията кулминира след смъртта на съпруга, когато възниква въпросът за доказване на семейното им съжителство. Вдовицата и децата попадат в жестокия водовъртеж на съдебните институции. Написан майсторски, романът се чете със сълзи в очите. Авторът представя реалната картина и премълчаната истина за страданията на хилядите егейски македонци в онези размирни времена.
Книгата е спечелил „Рацинова награда” за най-добър роман (2014).
Паскал Гилевски е един от най-известите писатели, преводачи и културни дейци в Македония. Носител е на литературни награди от родината си, Франция и Гърция.

Роман
ISBN 978-619-161-071-6
144 стр., цена 7 лв.

Хелга Флатлан

Остани, ако можеш. Замини, ако трябва„Остани, ако можеш. Замини, ако трябва” е роман за бунта на четирима младежи срещу идиличния, спокоен и сигурен свят, в който живеят. Дълбоко в сърцата им са скрити потулени тайни, плахи чувства и неизказани мечти. Но те си мислят, че са отегчени от живота, без наистина да са се сблъскали с него. Затова бягат на единственото място, което смятат, че може да ги научи да живеят истински. Но дали няма тази тяхна крачка да бъде последна, а животът им да се превърне в трагедия?
Въздействащ с емоциите си роман за съзряването, за скъсването на пъпната връв с детството и за болката, от която никой не е застрахован. Хелга Флатлан ни води през съдбите на героите си по неочаквано нежен и интригуващ начин, като ни кара да се замислим колко съдбоносни са изборите, които правим в живота си.
Ако искате да прочетете качествено четиво, което ще помните дълго време, това е романът „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва”, един от най-зрелите дебюти в днешната европейска проза.

Роман
ISBN 978-619-161-070-9
224 стр., цена 8 лв.

Кристиан Крусат

Кратка теория на пътуването и пустинята„Кратка теория за пътуването и пустинята” се чете бавно – и така усещаш многото й вкусове. И горчивината, и сладостта, и забравата, дори надеждата... Тези шест разказа представят един нов поглед към самия литературен жанр на разказа. Имат в себе си фолклора на приказката, но заедно с това притежават магията на мита. И въпреки това разказват за съвременни хора, за нещата, които и на нас се случват.
Героят от „Частици” живее с двете си възлюбени в каравана. „Насърчаване на читателя да разказва” пък е за двама братя, които делят една жена. Любов има и в „Алиен” – стопила се обаче в страха от грешка, от прегрешение. Хайки си има проститутката Тина. Риа е на 81, но кой казва, че жените не живеят на тази възраст!
Съблазнителките, сънищата и пустинята – това са образите, които сглобяват цяла картина от шестте разказа в „Кратка теория за пътуването и пустинята”. Вместо сюжети обаче на преден план излизат емоциите на всеки един от героите. Затова и пустинята се превръща в символ на сантименталната ни пустота. Морето пък е непрекъснатото движение на света, бягството му от силата на идеята.
Шестте разказа на Крусат сканират човека и се превръщат в карта на нашите емоции. Но е важно как я разчитаме. На всяка истина противостои съновидение, илюзия. Кой е нашият свят, сякаш пита авторът.
Нагрети от слънцето, разтопени от любовта - такива са думите в тази книга. А истината идва, когато си в движение, когато нямаш време да мислиш, само чувстваш... Раздялата се превръща в път за постигане. На себе си, на любовта, на това „сега”, което винаги така ни липсва...
Романът е носител на Наградата на ЕС за литература.

ISBN 978-619-161-069-3
118 стр., цена 5 лв.

Хосе Кабалеро Боналд

В къщата на бащатаРоман в стилистиката на Маркес и магическия реализъм, дело на един от големите съвременни испански автори.
Това е историята на три поколения от фамилията Ромеро-Барсена. Тръгвайки от нищото, те ще успеят да достигнат до най-високите нива на икономическото и социалното могъщество, благодарение на шеметния си възход във винарската индустрия. Сред слънчевата атмосфера на Андалусия Ромеро-Барсена се борят за любов, престиж и просперитет, а напрегнатите събития в живота им се вплитат със социалната, политическата и етичната реалност на ХХ век. Но историята за възхода им е и хроника на моралния упадък на някои от тях.
Хосе Мануел Кабалеро Боналд (р. 1926) е една от най-забележителните фигури в днешната испанска литература. През 2012 г. получава литературната награда „Сервантес“ заради творчеството си, „което обогатява испанското литературно наследство“. Романът му „В къщата на бащата“ печели Националната награда за литература на Испания. Писател и поет, той създава ювелирен литературен стил, сродяващ го с магическия реализъм на Габриел Гарсия Маркес.

Роман
ISBN 978-619-161-080-8
320 стр., цена 12,99 лв.

Фросина Пармаковска

Вишнева хроникаТова е роман за съзряването, любовта и случайността, която се превръща в съдба. Вълнуващ, откровен и трогателен, той разказва историята на един млад човек. Детството е най-щастливият момент в живота му, когато опознава света и хората, среща и своята първа и най-голяма любов. Пакостливата, но ранима и чувствителна Ана се превръща в мечтата му за щастлив семеен живот сред вишнева градина. И когато загубва най-близкия си човек, единствено търсенето на изчезналата Ана ще може да го извади от черната тъма, в която попада. И той тръгва да я търси из Европа, докато не открива дирите й в Париж...
Фросина Пармаковска (р. 1985) е младата надежда на днешната македонска литература, която изживява истински възход. Авторка е на три книги. През 2015 г. романът й „Вишнева хроника“ е финалист за най-престижната литературна награда в Македония – „Роман на годината”. Книгата получава не само високата оценка на критиката, но и стига до сърцата на много читатели, докосва ги и ги прави по-добри и по-отговорни към собствената си съдба.

Роман
ISBN 978-619-161-086-0
224 стр., цена 10 лв.

Маркос Хиралт Торенте

Време за животРоманът е носител на Националната награда за литература на Испания (2011), както и на италианската награда „Стрега“ (2014).
„Време за живот“ е вълнуващ и дързък автобиографичен роман за драматичната връзка между баща и син, за тъжните моменти и опасните кръстовища в живота. Една смела и красива изповед, за която четящите хора по света говорят.
Художник бохем, бащата напуска съпругата и невръстния си син, за да води свободен живот. Майката обгрижва детето си емоционално и психически, но отсъстващият баща хвърля тежка сянка върху живота на момчето. Липсата му се отразява върху мисленето и душевния свят на сина, повлиява и гледната му точка към света.
Години по-късно, когато бащата се разболява тежко и му остават две години живот, синът е този, който му се отдава всецяло, пренебрегвайки дори собственото си семейство. В изтичащото време за живот двамата връщат лентата назад и преосмислят пътя, който са изминали, обременен от вината им един към друг. Бащата си дава сметка, че е могъл да бъде...

Роман
ISBN 978-619-161-082-2
192 стр., цена 8 лв.

Петра Хулова

Пластмасов тристаенДобре дошли в пластмасовия тристаен – апартамента на една елитна проститутка. Целта ù е да стане още по-голяма професионалистка. Мечтата – собствена телевизионна поредица. Като наш гид ще ни заведе на най-неочаквани места. И при най-големите ни слабости.
„Пластмасов тристаен” е разказ от първо лице за това как най-древната професия се превръща в най-морална. Не многобройните секссцени са неприличното в тази книга, а фалшивите ни отношения. И очакванията, които имаме към другите.
Петра Хулова създава едни от най-успешните романи на съвременната чешка литературна сцена. Всяко заглавие, излизащо изпод перото ù, се превръща в събитие. Така е и с „Пластмасов тристаен” – книга, която създава нов речник на еротизма.

Роман
ISBN 978-619-161-089-1
140 стр., цена 8 лв.

Роса Ликсом

Купе № 6Романът е история за пътуване до същността на нещата, за духовния живот на една затворена държава и за проникване във вътрешния свят на индивида. Момиче от Финландия, живяло и следвало в Москва и отчаяно искащо да види древни скални рисунки в Улан Батор, споделя едно купе в Транссибирския експрес заедно с четиридесетгодишен мъж. Момичето мълчи, мъжът говори. Речта е шумна и безцеремонна: покълва от тежък жизнен опит и варварски мироглед. Мъжът е израснал на улицата, убиец, пребивавал в лагерите за криминално проявени, а сега на път за голяма строителна площадка. Момичето е негова пленница, от купето излизане няма, всичко трябва да се изслуша и види, твърде скоро ще бъде и преживяно по спирките.
Пътуването е кошмар и същевременно противно-красива история за израстване. Подправките й са силни. Роса Ликсом притежава майсторската дарба да описва миризми, вкусове, звуци, речеви отрязъци, предмети, храни, напитки и дрехи.
Роса Ликсом (1958) е сред водещите автори на Финландия. Учила е антропология и социални науки в университетите в Хелзинки, Копенхаген и Москва. С дебютния си роман Yhden y?n pys?kki (1985) печели наградата „Й. Х. Ерко“, а през 2011 г., с „Купе № 6“ - „Финландия“, най-престижната литературна награда в родината си.
Романът е номиниран за Наградата на Северния съвет, както и за най-голямата италианска награда - „Стрега" (2014), когато Роса Ликсом е финалист заедно с Георги Господинов („Физика на тъгата“) и испанеца Маркос Хиралт Торенте („Време за живот“), победител в надпреварата за тази награда.

Роман
ISBN 978-619-161-087-7
192 стр., цена 8 лв.

Маркета Пилатова

Моята най-любима книгаЗа индианците змията е чувственост и емоция. Хладната им на допир, но изключително нежна кожа, се е превърнала в символ на емпатичност за първите обитатели на Америка.
В този свят ни пренася романът „Моята най-любима книга”. Чешката писателка Маркета Пилатова предлага да погледнем към света със змийски очи. И да видим, че онова, заради което от правека смятаме змията за лоша, е всъщност в собствените ни сърца. Злото...
Необикновена бяла змия е затворена в Змийския институт, но тя има странната способност да се вмъква в хорските сънища. Едни повежда към истината за тях самите, други – към смъртта... Собственикът на института се опитва да заличи греховете си (незаконни сделки, наркотици, нереализирани амбиции) с помощта на Пахита, млада жена с индианско потекло, развила способността да чува и вижда змиите.

Роман
ISBN 978-619-161-092-1
288 стр., цена 12 лв.

Емил Хакъл

За родителите и децатаЕлегантно и интригуващо написан, романът впечатлява с простичкия си изказ, който повлича със себе си вниманието на читателя. Историята на възрастен баща и 42-годишния му син, които излизат един следобед на разходка, показва на първо място таланта на Хакъл да разказва. Книгата печели читателя и с живия си диалог, и с търсенето (и намирането) на общи теми в живота с хората, които считаме за най-близки. Вместо отчуждение, „За родителите и децата” предлага сближаване. Романът събужда умението ни да общуваме – и едновременно с това да сме търпеливи, да прощаваме, да обичаме. „За родителите и децата” ни води към добро, а толкова малко книги го умеят истински в наши дни.
Романът „За родителите и децата“ превръща Емил Хакъл във водещ автор на съвременната чешка литература. Книгата печели авторитетната награда Магнезия Литера, а няколко години по-късно е и претворена в много успешен филм. Издадена е в много страни по света, като Полша, Холандия, САЩ, Германия, Италия, Швеция, Норвегия, Испания и Египет. Международната преса я оценява изключително положително, а водещият литературен критик на белгийския ежедневник De Standaard я провъзгласява за книга на годината (2009) в Белгия.
Романът излиза в поредицата на ИК „Персей“ „10 книги в контекста на европейския културен диалог“, получила подкрепата на програма „Творческа Европа“.
Още информация и трейлър на книгата

Роман
ISBN 978-619-161-091-4
160 стр., цена 7 лв.

Емил Хакъл

Истинско събитиеНашата действителност е изтъкана от събития, свързани с тероризъм и насилие. Затова е откритие романът на Емил Хакъл „Истинско събитие” – в него чешкият автор показва родословното дърво на това уродливо явление върху европейския континент.
Действието в „Истинско събитие” се разгръща в няколко плана – един от тях разкрива подробности за терористичната организация RAF. Друг е посветен на интимните отношения между мъж и жена; трети – на трима приятели, които имат своите проблеми.
Хакъл смесва реалност и фикция, къса очертанията между публичността и интимното пространство, премахва дори времевите рамки. Всичко това помага на читателя да осъзнае непредвидимостта на събитията, когато говорим за постигане на цели чрез насилие, както и за начина, по който дигиталните технологии управляват живота ни.
Изключително добре приета от критиката, това е книга за липсващата комуникация помежду ни. Романът съдържа в себе си отговори, които са значими днес, а утре – жизненоважни.
Още информация и трейлър на книгата

Роман
ISBN 978-619-161-090-7
160 стр., цена 7 лв.

Милош Латинович

Сто дни дъждБалканският отговор на Маркес и Кафка, така сръбската критика определя този роман, който е носител на Виталовата награда „Златен слънчоглед“ за книга на годината.
Беатрис прекосява цяла Европа, за да се добере до родното градче на баща си. От Лондон в Сърбия я връща волята на покойния вече родител – да продаде наследствените имоти.
Градчето я посреща с неспирен дъжд, който облича улици, сгради и хора в призрачен воал, сякаш иска да скрие нещо от нея. Но да скриеш нещо тук, е невъзможно. Издигнал крепостна стена от тайни около себе си, всеки е прозрачен за останалите, защото всички са обвързани един с друг с миналото си, с пороците и страстите си, с мечтите-сънища, които сънуват наяве. Беатрис пие вино, разговаря с домашния дух, унил като избягал папагал, и среща любовта. Но освен това присъствието й в провинциалния град като че катализира трагични развръзки на десетилетни интриги.
Още информация и трейлър на книгата

Роман
ISBN 978-619-161-098-3
256 стр., цена 12 лв.

Хосе Мария Мерино

Реката на раяРазтърсващ роман за една любов - реална и изпепеляваща, преминала през изпитания и препятствия, през измяна, предателство и разкаяние.
Даниел и Тере се срещат и влюбват. Чувствата им са силни и спонтанни. Двамата прекарват щастливи мигове по време на почивка в девствена лагуна, сравнима с библейския рай - Едем. Но след това се сблъскват челно с живота. Тере прави научна кариера, която я отвежда в САЩ. Даниел се отдава на изкушенията, които ежедневието му предлага. Двамата се оказват слаби, за да защитят чувствата си, но любовта е по-силна и от самите тях.
Книгата е за това, че имаме предпоставки да бъдем щастливи, но изпускаме много възможности и така пропускаме моментите, които ни доближават до онова, което би могло да бъде раят. Драмата ни е в липсата на искреност, в това да не си способен да кажеш истината или да я изречеш наполовина. Така се превръщаме в същества, които само рушат - и любовта, и самите себе си.
„Малкото камъче за мравката е огромна планина, а самата планина е невидима за мравката.“
Романът „Реката на рая“ е най-значимата творба на Хосе Мария Мерино, оценена високо от критиката и читателите. С нея писателят печели едни от най-големите награди в Испания - Националната награда за литература (2013) и Наградата на критиката в Кастилия и Леон, а Ел културал и Ел мундо обявяват книгата за най-добър роман на годината.

Роман
ISBN 978-619-161-081-5
320 стр., цена 12,99 лв.

Йоана Първулеску

Животът започва в петъкМлад мъж е намерен да лежи в безсъзнание в покрайнините на Букурещ. Никой не знае кой е той и всички имат различна теория за това как се е озовал там. Своя има и красивата Юлия Маргулис. Но истината е, че докато Юлия живее в своето време – 1897 г., то Дан Крецу идва от бъдещето – XXI в. Без да може да си обясни как, той се е прехвърлил във времето, близо 100 г. назад, и се е озовал в един различен, приказен и зимен Букурещ, където веднага събужда подозрението на местните власти. В невъзможност да обясни откъде идва, той има късмет да намери приятели и дори да започне работа в известен вестник. Но изчезва икона и е предприето полицейско разследване, на фона на което се разгръща и една любовна история...

С този роман Йоана Първулеску (р. 1960 г.), писател, преводач и професор по литература печели Наградата на Европейския съюз за литература през 2013 г.
Още информация и трейлър на книгата

Роман
ISBN 978-619-161-104-1
352 стр., цена 13 лв.

Елске Рахил

Между куче и вълк

Хелън, Ошийн и Касандра са студенти в елитния колеж „Тринити“ в Дъблин. Те са млади, умни и красиви и живеят на ръба – секс, наркотици, бляскави партита, весели авантюри и анонимни връзки с непознати. На пръв поглед водят безметежно съществуване и живеят ден за ден.
Но вътрешният им свят е по-интересен и богат на конфликти от външния. Авторката на този забележителен роман се гмурка дълбоко под повърхността на евтините тръпки и изкуствения блясък, за да разкрие най-съкровените мисли, чувства и мечти на своите герои, извършвайки една своеобразна психологическа дисекция на днешното младо поколение. Спомени от детството се преплитат с изненадващо проникновени разсъждения върху живота и смъртта, любовта и загубата, старостта и младостта. Постепенно читателят осъзнава, че тримата главни герои в книгата не са просто самоуверени младежи, опиянени от собствената си неуязвимост и красота, а чувствителни млади хора, изтъкани от противоречия, изпълнени със страхове и комплекси, несигурни за бъдещето си и отчаяно търсещи своето място в света, хора като всички нас.
Безпардонно натуралистичният език, който младата авторка използва, допълнително засилва чувството за автентичност. Героите оживяват на страниците на книгата и този неподправен реализъм ни позволява не само да ги опознаем и разберем, но и да им съчувстваме и да ги обикнем, сякаш са наши приятели.
Талантливата ирландска писателка Елске Рахил с основание е сравнявана със светила на провокативната проза като Брет Ийстън Елис и Чък Паланюк, но без нихилизма на първия и цинизма на втория.

 

Роман
ISBN 978-619-161-101-0
288 стр., цена 13 лв.

Йоана Първулеску

Бъдещето започва в понеделникПрехвърлил се от XXI в XIХ в., Дан Крецу успява да се справи с подозренията, които буди, спечелва си приятели и започва работа в известен вестник.
Заместник-префектът на полицията Костаке Боереску харесва красивата Юлия, дъщеря на благородния и състрадателен д-р Маргулис. Но нейното внимание е привлечено от Александру Ливезяну, който се слави, че има власт над женските сърца.
Юлия се разболява тежко и изпада в кома, вследствие на което се озовава в ХХI в., в един твърде различен свят.
В нейното време обаче предстоят драматични събития. Подготвя се атентат срещу краля на Румъния Карол I. Неочаквано във вихъра на тази подмолна дейност се оказва журналистът Павел Мирто, влюбил се в мистериозната Елена.
Още информация и трейлър на книгата

Роман
ISBN 978-619-161-108-9
384 стр., цена 14 лв.

Томас Еспедал

Срещу изкуството„Срещу изкуството“ ни потапя в море от емоции, в сезоните на любовта, отчуждението, дори яростта. Редовете, които Томас Еспедал пише, ни отвеждат ту към баща му, ту към майка му или баба му. Съзнателно авторът обаче не слага преграда между отделните истории. Така „Срещу изкуството“ придобива формата на съновидение. На красива илюзия, част от която обаче е и тъгата.

Наричат Еспедал „създател на нова дневникова проза“. Сравняват творчеството му с това на Пруст. Медиите отбелязват и богатството на езика му, майсторското писане. Навсякъде в романите и разказите му се оглежда самият той. Автобиографичната нотка носи усещането, че сякаш авторът описва и нас самите. И ни повежда на пътешествие в собствения ни живот.

„Срещу изкуството“ е преведена на повече от 40 езика и е получила престижната награда на критиката в Норвегия. Според скандинавските медии това е една от най-важните книги, писани в последните десетилетия...
Още информация и трейлър на книгата

Роман
ISBN 978-619-161-112-6
160 стр., цена 7 лв.

Йосефине Клоугарт

Един от нас спиМлада, талантлива и предизвикателна, Йосефине Клоугарт (р. 1985) е най-ярката звезда в съвременната датска литература. Още преди да навърши 30 години, тя написва четири романа, посрещнати възторжено от критиката, два пъти е номинирана за престижната Литературна награда на Северния съвет и е носителка на Датската кралска награда за култура „Звезден прах“, връчвана от принц Фредерик и съпругата му на млади и иновативни творци от Дания и Гренландия.
„Един от нас спи“ е най-забележителната ѝ творба до момента. Това е модерен и поетичен роман за загубата във всичките ѝ измерения – загуба на дома от детството, на любовта, на идентичността. Героинята се е завърнала в дома на родителите си в провинцията сред зимния мраз и подлага на дълбоко метафоричен анализ мислите и спомените си след провала на две връзки с мъже. Същевременно домът вече не е дом, защото самата тя се е променила.
В този нестандартен, оригинален и провокативен със стила си роман читателят е въведен в ядрото на душевното състояние на героинята разказвач, която се разкъсва между загубата на мъжете, които е обичала, и тежкото заболяване на майка си – защото вероятно не е оправдала очакванията ѝ като нейна дъщеря.
Още информация и трейлър на книгата

Роман
ISBN 978-619-161-110-2
256 чстр., цена 12 лв.

Шел Вестьо

Където някога вървяхмеЕдин от задължителните за четене романи на ХХI век. Макар че авторът отправя поглед назад, той разказва за събития и човешки съдби, които ни помагат да разберем кои сме ние и каква е посоката, която трябва да изберем в живота си.
Това е сага за раждането на модерния човек, жаден за живот, преследващ мечти и търпящ разочарования. В сложни емоционални, социални и обществени перипетии са въвлечени няколко млади мъже и една огнена жена, с техните любови, страхове и горести. Някои от тях усещат гъдела на бунта и светотатството, но се подчиняват и правят онези избори, които се очакват от тях. Други открито се бунтуват. Преплитат се съдбите на богати наследници и бедняшки синове като Еку Видинг и Алу Каяндер, провокативната Луси Лилиейелм, която се противопоставя на тесните морални норми на своето време, Ивар Грандел, който живее с пламъка на каузата, в която вярва.
Романът притежава интелектуална сила и изящност, преплита индивидуални съдби и значими обществени процеси по толкова убедителен начин, че сюжетът пулсира от живот.
Шел Вестьо (роден 1961 г.), носител на най-големите литературни награди в Скандинавския север и отличил се като един от най-достойните продължители на великите европейски реалисти, се движи непогрешимо в богаташките салони и бедните стаички на работниците, в кръчмите и по тенискортовете, из Хелзинки, завладян от червените, и вечеринките на висшата класа.
Красив, епичен и въздействащ роман, от който струи облагородяващата сила на литературата.
Още информация и трейлър на книгатаРоман
ISBN 978-619-161-115-7
608 стр., цена 19.99 лв.

Емил Хакъл

Правила за смешно поведениеЗабавна и иронична, чак тъжна – това е „Правила за смешно поведение”. В нея главният герой полита за първи път в живота си с парапланер. Понася болката от раздялата завинаги с баща си. В търсене на себе си се изгубва в делтата на Дунава.
Трите истории от „Правила за смешно поведение” са взаимно преплетени точно като каналите на Дунав, преди да се влее в Черно море. Сюжетните нишки са безброй, макар че главната е тази за преоткриването на собствената си същност. И за невъзможността да попаднеш на себеподобни в един свят, който все по-малко разговаря. Затова и най-сериозният диалог в „Правила за смешно поведение” се води чрез есемеси. Най-важните заключения пък идват след най-абсурдните преживявания.
Препоръчваме ви тази книга, ако искате да сложите ред в собствения си живот. Защото тя сякаш сканира най-важните ни мисли – за това страшно ли е да останем сами; доколко изглеждаме смешни в живота си; също и кога настъпва краят на света.
Емил Хакъл – един от най-уважаваните и продавани чешки автори днес, сервира отговорите без претенции, но и безкомпромисно. Затова и книгата му ни развеселява, ядосва, натъжава... Но в никакъв случай не ни оставя безразлични.
Автор и на преведените у нас „За родителите и децата” и „Истинско събитие”, Хакъл пише в творбите си най-вече за самотата. Героите му често посягат към успокоителните – или поне толкова често, колкото и към бутилката. Но не са аутсайдери. Емил Хакъл пише така, че в главната роля на книгите му да сме самите ние. Това се оценява и от критика, и от читатели. През 2003 г. „За родителите и децата” печели най-голямата чешка награда за проза „Магнезия Литера”. „Истинско събитие” повтаря успеха й през 2014-а. „Правила за смешно поведение” също събира много добри оценки – наред с номинацията за „Магнезия Литера”, тя печели не по-малко престижната награда „Йозеф Шкворецки”. Втора е и в анкетата за книга на годината на в. „Лидове новини” през 2010 г.

Роман
ISBN 978-619-161-123-2
144 стр., цена 10 лв.

Игнасио Мартинес де Писóн

Присъдата на утрешния денИгнасио Мартинес де Писóн е от писателите, които знаят как да ни пречистват чрез думите. Романът представя един мъж и тринайсет разказа за неговия живот, белязан от борба за насъщния, амбиция да постигне социалния статус, който му се полага, омайване и стъпкване на женски сърца в преследване на следващото, печелене на доверие и… поредица от предателства.
Един мъж и тринайсет гледни точки за това кога и как се става доносник. Огорчен от провалите си, мъжът с името Хусто (Справедлив) започва да доносничи за онези, с които общува, и неговите думи съставят дебели досиета на прогресивно мислещи млади хора във франкистка Испания. Сътрудничеството си с полицията Хусто използва не само като източник на доход, но и като инструмент за отмъщение. Доносничейки, той се разплаща с тези, които са го пренебрегнали, като дори им приписва търсени от властите „прегрешения“. Дамгосани са негови приятели, които са му помагали, жени, влюбени в него, близки и далечни познати, на хората, които са го унижавали или са имали по-голям късмет от него.
Романът на Игнасио Мартинес де Писóн „Присъдата на утрешния ден“ е сноп съдби, пресекли житейския път на Хусто Жил. Някои разкази са по-емоционални, други - по-хладни и дистанцирани, някои само поставят въпросите, на които други отговарят. Но до един са искрени и обективни. Преплитането им служи за изтъкаването на пъстрото пано от социални и нравствени дилеми, чието разрешение може да донесе единствено времето, единствено утрешният ден.
С „Присъдата на утрешния ден” писателят печели едни от най-престижните награди за литература в Испания – Наградата на критиката, „Спартак”, наградите на Арагон и Барселона за най-добра книга…Роман
ISBN 978-619-161-122-5
364 стр., цена 14.99 лв.

Владан Матиевич

Твърде малко светлина„Твърде малко светлина” е една от най-забележителните книги в съвременната сръбска литература, за която авторът й Владан Матиевич попълва колекцията си от най-големите награди в родината си с още три („Меша Селимович“, „Борисав Станкович“, „Исидора Секулич“). Това е вълнуващ роман, прозрение за времето, в което живеем.
Психично болната Хилари Хъдсън, завършила история на изкуството, е отдадена на феминистко-лесбийската кауза да бъдат унищожени всички мъже. Според нея Анди Уорхол е демон на синтетиката и олицетворение на богатството и целия мъжки свят. Модерните времена и масова култура нанасят стъписващи удари върху човешкото съществуване и отношенията между хората.
Трагедията на настоящия алкохолик и бивш министър Милутин Чабринович е не само в това, че е изгубил властта, могъществото и привилегиите си. „Щом влязох в политиката, разбрах, че с чистите ми сметки е свършено и деградацията ми е неизбежна.“ Сега бандити го гоня заради укрит сак с пари, най-добрият му приятел вероятно е убит, докато ухилената физиономия на третия от тях, които са си поделили тези пари, грее върху плакатите като кандидат-президент.
Абсолвентът по философия Георги Истина е обсебен от образа на Юлияна, за която не може да се каже дали е плод на сексуалното му въображение, или става дума за момиче, изгоряло в пожар, който той сам е причинил в детството си.
Тези герои имат обща съдба – всички те някога са били успели личности, но поради невъзможността си да се впишат в увреждащата ценностите им система стигат до поражение. Бягайки от действителността, в която доминира безнадеждността и господстват парите, те намират в сънищата си своите паралелни светове, а животът им придобива контурите на лудост.

Роман
ISBN 978-619-161-127-0
256 стр., цена 13 лв.

Душко Родев

В очакване на Нобеловата наградаВъв времето, когато се дресираха хора и се насъскваха един срещу друг, ни пренася този роман. Това е историята на двама приятели гимназисти, които в годините на тоталитаризма мечтаят за момичета и литературна кариера, която ще им донесе Нобелова награда. Атмосферата в училище и извън него е представена така, сякаш е описана от Бранислав Нушич и с чувство за хумор ни припомня златни страници от неговата „Автобиография”. Но животът на двамата приятели, заглеждащи момичетата и кроящи велики планове, не е толкова безоблачен. Те, както и всичките им съученици, са подложени на морален, духовен, политически и идеологически натиск от страна на партийния активист „другаря Аце”. Оказват се въвлечени в цялата пропагандна вакханалия – младежки акции, речи на функционери, разобличителни събрания, доносничество, обвинения в мними вражески действия, оклеветявания и хули. Трезвата им преценка за всичко това постепенно събужда у тях основателни съмнения, че цялата система е подозрително престъпна, особено след ареста на единия от двамата и изпращането му в лагер, който ще го превърне във физическа и духовна развалина…
Роман – равносметка за едно недалечно минало, но поставящ етични и морални въпроси, валидни за всяко едно време и общество.

Роман
ISBN 978-619-161-126-3
160 стр., цена 10 лв.

Маркета Пилатова

Жълтите очи водят към домаЛюбов отвъд ръба на реалното. Това предлага чешката писателка Маркета Пилатова в този роман. Яромир обича Марушка, но когато й предлага да избягат от ада на войната, тя му отказва. И двамата обаче се превръщат в изгнаници – той в далечна Бразилия, тя в родната си Чехия. Писмата на Яромир са като тънка червена нишка, която прорязва цялата книга. Чете ги обаче не само Марушка, но също и Луиза, Марта, дори Лена. Четири жени, чиито съдби странно се преплитат. Четири жени, които страдат от едно и също – носталгията.
Маркета Пилатова сякаш бродира думите в тази книга – толкова красиво написана и грабваща е тя. В нея има място и за силата на любовта, и за болката от несбъднатите ни желания. И за трепета на щастието, и за страха да не се окаже крехко то.
„Жълтите очи водят към дома” ни води с всяка страница все по-дълбоко в два свята. Единият е на непознатата, на моменти странна и плашеща Бразилия. Другият е на магичната, криеща толкова история Прага. Всъщност за още два свята става въпрос в романа – светът на всекидневието ни и светът, който обитаваме в подсъзнателното и сънищата.
Необикновено докосваща и изпълваща сърцето – това е „Жълтите очи водят към дома”. За Маркета Пилатова, един от водещите чешки писатели днес, казват, че създава творбите си със силата на магическия реализъм. Този роман го доказва.


Роман
ISBN 978-619-161-129-4
166 стр., цена 10 лв.

Томислав Османли

Двадесет и първиятКакво свързва семействата на професор по аналитична семиология, машинен инженер и железничар от Скопие с македонска учителка, първия турски президент Кемал Ататюрк, американски лейтенант, едно еврейско и едно разбито американско семейство, скандалната американска певица от унгарски произход Жа Жа Габор, американския музикален идол Франк Синатра, рапъра Бед Бо и основателите на дервишкия орден в Охрид?… Някои са свързани от това, че са от едно поколение, други – от любовта, трети – от идеите, четвърти – от… Общото между тях читателят ще разбере, когато прочете романа „Двадесет и първият” на Томислав Османли. Един роман за вечни и съвременни ценности, за страшно или гордо минало и неясно или светло бъдеще. Един роман за живота, такъв, какъвто е, въпреки че в него са използвани освен похватите на реализма и прийомите на фентъзито.
Това е книга за търсенето на загубената доброта. Чрез четири истории и 33 герои е изобразена драматичната съдба на Македония – избухването на етническия конфликт, а също и как светът се справя с последиците от 11 септември на прага на двадесет и първия век и новото хилядолетие...
Томислав Османли е написал елегантен, мистичен, интелектуален, оригинално структуриран роман за търсенето на тайния проход към едно по-добро бъдеще, за вечността, оприличавайки я с митична змия, която яде собствената си опашка. От друга страна, романът е ожесточена критика на ежедневието и македонската съдба да се жадува за едно друго място, за един друг свят, някъде отвъд прага на дома. А когато най-накрая, след като човек е платил цената за постепенната промяна на собствената му идентичност, той трябва да се върне у дома – единственото място, където може да се намери мистичния таен проход към вечно блаженство и мир.

Роман
ISBN 978-619-161-135-5
338 стр., цена 14.99 лв.

Живко Грозданоски

Куфар за тримаМлад човек, мразещ сапунените сериали, сам се оказва принуден да заживее в такъв. Трима трябва да пренесат голям куфар с опасен товар. Една невинна, измислена разпра прераства в гражданска кауза, медийна новина и политическа манипулация.
Независимо в коя страна живее на Балканите, малкият човек често се оказва пионка в медийните и политически манипулации. За това разказва книгата на младия македонски писател Живко Грозданоски (р. 1986). Без значение как се обработва съзнанието на масите – със сапунени сериали, измислени новини или каузи, човек винаги се оказва жертва на игри, които са много по-големи от неговата представа за нещата.
Авторът осмива по фин, но и безпощаден начин малодушието, наивността, страха и глупостта на обикновения средностатистически гражданин, за когото емоциите са скъпо удоволствие и са в недостатъчно количество.
Книгата е изпълнена с усещане за свобода на мисленето и действията на младите хора, увереност, че могат да се борят за един по-добър и по-красив свят, не на всяка цена удобен и пълен с евтини удоволствия, но уютен и топъл, просто различен от настоящия.
Историите, описани от Живко Грозданоски, имат една обща черта: винаги ви карат да отгърнете и следващата страница и да продължите да четете.

Роман
ISBN 978-619-161-134-8
320 стр., цена 14.99 лв.

Биргюл Огуз

АхаИстински литературен шедьовър от европейския глас на модерната турска проза Биргюл Огуз. За него тя получава Наградата на Европейския съюз за литература. Напълно заслужено, защото увенчава книга, каквато не е писана досега.

Неочакваният житейски удар може да разтърси всеки, но потресът от внезапната смърт на близък до сърцето човек се превръща в поразителна дисекция на човешката душа в нейните недосегаеми измерения. Чрез уникална образност и стъписващи проникновения авторката ще ви гмурне в дълбочината на човешките чувства, а искреността на нейния разказ ще ви поведе из техните дебри. Биргюл Огуз тръгва от траура на отделния човек, преминава през детските спомени на една скърбяща дъщеря, за да стигне до потреса, мъката и траура на общество, преживяващо жестоки травми. Накрая идва живата вода, която ще изцери нанесените рани и ще облекчи болката от тях.
„Аха“ е книга, каквато досега не сте чели. Едновременно повест, притча и поема, излята в уникална лирична и ритмична проза, перфектно претворена и в превод на български.
Текстът на Биргюл Огуз кореспондира със стожерите на световната литература – от Стария завет до европейската поезия от XX в., от газелите до съвременни турски стихове, от Шекспир до Джойс, Елиът и Барт.
Книга, която докосва всеки, който някога е загубвал някого.

„Е, жива съм!” - си каза после, ха-ха, пак с взетия назаем глас. „Аха!”. А мозъкът ѝ – пълен с мравки, набоден с тръни, няма грешка.
Повече информация

Повест
ISBN 978-619-161-138-6
112 стр., цена 6.99 лв.

Петър Андоновски

Очи с цвят на обувкиЕма е учителка по литература, чиято мания са чистите мъжки обувки. Когато забележи такива обувки, тя започва да следи собственика им, без да застрашава неговото ежедневие. Бащата на Ема, вече пенсиониран генерал, винаги е смятал, че добрият генерал е първо генерал у дома и цял живот е издавал заповеди към Ема, а една от тях е била дъщеря му да почиства обувките. Оттук Ема развива фетиш към чистите обувки, като неин психологически опит да осъществи идеала за „добрата дъщеря” – перфектното дете на деспотичния баща. Но един ден случайно попада на мъж със съвършено чисти обувки и проследяването му става единственият смисъл на живота й.
Нестор е писател, романът на който е бил погрешно прочетен и интерпретиран по време на комунизма като противодържавен, след което авторът е осъден на шест години затвор. Когато е освободен, Нестор заживява усамотено и в постоянна параноя от тайните служби.
Сега манията на Ема се сблъсква със страховете на Нестор и ситуацията излиза извън контрол.
Петър Андоновски (р. 1987) прави впечатляващия си дебют в модерната македонска проза именно с тази книга, донесла му номинация за наградата „Роман на годината”.

Роман
ISBN 978-619-161-113-3
90 стр., цена 7 лв.

Иви Уайлд

Всички птици пеятРоманът на Иви Уайлд, един от най-нашумелите и награждавани млади автори в Европа, е едновременно мистерия, трилър и психологическа драма за греховете, които ни преследват, и за стремежа на всеки човек да промени съдбата си.

Джейк Уайт е млада жена, която живее в стара селска къща, намираща се на безименен британски остров. Компания ѝ правят единствено вярното ѝ куче Дог и овцете ѝ. Тя не иска нищо повече. Но един ден нещо започва да избива овцете ѝ една по една, като оставя телата им ужасяващо обезобразени. Може да е какво ли не. На острова има лисици, а около къщата се навъртат странно момче и непознат мъж. Плъзват слухове за тайнствен, свиреп звяр, който дебне в гората. 
Може би тези събития са свързани с мистериозното минало на Джейк, което залива настоящето като вълна, пропътувала хиляди километри, за да разкрие тайната на белезите по гърба ѝ.

Повече информация

Роман
ISBN 978-619-161-139-3
256 стр., цена 12.99 лв.

Изабел Уерѝ

Господин Рене„Господин Рене“ е въображаема биография на белгийския актьор Рене Ено.
Театрален артист, истинска легенда от сцената, той моли, по неясни причини, една млада жена да напише книга за него.
За Рири това ще бъде вълнуващо преживяване да влезе в литературата, да се срещне с едно чудовище, което може да съществува единствено в театъра, и да открие една любов, каквато може да съществува само в романите.
Книгата е пълна с внезапни скокове и обрати на мисълта, написана е с разкрепостен, необуздан и енергичен почерк, в радикално оригинална форма, инспирирана от самата авторка и от нейния ментор Рене Ено. В романа двамата актьори респективно стават Рири и Рене Ино.

Роман
ISBN 978-619-161-137-9
106 стр., цена 5.99 лв.

Ермис Лафазановски

НеделяНапускайки дома си, който вече не е негов дом, и брака си, който отдавна се е разпаднал, един мъж скита по улиците на заспалия град. Когато застава пред случаен затворен магазин, той изпада в неочаквана ситуация. Вратата на магазина се отваря пред него и без много да мисли, мъжът влиза вътре. Но неволно се оказва в капан – вратата не може да се отвори отвътре, а само ако някой застане отвън. В същия този капан са попаднали още двама – мъж и жена. А следващият ден е неделя. Магазинът ще бъде отворен в понеделник сутринта.
Тримата са в ситуация, която подлага на изпитание моралните, етническите и обществените ценности. Всеки от тях разказва своята история, но това е и историята на колектива, града, държавата, света. Смешна или може би трагична е тя?

Ермис Лафазановски е роден на 8 декември 1961 г. в Клуж, Румъния. Той е писател и литературовед, доктор на филологическите науки и председател на македонския ПЕН-център.

Роман
ISBN 978-619-161-145-4
172 стр., цена 10 лв.

Руксандра Чесеряну

АнгелусТрима чужденци, които се предполага, че може да са ангели, пристигат в столицата и променят не само нея, но и мисленето на жителите ѝ.
Руксандра Чесеряну представя сатиричен портрет на съвременна Румъния през призмата на дистопията. Основна тема на романа е опитът ни да открием смисъла на живота, когато всички налични митологии са се изчерпали, а настоящето ни предлага пошъл политически театър, участниците в който се стремят единствено към собственото си облагодетелстване. Опитът на хората за промяна на статуквото е също обречен на неуспех, защото те стават жертва на още по-безумни фикс идеи.
„Ангелус“ е празник на развихреното въображение и свободното асоциацииране, на неочакваните решения, на отърсването от икони и светила.

Роман
ISBN 978-619-161-083-9
262 стр., цена 12.99 лв.

Лоренцо Амури

Спиране на дишанетоЛице, зарито в снега, като в мека вата, която отнема дъха. И световъртежът от апнеята. Няколко минути преди това Лоренцо е карал ски с приятелката си Йохана. Безгрижен момент, както многото други, вече непоправимо останал назад, в едно далечно минало. След това са шеметното бързане с хеликоптера към болницата, фармакологичната кома и деветчасовата операция на гръбначния стълб. Пълната загуба на чувствителността и движенията от гърдите надолу. От този момент нататък Лоренцо и неговото тяло ще живеят като разведени съпрузи, делящи един и същ дом. Единственото нещо обаче, което има значение, са ръцете. Да успее пак да ги раздвижи, да започне отново да свири на китара, защото музиката е целият му живот. След изписването му от интензивното отделение предстоят дълги месеци за рехабилитация в една швейцарска клиника в Цюрих, до деня, когато ще трябва да я напусне, а тя се е превърнала за него в новата майчина утроба, държала го затворен, но обгрижвала и покровителствала по време на боледуването. Трудно е вписването му отново в свят, където изведнъж всичко се е превърнало в недостижимо и всички са станали по-високи, застрашителни гиганти с внушителни сенки.
С кураж и решителност Лоренцо Амури разказва своето завръщане към живота. Желанието да вижда, докосва, усеща. Да започне пак да закъснява нощем с приятели. Да се отдаде на любовта си към любимата жена и да възвърне свободата си, която му е била открадната. Всеки етап е бавно изкачване към повърхността, дълбока апнея, отнемаща дишането, която предхожда мига на благодатното и безкрайно поемане на дъх.

Повече информация

Роман
ISBN 978-619-161-151-5
274 стр., цена 12.99 лв.

Петра Хулова

Помен за баба миЧервената планина е най-старата в Монголия и около нея витаят легенди. В подножието ѝ живее Зая заедно със своите сестри. Обича степта и гъстия кумис. Само дето един ден всичко се обърква. Тулег не ѝ е точно баща, пък и тя не е съвсем монголка. Предстои ѝ дълго пътуване. За да осъзнае в края му, че няма нищо по-ценно от земята, на която си роден.
Увлекателно написана, книгата представлява монолог на пет жени от едно семейство. Чрез родовата памет на едно монголско семейство Петра Хулова рисува образа на стремящата се към щастие жена – понякога жертва на мъжете, друг път на собствените си разбирания, но по правило винаги благородна, винаги добра.
С този роман чешката писателка Петра Хулова (1979) се превръща в сензация на литературната сцена, впечатлява критиката и читателите, печели най-престижната литературна награда в родината си – „Магнезия Литера”.
За големия успех на книгата допринася изповедният ѝ стил, както и надникването в един непознат свят, в който обаче българският читател може да открие много неща, които таи в себе си от прастари времена – любовта към степта и конете, сладостта на кумиса, върховенството на Тенгрите. Някои от историите в романа са на хилядолетия, други – наглед обикновени, но пък точно с тях ще запомнят своите майки и баби следващите поколения. А Петра Хулова иска с много любов и мъничко магия да ни ги разкаже.

Роман
ISBN 978-619-161-152-2
244 стр., цена 13 лв.

Ягода Михайловска-Георгиева

Камъкът на твоя денРоманът разказва за духовно пилигримство до Хималаите, белязано от личните преживявания на самата авторка. Тя е един от водещите писатели в съвременната македонска литература и е спечелила трите най-големи награди в страната.

Една жена осъществява своята отдавнашна мечта – да изкачи Хималаите. Тя поема по нелекия път нагоре към висините заедно със свои приятели, които са опитни катерачи. Трудно достъпните височини я зоват с необятните си простори, със загадките и отговорите си, с вечността и съвършенството си. По пътя си тя събира камъчета, чиято поява, макар на пръв поглед да изглежда случайна и маловажна, се оказва съдбоносно свързана както с нейното съществуване, така и с това на нейните деца и близки. Тук, на това свещено място, сред величествената и респектираща хималайска природа, тя приема благословената роля на медиатор, който трябва да събере две разделени и забравили се души – тази на камъка, който на Хималаите е живо същество, и на човека, негов притежател, които, без да осъзнават това, цял живот са копнели една за друга.

Повече информация

Роман
ISBN 978-619-161-164-5
314 стр., цена 14.99 лв.

Ягода Михайловска-Георгиева

Индиговият БомбайАна пристига с приятели в Бомбай (сега Мумбай, Индия) и попада в един различен, колкото възхитителен, толкова и стряскащ свят, в който има стъписваща нищета и извисяваща духовност, запечатана в генетичния код преди хилядолетия.
Един ден, въпреки предупрежденията, Ана излиза от хотела, тълпата я повлича и тя се изгубва. Ограбена и изпаднала в неловка ситуация, тя е спасена от индиец на име Бистарай. Запознанството ѝ с него и задълбочаващите им се отношения я отвеждат не само в потайните кътчета на града, но и по пътя на духовни прозрения за живота и за самата себе си. Някои виждат в нея въплъщение на светицата Анандамаи Ма, на която удивително прилича по външност.
Бистарай съвсем не е случаен човек, а духовен учител. Но Ана открива, че е замесен в нелегалния бизнес с човешки органи. Той обаче не печели нищо от това. Мотивацията му е да прави добро и да спасява хора: богати чужденци, които, ако не им бъде присаден бъбрек, ще умрат, и бездомни индийци, които са готови да продадат единия си бъбрек, но по този начин да си осигурят средства за по-добър живот и да сбъднат мечтите си. Така постъпва и местното момче Гаруда, между което и Ана има специална, кармична връзка…
Книгата е носител на най-престижната литературна награда в Македония – „Роман на годината”.

Роман
ISBN 978-619-161-163-8
418 стр., цена 16.99 лв.

Лука Бекавац

ВилевоАко е възможно да съществува физически място, на което високите честоти могат да оказват влияние от небето върху преживелите катастрофата, то това място се нарича Вилево…
„Вилево“ е роман, който изисква внимание, търпение и аналитично мислене от страна на читателя. Лука Бекавац предизвиква, поставя сложни въпроси и поражда сериозни съмнения и дилеми. Води ни по грешни следи и криви пътеки, оставя ни без достатъчно информация или поне такава, която в определена ситуация е от решаващо значение за разбирането ѝ, отменя принципа на причинно-следствената връзка, преобръща представите ни за пространството и времето, повдига въпроса за паралелните светове и възможностите за транскомуникацията и изцяло дестабилизира картината на света, в който живеем.
Романът се състои от три напълно разнородни части: „Август“, „След полунощ“ и „Маркович“. „Август“ е точен препис на четири монолога, свалени от повредена магнетофонна лента. Монолозите произнася момичето Теа, което заедно с по-голямата си сестра Елиза живее в изоставена къща във Вилево, недалеч от Осиек, през 2109 г. Втората част на романа е представена във вид на диалог на двете сестри с трима събеседници от друго време, чиято самоличност не знаят. Третата, заключителната част е научен труд за неидентифицирани сигнали по време на паравоенните радиовръзки, написан през 1947 г., посветен на темата за инструменталната транс­комуникация. Този труд описва как трима нелегални водят предаванията на партийната радиостанция в Осиек през лятото на 1943 г. и по необясним начин установяват (и губят) комуникацията със сестрите, вероятно същите Теа и Елиза.

Повече информация

Роман
ISBN 978-619-161-166-9
232 стр., цена 12 лв.

Игор Станойоски

Гаргара1962 г.: Бар „Гаргара“ привлича интелектуалци, които не приемат режима. Агенти на КГБ ги разследват и внедряват свой човек сред тях. Междувременно собственикът на бара приканва гостите си да споделят свои мисли или истории в книгата за похвали и оплаквания. Там се открояват историите на мъж и жена: той не може да забрави първата си любима, която един ден неочаквано изчезва; тя разказва за оцеляването си в концлагера „Аушвиц“, за дълбоките рани в душата си и брака си без любов с агент на КГБ. Когато властите предприемат акция срещу бара, собственикът му мистериозно изчезва, както и агентът на КГБ, ръководещ операцията. Това се превръща в градска легенда, пълна със загадки, които десетилетия по-късно впечатляват населението и турис­тите, посещаващи града.
2004 г.: Амбициозен млад човек отваря на същото място бар със същото име. Времето е смутно, с борби за власт, рекет и бум на престъпността. А сърцето на собственика на „Гаргара“ е изпълнено с любов към красиво момиче и желание да разплете тайните отпреди четири десетилетия.

Роман
ISBN 978-619-161-167-6
170 стр., цена 12 лв.

Ивана Шоят-Кучи

УнтерщатДа се озовеш във време и място, където никой не те е канил, да разбереш истини за себе си и рода си, които са крити от теб цял живот. Да преживееш този катарзис сред спомени и снимки в една къща, пълна с духове и мъртъвци, на която си единственият наследник, с последния останал жив свидетел на тази семейна сага. И да скъсаш с всичко това, сантиментално или трезво, като единствената мълчалива, недодялана, бездетна наследница на някога процъфтяваща, многолюдна и аристократична фамилия.
Така блудната дъщеря Катарина се завръща след дълги години отсъс­твие в родния си град Осиек и в къщата, където е отрасла. Това завръщане я кара да преоткрие себе си и близките си, да узнае дълбоко пазени тайни за семейството си.
Поради странни игри на съдбата или лошо изиграни карти се случват най-прекрасни или най-трагични неща. Жени от един род, но принадлежащи към различни поколения, се сблъс­кват помежду си на фона на безсмислието на войните и диктатурите, които водят само до човешки трагедии.
Това е роман за свободата на избора, за любовта и омразата.

Повече информация

Роман
ISBN 978-619-161-170-6
384 стр., цена 16.99 лв.

Иви Уайлд

След огъня – тих и нежен гласФранк и Леон са двама мъже от различни времена, които постепенно осъзнават, че понякога единственото, което научаваш от грешките на родителите си, е как да правиш свои собствени.
След като любимата му жена го напуска, Франк отива да живее в изолирана къща на брега на океана в Източна Австралия. Опитвайки се да преодолее шока от раздялата и да започне живота си отначало, той се сприятелява с местно семейство и с тяхната седемгодишна дъщеря Сал. Докато се опит­ва да изгради взаимоотношения с местните жители, Франк разбира, че тази малка сплотена общност крие в сърцето си пресни рани – младо момиче се намира в неизвестност и е обект на активно издирване. Когато Сал също изчезва, Франк се оказва главният заподозрян и в двата случая. Дали мракът в душата му е изпълзял и във външния свят?
40 години по-рано: Леон, бащата на Франк, израства в покрайнините на Сидни. Принуден да се бори с предразсъдъците на местните хора и с психологическите проблеми на баща си, талантливият младеж се влюбва в своя красива съученичка, но точно преди двамата да споделят любовта си, Леон е изпратен като войник във Виетнам. Дали ще последва съдбата на баща си и ще остави насилието по време на войната да промени завинаги живота и сърцето му?

Повече информация

Роман
ISBN 978-619-161-178-2
346 стр., цена 14.99 лв.

Сара Стридсберг

Бекомберя: ода за моето семействоКогато Джими Дарлинг е приет в Бекомберя, психиатрична болница извън Стокхолм, дъщеря му Джаки започва да прекарва все повече време там, а когато майка й заминава на почивка на Черно море, болницата става целият свят на Джаки. Главният лекар е Едвард Винтершон. През някои вечери той води Джими и няколко други пациенти на големи партита в града. Веднага след като колата на Едвард преминава през портите, на задната седалка се отваря първата бутилка шампанско. "Една вечер отвъд границите на болницата отново ви прави човек - казва той на пациентите си.

В болницата се срещаме също с Ингер Фогел, която сякаш обитава зоната на здрача между ред и опустошение, и пациентката Сабина - обект на желание както на Джими, така и на д-р Винтершон - със своята мания за свобода и смърт. Бекомберя изследва любовта на Джаки към баща й и начина, по който тя достига до него като дете и като възрастна жена и майка. В красивия роман на Сара Стридсберг психиатричната болница, разположена в прекрасен парк близо до езеро, придобива почти митични измерения, едновременно като ангел на възмездието и като спасител, опитващ се да спаси разстроените души.
Повече информация

Роман
ISBN 978-619-161-185-0
202 стр., цена 10 лв.

Владимир Плавевски

КукичкатаРеалистичен и покъртителен роман за дребнавостта на човешките души, за предателството, лицемерието и апатията, ширещи се сред властимащите, за обречеността на малкия човек, хвърлен в бурната река на живота.
Найден е бил изоставен като бебе и прекарва първите си години в сиропиталища. Сблъсква се с престъпния свят и бързо губи детската си невинност. В крайна сметка обаче е осиновен от Марко и Зага, които са тясно обвързани с Комунистическата партия, управляваща в този период. Това променя напълно съдбата му и го вкарва в един непознат дотогава свят. Но по пътя му продължават да се изпречват препятствия – новият му баща Марко е набеден в предателство и бяга в Гърция, Зага се омъжва повторно за виден партиен деец, който не обича осиновения ѝ син, и Найден отново се изправя сам срещу подводните течения на тази враждебна действителност. Следват любовни разочарования, загуба на близки хора, финансови и здравословни проблеми, с които Найден трябва да се пребори, за да оцелее.

Повече информация

Роман
ISBN 978-619-161-182-9
310 стр., цена 13 лв.

Каролина Шути

Някога навярно съм вървяла по мека треваСлед смъртта на майка си Мая е приютена от леля си, която й дава подслон, храна и възпитание, но не й разкрива нищо за миналото й. Двете живеят в безименно селце в отдалечен район и се борят за оцеляването си. Всеки опит на Мая да си спомни миналото води до задънена улица, а с годините спомените все повече избледняват и стават все по-недостижими. Марек, възрастен мъж, който говори странен и загадъчен език и живее напълно сам в отдалечена къща, е единственият човек, който разбира Мая и я кара да се чувства у дома си.
С ясен, но същевременно поетичен стил, бягайки от политизирането на проблемите, Шути описва положението на хора, които са били принудени да напуснат дома си и да се приспособят към новата и понякога враждебна среда. Романът й е пропит от темата за изгубената памет и непрестанното търсене на идентичността, благодарение на която да намерим мястото си в живота и да постигнем вътрешна хармония и спокойствие.
Книгите на австрийската писателска Каролина Шути (р. 1976 г. в Инсбрук) са преведени на много езици, което й спечелва популярност и извън пределите на родината й. През 2015 г. тя получава Наградата за литература на Европейския съюз за романа си „Някога навярно съм вървяла по мека трева“.

Повече информация

Роман
ISBN 978-619-161-188-1
112 стр., цена 8 лв.

Анна Болава

Към тъмнинатаГолемият хит в съвременната чешка литература.
За една нощ дебютантката Анна Болава се превръща в звезда на литературната сцена – „Към тъмнината“ печели най-престижната литературна награда, книгата става романът на годината (2016), а почитателите й нарастват лавинообразно.
„Към тъмнината“ е хипнотична с всеки свой ред, въвеждайки ни в съдбата на една билкарка. Омаен разказ за живот в лоното на природата, но също и за човешката самота. Защото когато говориш езика на билките, този на хората се превръща в неразбираем. Поне така е за Анна – жената, която губи все повече човешкия си образ и се превръща в самовила. Но нима самовилите страдат толкова болезнено?
Романът пристрастява като свежото ухание на липовия цвят, държи те здраво като листата на живовляка, тежи, докато не обърнеш и последната й страница, като орехови листа. Енциклопедия на природата е, но и на човешката душа. А тъмнината в нея е много, неизбродима, неизбежна…
А когато късно вечерта оставите настрана „Към тъмнината“, ще дочуете като главната героиня как билките оживяват. Но за нея залогът ще е на живот и смърт. Защото разпознаеш ли гласа им, пътуването към тъмнината вече е започнало. А връщане в света на хората няма.

Роман
ISBN 978-619-161-190-4
252 стр., цена 13 лв.

Ненад Йолдески

Всеки със своето езероМалки истории за големи неща и важни хора.
Книгата включва 14 къси разказа – напрегнати, драматични, меланхолични и иронични. Те са потопени в атмосферата на очарователния малък град, който постепенно обезлюдява. През последните години Струга, родният град на автора, и Охридското езеро, са претърпели катастрофални промени и са загубили предишния си автентичен вид. На фона на тревожни градски пейзажи са поставени проблемите за остаряването, любовта и тъгата.
Стилът на Ненад Йолдески е поетичен, красив и докосващ.
Книгата е спечелила Наградата за литература на Европейския съюз за 2016 г.
Ненад Йолдески (р. 1986 г. в Струга, Северна Македония) има икономическо образование и е завършил магистратура по общо и сравнително литературознание. Първата му книга – „Тишината на Енхалон“, е наградена в конкурса НОВИТЕ (2009). С втората – „Всеки със своето езеро“, получава Наградата за литература на Европейския съюз (2016). „Плуване срещу течението“ (2018) е номинирана за най-престижната литературна награда в Македония – „Роман на годината“.

Повече информация

Разкази
ISBN 978-619-161-197-3
86 стр., цена 7 лв.

Йосефине Клоугарт

За мрака„За мрака“ е модерен апокалипсис в силно поетизирана форма и протест срещу някои основополагащи разбирания. Това е история за мрака във всичко, за непрекъснатия заник, за мрака в любовта и в природата, но същевременно и за слънце и светлина, разказ за гибелта и съзиданието. Гибелта, описана в книгата, не е единствено драматична и изключителна, а такава, на каквато ставаме свидетели в своето ежедневие. Всекидневната конфронтация със смъртта, налична в болката, болестта, тялото, което се променя, плодовете, които загниват във фруктиерата, есента, която прояжда своя път навътре в нас. Самият факт, че човек става свидетел на едно всеобхватно разграждане всеки ден.
Същевременно книгата е и бунт срещу тези базисни предпоставки, като припомня, че нещата не са чак толкова прости; че смъртта, изоставянето, загубата, мъката… всичко това е част от един и същи живот и съдържа в себе си известна красота; че безсмисленото разложение може да бъде и съзидателно, просто защото това е животът в друг стадий, защото всичко е част от един и същ кръговрат. Смъртта като потвърждение на живота, който е налице през цялото време, красотата, която е непреходна, и любовта, която винаги съществува.

Роман
ISBN 978-619-161-194-2
170 стр., цена 10 лв.

Хелга Флатлан

Всеки иска у дома. Никой не желае да се върнеЮлие понася тежко загубата на брат си. Таряй е убит в Афганистан заедно с приятелите си Кристиан и Трюгве. Смъртта на Таряй води до пълната разруха на семейството им, но дава и шанс на Юлие да осъществи мечтите си. Тя винаги е искала да поеме управлението на семейната ферма, а сега това е и начин да изрази чувството си за отговорност към родителите си. Междувременно Матс, бившият приятел на Юлие, има сложни и неразрешени отношения с нея. А Сигюр, който е бил влюбен в загиналия Трюгве, все още се измъчва от начина, по който се е отнесъл с него.
Вълнуващ роман за човешката способност в името на живота да бъде превъзмогната дори най-жестоката болка и загуба.

Определят Хелга Флатлан (р. 1984) като кадифения глас на съвременната скандинавска проза. Тя се превърна в литературна сензация, след като спечели най-престижните награди за дебют с първия си роман „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва”, разказващ за бунта на четирима младежи срещу спокойния и сигурен свят, в който живеят. С втория си роман – „Всеки иска у дома. Никой не желае да се върне“, Хелга Флатлан затвърди позициите си като едно от горещите нови имена в съвременната европейска проза. Книгата разказва за малко норвежко селище, което трябва да се справи с мъката, породена от смърт­та на трима млади мъже.

Роман
ISBN 978-619-161-198-0
230 стр., цена 12 лв.

Игнасио Мартинес де Писо̀н

Добрата репутацияЗавладяващ семеен роман, който се разгръща в рамките на трийсет години, изпълнени с много надежди и разбити мечти, щастие и разочарования на фона на вълнуващи събития от испанската история. Роман за това, което наследяваме от миналото, и за нуждата да намерим своето място на този свят.
50-те години на ХХ век, Мелиля. Самуел е сефарадски евреин, а съпругата му Мерседес е католичка. Водят спокоен и щастлив живот благодарение на процъфтяващия си бизнес. На фона на настъпващите радикални промени и постоянната несигурност съпрузите с тревога планират своето собствено бъдеще и това на двете си дъщери Мириам и Сара.
70-те години на ХХ век, Сарагоса. Испания бавно се пробужда за модерната епоха. Семейството се е разраснало и Мерседес се бори да го запази цяло и единно. Но всеки от членовете му крие свои тайни – Мириам трябва да се справи с отчуждението, настъпило между нея и двамата ѝ синове Даниел и Елиас, както и да реши проблемите в брака си, след като е разкрила лъжите на съпруга си; Сара е блудната дъщеря, която се завръща, след като преди години е избягала с годеника си, но макар че се опитва да създаде нов живот за себе си, неизказаните истини се издигат като преграда между нея и близките ѝ. Семейните конфликти се задълбочават още повече след едно изненадващо завещание, което може завинаги да разруши и раздели семейството. Ще успеят ли да намерят правилния път помежду си и ще се възстановят ли дълбоките връзки между членовете на семейството, или съдбата ще ги отдалечи завинаги?

Роман
ISBN 978-619-161-200-0
626 стр., цена 19.99 лв.

Тумас Банерхед

ГарванитеРоманът е спечелил най-престижната литературна награда на Швеция – „Аугуст”. Това е история за мрака, който се спуска и навън, и в съзнанието на човека, когато съдбата му се окаже твърде жестока.
Агне и семейството му едва свързват двата края в своето стопанство в Гарвановото мочурище. Големият му син, Клас, безпомощно наблюдава как бащата гасне и бавно губи разсъдъка си, сломен от непосилния труд и твърде крехката надежда за бъдещето. На момчето не му е по сърце животът на фермер. Клас търси утеха в природата –
сред кукувиците, синигерите и скорците. Само сред тях той открива смисъл и се чувства защитен. В същото време баща му се терзае от непрестанна тревога за реколтата, за прииждащи паразити и природни бедствия, за разруха, която е просто плод на измъченото му съзнание. Ято гарвани, невидими за останалите, го преследват навсякъде с безмилостното си грачене. Агне бавно потъва в лудостта си, а Клас е разкъсван между избора да бъде добър син или да следва своя собствен път.

Роман
ISBN 978-619-161-199-7
314 стр., цена 15 лв.

Зузана Брабцова

ТаванитеЕдна жена на средна възраст е изправена пред болезнена равносметка. Пристрастена към хапчетата, тя се озовава в най-голямата пражка психиатрична клиника. Оттам започва пътуването º навътре – към болезнените спомени. Към неизживените провали. И към всичко онова, което пренебрегваме ден след ден, за да скрием най-важното – соб­ственото си нещастие.
Ако имате смелост да последвате Ема Черна, ще научите много… ще се запознаете с Рибката и ще разберете как падащите снежинки също прогарят дупки в кожата… като пламъчето на цигара, изгасне ли то, свършил е и човешкият живот.
Философията на „Замъкът“ от Кафка и поривът към свобода на „Полет над кукувиче гнездо“ на Кен Киси са се отпечатали по страниците на „ТАВАНИ“. Така се е родила тази книга, фина и изплетена от страхове, но водеща към освобождение.

„ТАВАНИ“ носи на Зузана Брабцова най-важната награда на чешката литературна сцена, „Магнезия Литера“.

Роман
ISBN 978-619-161-201-7
206 стр., цена 13 лв.

Макис Цитас

Облечи си жилетката„Облечи си жилетката“ е сборник от разкази, които скицират с писателско майсторство и тънък хумор съвременния живот в Гърция. Героите, които срещаме тук, са въплъщение на балканската душевност в цялата й разнообразна палитра и всеки от нас с лекота би могъл да се разпознае в тях. Диригентът, на когото му предстои концерт в Литва, но същевременно е неизменно преследван от притеснението на майка си, че е зиморничав и задължително трябва да си облече жилетка, за да не се разболее. Бабата, която всеки ден е пребивана и обиждана от семейството си и решава сама да търси справедливост за мъките си, макар и никой да не й вярва. Мария, която от десет години планира погребението на все още живия си мъж. Пати (от Петрула) и Такис, които намират един в друг временна разтуха от света на задълженията, неуморната работа, недостига на пари и трудно постижимите мечти. Тъжната Евгения, която не е приета от нито един манастир и не може да реализира призванието си да бъде монахиня. Убиецът Кицос, който се изповядва пред свещеника не защото изпитва вина за убийството на съпругата си, а защото му липсва селската идилия. Различни герои, различни съдби, различни сюжети – ту тъжни, ту забавни, ту чудати – всички те се напасват помежду си като парчета от един и същ сложен пъзел, за да образуват в крайна сметка една многопластова картина на гръцката действителност.

Повече информация

Разкази
ISBN 978-619-161-202-4
110 стр., цена 7 лв.

Маркос Хиралт Торенте

Краят на любовтаЛюбовта е най-красивото, но понякога тъжно и болезнено чувство. Кога тя бяга от сърцата ни или ние се отдалечаваме от нея? Кога се къса нишката ѝ и защо, веднъж прекъсната, тя не може да бъде повече възстановена?
За това разказва в книгата си Маркос Хиралт Торенте, един от най-големите испански писатели днес, носител на Националната награда за литература на Испания и на италианската „Стрега“.
Героите са на различна възраст, с различен социален статус, но с еднакво драматични съдби. Болката им е обща – трайно и безвъзвратно изгубена любов. Те се лутат и търсят изход в един безкраен лабиринт, искат да избягат от действителността и да намерят своя остров на щастието.
Мъж и жена отиват на отдалечен остров край бреговете на Африка и връзката им е разрушена от объркващата среща с друга двойка. Младеж, привлечен от своята братовчедка и нейния съпруг, става свидетел как любовта изстива между тях, но те остават нейни пленници цял живот. Целомъдрената, но всепоглъщаща любовна връзка между момче с неспокоен дух и богато момиче оставя белег, който никога не може да бъде заличен. Синът на разведени родители се опитва напразно да ги събере, преди да осъзнае защо не може.
Изящен стилист, с изключителен психологически усет авторът умело прониква в човешката душа и с малко, но точно подбрани думи описва преживяванията, вълненията и мислите на хора, загубили най-ценното в живота си.

Повече информация

Роман
ISBN 978-619-161-203-1
176 стр., цена 10 лв.

Тереза Боучкова

Годината на петелаРодителите трябва да са като лък. А децата са стрелите. Лъкът изстрелва стрелите в света, когато настане часът.
Така звучи накратко равносметката на всяко родителство. Но за Тереза – главната героиня на тази книга и всъщност нейна авторка, всичко е малко по-различно. Защото стрелите обръщат посоката си, забиват се в сърцето ѝ.
Истински феномен в читателския интерес – и така може да се определи „Годината на петела”. Това е разтърсваща равносметка за осиновяването на две ромски деца. Превръщащи се в зверове, те заплашват да унищожат ония, които са им подали ръка и са ги отгледали. Това води Тереза Боучкова (р. 1957) към неочаквана равносметка – за живота ѝ дотук, за дисидентските години, за провалените мечти, за многото разочарования.
Но тя продължава да търси светъл лъч, иска животът ѝ да е прегръдка, да е изпята от сърце песен, да е търкулнала се сълза, от която се ражда само усмивка.
Изключително добре приета от публиката и критиката в Чехия, „Годината на петела” е роман, който представя една история, родена от живота на самия автор. История, която изобилства от неочаквани признания, от смели разкрития. История, написана смело и предизвикателно – и най-важното, майсторски.

Повече информация

Роман
ISBN 978-619-161-209-3
392 стр., цена 14.99 лв.

Шел Вестьо

Мираж 38Хелзинки, 1938 г. Адвокатът Клас Туне е в труден момент – съпругата му го е изоставила заради най-добрия му приятел и единственото хубаво нещо в живота му е новата секретарка Матилда Вийк. Самотна майка на трийсет и шест, под шлифованата повърхност на точна и сериозна жена тя крие дълбока травма: по време на гражданската война през 1918 г. няколко месеца е била затворена в лагер, където е била изнасилвана многократно от мъж, наричан Капитана.
Всяка първа сряда на месеца Клас Туне и четиримата му най-добри приятели се събират да ядат, да пият и да обсъждат политиката. Наричат себе си клуб „Сряда“. Когато се връща в кантората с храната и бутилките, поръчани от шефа ѝ, Матилда чува глас, който се е надявала, че никога повече няма да чуе... Капитана не я разпознава и Матилда ще планира отмъщението си. Този път тя вече не е безпомощна жертва.
До последната страница читателят не знае кой от четиримата е Капитана...

Повече информация

Роман
ISBN 978-619-161-210-9
352 стр., цена 14.99 лв.

Бьорн Расмусен

Кожата е еластичната обвивка, oбгърнала цялото тялоМладеж среща много по-възрастен инструктор по езда, към когото се привързва толкова силно, че тази привързаност се превръща в мания, едновременно романтична и еротична.
Роман за израстването, за мрачни тийнейджърски години, свързани с наркотици и самонараняване, криза на идентичността, отчуждение от семейството, първа голяма любов и жестоки сексуални копнежи, както и опити за справяне с всичко това.
Различният, несрещан досега стил на автора шокира и очарова с блестящата си и неоспорима красота. Повествованието е съчетание от проза, поезия, социален реализъм и автобиография – художествена сплав, която е безпрецедентна не само в датската литература.
Романът донася на Бьорн Расмусен Наградата за литература на Европейския съюз, както и няколко от престижните литературни награди на Дания.


Повече информация

Роман
ISBN 978-619-161-204-8
96 стр., цена 8 лв.

Шел Вестьо

Небето, жълто като сяраОт носителя на най-големите награди на Скандинавския север идва епична любовна история за богато семей­ство от Хелзинки и за мъжа, който разкрива техните тайни.
Семейството на младия герой разказвач заминава за почивка в скромна селска къща, която са наели край морето, където небето носи оттенък на жълта сяра. Там той се сприятелява със самоуверения Алекс Рабел, внук на индустриален магнат, и се влюбва в Стела, по-малката сестра на Алекс. Така започва бурна и неизбежна любовна връзка, която обхваща години. Светът около тях се променя, както и животът им. Но под блестящото лустро семей­ство Рабел крие тъмна тайна.
Повествованието се простира от избелелите от слънцето спомени от 60-те години на ХХ в. чак до днес, когато мракът все повече се сгъстява.
Майсторски написана история за любов и предател­ство, надежди и мечти, насилие и съучастие, за това как се изграждаме като личност от любовта, провала и времето, в което живеем.

Повече информация

Роман
ISBN 978-619-161-211-6
512 стр., цена 19.99 лв.

Томас Еспедал

Срещу природатаКрасива, но тъжна история за любовта и щастието, за страданието и разрухата след безвъзвратно изгубеното.
Животът на Томас е низ от любовни преживявания и разочарования, влюбвания, семейство, дете, пътувания… един непрестанен бяг. Той иска да твори, да обича и да бъде щастлив. Но съдбата му поднася и друго.
Бракът му с актрисата Агнете е бурен. Той пише романи и получава награди, тя успешно се изявява като актриса, но щастието от успехите и удовлетворението от работата не са достатъчни да създадат уют и топлина в семейството.
Най-силната, страстна и истинска любов го връхлита, когато среща 20 години по-младата от него Яне.
Носител на най-големите литературни награди в Скандинавския север и изключителен психолог, Томас Еспедал надниква в душата на човека, чуваме я как стене, долавяме как плаче разбитото му и вече мъртво сърце.

Не притежаваме децата си, родителите или семейството си, не притежаваме историята си, детството си, младежките години, приятелите, гаджетата, дори любовниците и самата любов. Нищо не притежаваме.

Роман
ISBN 978-619-161-226-0
160 стр., цена 10 лв.

Ларш Петер Свен

Отпътуване от ФренаЛарш Петер Свен (р. 1981) е голямата надежда на норвежката литература. За първата си книга „Отпътуване от Френа“ печели трите най-престижни награди за дебют в родината си. Романът му „Децата на Господ“ се превръща в истинско литературно събитие и е удостоен с наградата „П. У. Енквист“.

Ново и старо, местно и глобално, модерно и алегорично се сблъскват в малкото селище Френа. В тази Френа мъртвите се надигат посред бял ден, а местните жители крият зловещи тайни. Политика, приказки и истории на ужасите се сливат в едно – и е трудно да се каже кое тук е най-зловещото.
Дебютната творба на Ларш Петер Свен е изумителна смесица от дистанцирани и същевременно странно откровени проникновения, потресаваща липса на сантименталност и омагьосващи природни описания. На фона на дълбоката норвежка провинция изпъкват личности, белязани от фатална политическа некоректност и смразяваща липса на морал, психологически сблъсъци, исторически сюжети и свръхестествени явления, които карат читателя да нас­тръхне.

Разкази
ISBN 978-619-161-224-6
114 стр., цена 10 лв.

Драги Михайловски

Моят СкендербегСкендербег е една от най-ярките личности на XV век. Непоколебим, смел, с желязна и несъкрушима воля, той води успешни битки с турските завоеватели, а днес е символ и легенда в Албания. Каква кръв тече във вените на Георги Кастриоти Скендербег? Каква е връзката между него и съвременния човек?

Македонският писател Драги Михайловски създава нетрадиционно, различно и неотговарящо на стереотипите произведение. По нестандартен начин той обединява тринайсет истории, в които героите са наши съвременници, но стъпили здраво в историята. През необичайно преплитане на епохи авторът надниква в миналото, за да извае образа на Скендербег.

Разкази
ISBN 978-619-161-225-3
270 стр., цена 13 лв.

Григор Бануши

Гневът на самодивитеМодерна криминална мистерия на фона на древни балкански митове се разгръща в един от най-четените албански романи, номиниран за Наградата за литература на Европейския съюз.
На фона на високите и стръмни Прокълнати планини, на дълбокото и омагьосващо Самодивско езеро, на непроходимите гори, пропити с кървавата история на албанския народ, се разгръща едно криминално разследване. Трима чужденци изчезват безследно някъде из тази неописуемо красива, но и опасна планинска местност. Разследването е възложено на главен комисар Марин Курти, който пристига от Тирана. Дали чужденците са станали жертви на нещастен случай, дали са били ограбени, отвлечени или убити? Курти, който е надарен с богато въображение и е израснал с историите на баба си за вили и самодиви, започва да се съмнява дали пък свръхестествени сили не са виновни за изчезването на тримата. Местните поверия, мистичният пейзаж и дори внезапно избухналата страст между него и младата докторка Алма още повече засилват убедеността му, че се случва нещо необяснимо, че са се събудили сили, които не могат да бъдат овладени от обикновен човек.
С лиричния си език Григор Бануши създава една своеобразна модерна приказка, роман, който преплита криминалните елементи с легендите и юнашкия епос, залегнали в сърцето на балканския фолклор.

Роман
ISBN 978-619-161-229-1
448 стр., цена 19.99 лв.

Томи Виринга

Ето именатаСмазващ и разтърсващ, актуален до болка, романът е спечелил три от най-престижните холандски награди, включително „Либрис“ за най-добър роман.

Свят на измами, на богатство и бедност, корупция – система, в която или трябва да участваш, или си вън от играта. А какво правят тези, които са далеч от тази схема? Те тръгват, огорчени и отчаяни, но пълни с вяра и надежда.
Група нелегални мигранти поема на изпълнено с перипетии пътуване – това са хора с различни съдби, обединени от общото страдание и неволята, която ги тласка да напуснат родните места и да дирят спасение някъде другаде, та дори и с цената на собствения си живот.
В същото време полицейският началник Понтус Бег търси нов смисъл на живота си, след като в един момент осъз­нава, че е останал без семейство и морална опора, че се движи без посока и без смисъл.
Пътят на Понтус Бег се пресича с този на петимата оцелели бежанци, които скоро разбират, че всичко е било една измама и нечовешките мъки, които са изтърпели в жестоката степ, са били напразни. Но може би в непрогледния мрак все пак има надежда да се роди светлина, която да освети правилния път?

Роман
ISBN 978-619-161-228-4
272 стр., цена 13.99 лв.

Йосип Млакич

Прясно боядисаноКлара е израснала в Швеция заедно с майка си. Тя е студентка, но повечето й време е посветено на майка й, единственият й близък човек, чийто живот сега бавно гасне.
Клара е била шестгодишна, когато майка й е била принудена да бяга от войната в Босна и Херцеговина, за да я спаси. Мъчителният път на бягството обаче е оставил незалечими след в подсъзнанието на момичето, въпреки усилията на майката да представи оцеляването в онази брутална действителност като игра, за да не травмира детето ти. Жестокостите на войната обаче са оставили трайна следа в душата й, като отпечатък на прясно боядисана стена.
Покъртителен, докосващ читателя роман от най-големия съвременен автор на Босна и Херцеговина, спечелил престижната литературна награда „Владимир Назор“.
Йосип Млакич не само е спечелил много литературни отличия с романите си, но е и един от най-уважаваните сценаристи на Балканите.

Роман
ISBN 978-619-161-208-6
168 стр., цена 12 лв.

Петър Андоновски

Тялото, в което трябва да се живееС богатия си психологизъм и новаторски начин на повествуване романът „Тялото, в което трябва да се живее“ стана една от предпочитаните книги сред младите читатели в Северна Македония и спечели най-голямата награда в страната – „Роман на годината“. А за следващата си книга – „Страх от варвари“, авторът получи Наградата за литература на Европейския съюз за 2020 г.
На Бригита, шестдесетгодишна съдийка, е възложено най-тежкото дело в тридесетгодишния Ѝ стаж в съда. На подсъдимата скамейка трябва да застане два пъти по-млад от нея мъж, изнасилил и убил приятелката си. Справедливото решение трябва да бъде взето от Бригита. Но тя е човек, който никога не е бил силен. Липсва Ѝ решителност и смелост, винаги е наблюдавала нещата в живота, без да участва в тях, била е сама, без семейство, без деца.
Ще има ли край това дело, ще бъде ли произнесена очакваната присъда? Нима е права Бригита, че в края на своята кариера се вижда на мястото на подсъдимия? Ще продължи ли нейният живот в същото тяло? Човек може ли да излезе от рамката, която му е наложена, и да промени както себе си, така и света, в който живее? Какво не достига понякога, за да се случи промяната, която всеки желае?

Роман
ISBN 978-619-161-227-7
84 стр., цена 7 лв.