Всички права запазени - ИК "Персей" 2021

Софи Оксанен

Чистка

Големият международен хит, преведен на 43 езика. Бестселър № 1 във Финландия, Франция, Швеция, Естония и др.
Това е история за дългогодишна завист между сестри, отнета любов, фатална ревност, предателство, отмъщение и трескава борба за живот. Роман за изборите, които жената прави, за да оцелее в един свят на жестокост, унижения, злоупотреба, болка и срам. Пулсираща история, заличила границите между поколенията и режимите и показваща нагледно как страданията промиват ума, ако човек не дръзне да разчисти сметките си с тях.
„За Софи Оксанен се говори, че тя е най-хубавото нещо, случило се на финландската литература през последните десетилетия – аз твърдя, че без колебание можем да махнем думата „финландска“ и истината ще остане непроменена.“ (в-к Хелсингборгс Дагблад, Швеция).

 

Роман
ISBN 978-619-161-009-9
352 стр., цена 12.99 лв.

Курт Ауст

Невидимото братство

Роман, трилър в традицията на Том Егеланд и Дан Браун

Бил ли е Нютон член на тайно общество?
Ще умреш ли, ако разкриеш тази тайна?


Показно самоубийство в центъра на Париж.
Скоро след това близките на мъртвата, застреляла се пред очите на десетки шокирани свидетели, започват да получават кодирани съобщения и безценни пратки от нея.
Един брилянтен математик трябва да разчете шифрованите послания, получени от жената, която не е преставал да обича. За да разбере причината, накарала я да пожертва живота си.
Защо триста години след смъртта на Исак Нютон неговите окултни и алхимични тайни са толкова ценни и опасни?

Зад завладяващия сюжет на този напрегнат роман са скрити реални факти и документи, свързани с тайните занимания на гениалния Нютон. Векове по-късно е открит мистериозният код, използван от него, за да скрие откритията си в областта на непозволените науки.

 

Роман
ISBN 978-954-8308-95-3
416 стр., цена 14.99 лв.

Сисел-Йо Гейсен

Перото на динозавъра

Ана Бела Нор има само две седмици до защитата на тезата си за произхода на птиците, когато научният й ръководител Ларс Хеланд е намерен мъртъв в кабинета си, а езикът му лежи върху пропитата с кръв дисертация на Ана. Разследващият полицай Сьорен Мархог трябва да разплете случая, потапяйки се в мрежа от интриги, лъжи и съперничество не само в Биологическия факултет на Копенхагенския университет, но и в световен мащаб. Когато още един учен е убит, престъпленията се оказват свързани помежду си заради вековните загадки на палеонтологията, стремеж за академичен успех и тъмни тайни от миналото, но също и заради самата Ана…

Романът получава наградата за роман на годината (2008) и е обявен за датския криминален роман на десетилетието (DR). Преведен е на 15 езика и в момента се работи върху филмовата му екранизация.

 

Роман
ISBN 978-954-8308-87-8
448 стр., цена 14.99 лв.

Агустин Санчес Видал

Възелът на кръвта

Една хроника, пазеща смъртоносни тайни.
Един смел мъж, решен да открие убиеца на баща си.
Една принцеса, търсеща корените си.
Един могъщ орден, обречен на прогонване.
Един Изгубен град, съхранил богатствата на древна цивилизация.
Една нишка, в която са кодирани отговорите на всички загадки.

Една нощ през 1573 г. мистериозният Черен кораб, на който се приписват тайни мисии на йезуитите, сваля на испанския бряг мистериозен товар от Перу.
Двеста години по-късно съдбите на младия аристократ Себастиан Фонсека и принцесата на инките Умина се оказват тясно свързани с онова, което се е случило тогава. Попаднали в мрежа от интриги, достигаща чак до Андите, те се оказват в търсене на изгубения град Вилкабамба и неговите прочути съкровища…

Съчетание от историко-приключенски и модерен конспиративен роман с кодове и загадки, книгата „Възелът на кръвта” донесе на автора й Агустин Санчес Видал награда „Примавера” за най-добър испаноезичен роман. Паричното й измерение е 200 000 евро, а в битката за наградата са участвали автори от 22 страни.
Агустин Санчес Видал е писател с изключителен интелект и богата ерудиция. Той е преподавател по история на изкуствата в университета на Сарагоса, автор на десетки научни книги. Бил е гостуващ професор в Принстън. Работил е с известния испански режисьор Карлос Саура.
Романът „Възелът на кръвта” е неговият пробив сред най-значимите и авторитетни писатели днес. Създава го след дълги проучвания на документи и изследвания върху инките, както и на опитите на съвременните учени да разбият кода на прочутото им кипу.
„Видал е майстор на перото, който прониква в сърцето на културата на инките. Пише завладяващо, като поднася на читателя исторически разкрития, увлекателни приключения и добра литература.”

 

Роман
ISBN 978-954-8308-70-6
480 стр., цена 14.99 лв.

Уолтър Елис

Конспирацията Караваджо

Преди 400 години художникът Караваджо рисува картината си „Залавянето на Христос”. Освен Иисус, ключови в нея са фигурите на Юда (изобразен с плешивина, наподобяваща кардиналска шапчица, и недоразвити пръсти на лявата си ръка), бягащ ученик на Христос в единия край на картината, а в другия – мъж с фенер, осветяващ всичките фигури.
Картината се оказва не просто интерпретация на религиозен сюжет, а много повече – ключ към събития, реално ставащи днес и от които зависи дали Европа ще бъде същата, каквато я познаваме.
След дълги проучвания на живота и творчеството на великия ренесансов художник ирландецът Уолтър Елис създава разтърсващия трилър „КОНСПИРАЦИЯТА КАРАВАДЖО” в традицията на Том Егеланд и Дан Браун.

 

Роман
ISBN 978-6191-610-34-1
384 стр., цена 14.99 лв.

Йохана Синисало

Никога преди залез

Младият фотограф Микаел открива в двора на жилищния блок, в който живее, малко човекоподобно създание, пребито от агресивни тийнейджъри. Това е млад трол –обречен на изчезване, интелигентен и ловък митологичен звяр с човешки черти. Изпълнен със съчувствие, Микаел го взима в апартамента си, скрива го от злонамерени хора и му дава име – Песи. Младият мъж проучва всевъзможни изследвания и публикации, за да разбере с какво се храни той и как може да го излекува. Но това, което липсва там, е, че троловете излъчват феромони. Самият той поема от тази миризма, която се оказва афродизиак върху околните. Когато Микаел е изправен пред най-голямото предизвикателство в кариерата си – да заснеме реклама за ултрамодерна марка дънки, източник на вдъхновение става тролът. Но младият мъж няма представа, че неговият приятел, неусетно превърнал се в най-близкото му същество, може да провокира най-тъмните и забранени импулси на човека.

Парлива, отекваща, провокираща книга на гребена на вълната във фантастиката, фентъзито и хоръра. – Нийл Геймън
Пънк версия на „Хобит”. – USA Today
Толкова изкусителна, че да настръхнеш! – Independent, Най-добрите четива на годината

 

Роман
ISBN 978-619-161-041-9
304 стр., цена 11.98 лв.

Том Кристенсен

Дракона

Далайла Таха, секретарката на Арве Ферен, ръководителя на крупна хуманитарна организация, изчезва безследно от Судан.
В Норвегия от затвора е освободен финансистът Йоаким Жаклин. Полицията следи всяка негова стъпка, непознати мъже го подслушват със супермодерна апаратура, а журналисти искат да разберат защо е предпочел да отиде в затвора, но да мълчи по време на съдебния процес по обвинение в крупни финансови престъпления и подкупи на правителствени служители в чужбина. Той обаче сега иска само едно – да си върне сина, който се е отчуждил от него през времето, прекарано в затвора.
Междувременно високо в политическата власт един министър се кани да приема поздравления за добре свършената си работа по време на кризисна ситуация в чужбина, ала това, което не му дава мира, е мисълта: Никой не бива да разбере за операция „Дракон”.
Но Далайла, Йоаким и едно петнадесетгодишно момче, в чиито ръце попада дипломатическо куфарче с особено важна и компрометираща информация, са на път да променят всичко…
Експлозивен скандинавски трилър за отмъщение, възмездие и преданост.

Днес Том Кристенсен е един от най-популярните норвежки автори в криминалния жанр. Но преди да се превърне в такъв, той има много успешна кариера в банковата сфера, индустриалния мениджмънт и международното финансово консултиране. Написал е 8 трилъра, от които особено успешни са "Дракона" и "Царството на мъртвите", който му спечелва наградата "Ривертон" за най-добър криминален роман.

 

Роман
ISBN 978-619-161-043-3
352 стр., цена 12.99 лв.

Томас Енгер

Мнима смърт

Криминален трилър, превърнал се в международна сензация (превод на 23 езика, бестселър в 15 страни).
Две години след смъртта на шестгодишния си син при необясним пожар в апартамента си, криминалният репортер Хенинг Юл се връща на работа с ужасни белези по лицето и жестока рана в душата. Наново му се налага да се доказва, за да си върне уважението на колегите, бившата си съпруга и полицията.
В палатка в парк е намерена брутално убита млада жена. Полицията бързо намира заподозрян, но Хенинг, който отразява случая, има усещането, че нещата не са толкова прости, колкото изглеждат. Дали смъртта на младата жена - студентка по кинематография, убита в палатката, където на другия ден е трябвало да започнат снимките на неин филм, не възпроизвежда точно мнимата смърт от нейния сценарий? Способността на Хенинг да намира отговори привлича вниманието на доста опасни и жестоки хора. Когато е извършено второ убийство, той, оказал се случаен свидетел, осъзнава, че трябва да открие истината, преди да са отнети още човешки животи, включително и неговият собствен.

 

Роман
ISBN 978-619-161-047-1
320 стр., цена 11.98 лв.

Томас Енгер

Фантомна болка

Ако откриеш кой ме натопи, ще ти кажа кой уби сина ти - това е предложението, което престъпен бос прави на криминалния репортер Хенинг Юл. Бившият главорез е осъден за убийство, което твърди, че не е извършил. Предстои му обжалване на присъдата, а от Хенинг иска да открие истинския убиец. Междувременно скъпоплатен професионалист, изпълняващ "мокри поръчки", е нает да извърши почти невъзможно убийство, а обещаният хонорар е предостатъчен след това "да се пенсионира". Търсейки истината, Хенинг се потапя дълбоко в престъпния свят, където изникват повече въпроси, отколкото отговори. На пътя му се изпречват убийци, които сега стават изключително опасни. Залозите никога не са били толкова високи...

"Фантомна болка" е епична криминална драма и крачка напред към разрешаването на загадката за това кой е убил 6-годишния син на Хенинг Юл. Романът е сюжетно самостоятелно продължение на международно успешния трилър "Мнима смърт", изстрелял Томас Енгер сред най-четените автори в жанра.

 

Роман
ISBN 978-619-161-051-8
384 стр., цена 14 лв.

Курт Ауст

Алхимия на отмъщението

XVII в. Гениалният учен Исак Нютон става член на тайно братство и се заклева да споделя откритията и езотеричните си познания с членовете му. Но години по-късно, с риск за живота си, напуска братството и се опитва да запази в тайна изследванията си, като ги кодира.

XXI в. Изключителният математик Евен Вик, сътрудничещ на секретните служби и разбиващ всякакви шифри, е притиснат от неизвестна, но всесилна тайна организация да дешифрира кода, с който Исак Нютон е шифровал езотеричните си, алхимични и окултни открития. В противен случай ще пострадат близките му. Но заедно с един ирански алхимик и вдовицата на писател, убит от същата тайна организация, Евен Вик решава да мине в настъпление и да се добере до истинската самоличност на хората, считащи себе си за невидими и всемогъщи.

"Алхимия на отмъщението" е сюжетно самостоятелен роман с главен герой Евен Вик, познат от "Невидимото братство". Благодарение на тези два романа Курт Ауст си създава репутацията на един от най-добрите скандинавски автори в жанра на конспиративния трилър с исторически загадки. Критиката сравнява книгите му с тези на Том Егеланд и Дан Браун. Носител е на двете най-големи награди за криминална литература на Север - "Златният пистолет" (или "Ривертон", в Норвегия) и "Стъкленият ключ" (за най-добър роман, написан в скандинавските страни).

 

Роман
ISBN 978-619-161-044-0
480 стр., цена 16.99 лв.

Софи Оксанен

Когато изчезнаха гълъбите

Авторката си играе с размиването на жанровите граници, смесвайки историческия роман с криминална история, психологическия роман с любовна история, военния роман с интимната драма. Тя вплита различни епохи, за да разкаже една потресаваща човешка история. През 1941 г. в управляваната от комунистите и разкъсана от войната Естония двама мъже дезертират от Червената армия - националистът Роланд, яростно принципен борец за свобода, и неговият братовчед Едгар, човек с хлъзгави убеждения и характер. Когато идват немците, Роланд се скрива, а Едгар напуска нещастната си жена Юдит и приема нова самоличност, като лоялен привърженик на нацисткия режим. През 1963 г. Естония е отново под комунистическия контрол. Едгар сега е съветски апаратчик и отчаяно се опитва да скрие тайните от миналото си и да стои близо до силните на деня. Но съдбата му остава свързана заедно с тези на Роланд и Юдит, която държи ключа към разкриването на тайните му.
Велики дела на героизъм и измама се сблъскват в този литературен шедьовър - история за следене, страст и предателство, докато Софи Оксанен разказва за пречупването и издръжливостта на хората под железния юмрук на тиранията. Наистина, "Когато изчезнаха гълъбите" е роман във великите традиции на литературата, произведение, което остава за поколенията.
Трейлър и повече информация.

 

Роман
ISBN 978-619-161-055-6
352 стр., цена 14 лв.

Том Кристенсен

Царството на мъртвите

Саид, млад арабин от заможно семейство, е решен да отмъсти за смъртта на сестра си близначка, убита при инцидент от съпруга ѝ принц Ясир. Той прониква в строго охранявания дворец на принца и взривява бомба, но Ясир оцелява. За да се спаси, Саид става член на джихадистка организация, която му помага да напусне страната. С променена външност и под чужда самоличност, той е изпратен в Осло със специална мисия, която трябва да изпълни в знак на отплата.
Месеци по-късно финансова компания на принц Ясир отваря филиал в Осло. Фирмата е заподозряна, че през нея се извършва финансиране на терористични групи. Но това не е известно на младия данъчен служител Томи Тенволд, който, получил примамливо предложение за работа в нея, вижда единствено шанс да направи кариерата, за която е мечтал. И Томи постъпва на водеща позиция във финансовата компания. Когато с него се сближава красивата Шира, а полицията го разпитва, той е въвлечен в истински кошмар, който може да му струва живота.
Междувременно ислямска терористична групировка подготвя своя удар в сърцето на норвежката столица.
Световният джихад започва.

 

Роман
ISBN 978-619-161-114-0
320 стр., цена 12.99 лв.

Еми Итеранта

Книгата на чаения майстор

Питейната вода по света е оскъдна. Земята е минала през нечувана катастрофа, предизвикана от глобалното затопляне, войните за нефтените находища и изменила географията и световния политически ред. Новото общество оцелява с минимални количества вода, разпределени по квота от управляващия диктаторски военен режим.
Младата Нория е последната представителка на своя род и е обучена за майстор в загадъчното и луксозно изкуство на чаената церемония. Тя наследява и строго пазената тайна на предците си – пазителите на водата. Във време, когато дажбите вода са сведени до минимум, а войниците все по-неотлъчно и с подозрение гледат към дома на чаения майстор, Нория остава сама, още ненатрупала необходимите за оцеляването ѝ знания, но способна да се докосне до една мистерия от Столетието на здрача, която носи надежда за бъдещето на целия свят.
Като се фокусира върху знанието и заплахите, които то носи, този роман рисува бъдеще, което изглежда опасно възможно, а може би вече сме свидетели и на неговото начало…

 

Роман
ISBN 978-619-161-128-7
256 стр., цена 12.99 лв.

Софи Оксанен

Кравите на Сталин

Майката на Анна е естонка, която отрича своя произход, знаейки с каква лоша слава се ползват жените от СССР във Финландия – смятани са за руски курви, съумели да се доберат до западната държава чрез брак. От страх да не би дъщеря ѝ да се сблъска със същите предразсъдъци, тя ѝ забранява да говори естонски и да казва откъде е нейната майка.
Докато Анна се бори със, или по-скоро „за“, своята булимия и отказва да проумее сериозността на заболяването си, читателят се запознава с историята на нейното семейство, с причината за болестта ѝ, която приравнява размерите на женската фигура с границите на държавата. Вярна на историческите факти, но и с доза хумор, авторката превръща миналото едновременно в уютен дом и неумолим преследвач. Запознава читателя и с психологическите предпоставки за заболяването, което никой не бива да подценява, точно както не бива да си затваря очите и за влиянието на миналото върху настоящето на цели поколения.
Повече информация

 

Роман
ISBN 978-619-161-144-7
384 стр., цена 16.99 лв.

Томас Енгер

Кървава мъгла

Убиец, който жадува отмъщение.
Възрастна жена е намерена убита брутално в Осло. По всичко личи, че убиецът е бил воден от силен гняв. Скоро млада жена е убита по подобен жесток начин.
Министър, подложен на шантаж.
Министърът на правосъдието – амбициозна и принципна жена, е обвинена в сексуален тормоз над по-млад политик. Случаят предизвиква медиен шум и тя е подложена на натиск да подаде оставка, в противен случай ще бъде разкрита нейна тайна, за която не знае дори съпругът ѝ.
Журналист, който търси отговори.
Хенинг Юл е толкова добър в работата си, че често се оказва на крачка преди полицейското разследване. Сега той е по дирите на бруталния убиец. Но не може да пренебрегне и медийната кампания срещу министъра на правосъдието, защото тя е собствената му сестра, с която от години не поддържа връзка. Той разбира, че някой я изнудва чрез медиите, и затова застава на нейна страна, въпреки нежеланието ѝ за контакт.
И тогава убиецът нанася следващия си удар.

 

Роман
ISBN 978-619-161-143-0
384 стр., цена 16.99 лв.

Томас Енгер

Тайните на герба

Някои тайни се опазват само с цената на кръв.
Скандинавски трилър.
Когато Хеда Хелберг така и не се завръща от екскурзията си в Италия, нейният съпруг открива, че животът й всъщност е обвит в мистерия. Оказва се, че Хеда не е напускала Осло и дори нещо повече – изглежда, че по някакъв начин е свързана с убийството на беззащитен старец, извършено в дълбоките швейцарски гори в първия ден от ловния сезон.
Криминалният репортер Хенинг Юл се замесва в случая, след като бившата му съпруга Нора се включва в търсенето на изчезналата жена, с която някога е била приятелка. Отчуждилата се двойка навлиза в дълбоки води, когато добре пазените тайни на едно от най-богатите семейства в Норвегия започват една по една да излизат наяве.
Но Хенинг носи на раменете си и друго непоносимо бреме – той продължава да разследва необяснимия пожар в дома си, довел до смъртта на шестгодишния му син. Изненадващо за него двата случая може би крият връзка, която най-накрая ще го отведе до виновника за трагедията му. Хенинг се изправя срещу сериозни заплахи от всички страни – както срещу него самия, така и срещу Нора, но е готов да рискува всичко, за да разкрие зловеща мрежа от тайни, която води до мрачното сърце на европейската история.
Томас Енгер не създава просто заплетени криминални романи с обрати и напрежение до последната секунда. Той изважда на показ най-тъмните кътчета на човешката природа, като ги противопоставя на благородния стремеж към откриването на истината и възтържествуването на справедливостта.

 

Роман
ISBN 978-619-161-155-3
384 стр., цена 16.99 лв.

Йохана Синисало

Кръвта на ангелите

Говори се, че Алберт Айнщайн твърдял следното: изчезнат ли пчелите от нашия свят, на човечеството ще му остават около четири години живот.
Второто десетилетие на XXI век клони към своя край. САЩ са разтърсени от невиждано досега групово изчезване на пчели - мащабно и изключително унищожително.
Във Финландия пчеларят Орво открива опразнен кошер в своя пчелин. Дали обратното броене е започнало и за Европа, а също и за цялото човечество?
Досега в живота на Орво е имало два опорни стълба: кошерите и синът му Еро. Когато и двата рухват, той е принуден да забележи колко малко всъщност е знаел за своя син, за неговия живот в интернет и извън мрежата. А съдбите на Еро и пчелите се преплитат в неочаквани измерения…
Орво предприема отчаян ход. Прави крачка по път, известен само нему и на пчелите.

„Кръвта на ангелите“ е стъписващо изследване на близкото бъдеще, което още утре може да се окаже действителност.

 

Роман
ISBN 978-619-161-160-7
226 стр., цена 13 лв.

Моника Фагерхолм

Момичето от Америка

Загадъчна мистерия и готическа сага, социален разрез и психологическо изследване на сексуалното пробуждане.
През 1969 г. странно момиче, убивайки времето си в увеселителен парк на Кони Айлънд, записва на автомат грамофонна плоча с песен. Когато след време момичето, замесено в любовен триъгълник, мистериозно се удавя в едно финландско езеро, плочата е една от малкото следи, останали от краткия ѝ земен път, и възбужда сред децата от селището край съдбоносното езеро желание да открият истината за случилото се. Смъртта ѝ става част от местната тийнейджърска митология и подхранва копнежите на момчета и момичета в опасните игри на живота и смъртта.
Но минава време, децата порастват и игрите им се изпълват със страст и чувственост, описани загадъчно и красиво от Моника Фагерхолм, един от най-значимите финландско-шведски писатели днес.
Писателката е прочута с необичайния си стил, сходен с този на готическия роман и филм ноар и изпълнен с дълбок психологизъм. Този емоционален роман за неразделната близост на две тийнейджърки печели много награди в различни страни, включително и най-престижната шведска литературна награда – „Аугуст“.

 

Роман
ISBN 978-619-161-159-1
478 стр., цена 19.99 лв.

Томас Енгер

Смъртоносно ранен

Криминалният репортер Хенинг Юл никога не е бил толкова близо до отговора на загадката, преобърнала живота му. Но и никога толкова близо до смъртта.
Ако заплати с живота си, за да научи истината за убийството на сина си, кой ще отмъсти? Безупречната му интуиция и остър ум го отвеждат до самата сърцевина на престъпна групировка, чиито злодеяния се простират отвъд океана. Мистериозен мъж управлява събитията като кукловод, а самият той винаги остава скрит зад кулисите. За да стигне до него, Хенинг трябва да понесе поредица от рани. Но този път те няма да оставят само белези…
Хенинг ще трябва да се изправи сам срещу предателството и мрачните тайни на хора, в които е вярвал, както и да се пребори с всеобхватна корупционна мрежа, която е обвила всички слоеве на обществото.

 

Роман
ISBN 978-619-161-169-0
352 стр., цена 16.99 лв.

Курт Ауст

Денят на Страшния съд

Курт Ауст е сред най-големите скандинавски майстори в криминалния жанр наред с Том Егеланд, Ю Несбьо и Томас Енгер. Криминална загадка от последните дни на ХVII век разследват героите на романа му „Денят на Страшния съд“. Критиците го сравняват с „Името на розата“ от Умберто Еко, а главните герои в него – датският професор Томас Буберг и младият му асистент, норвежецът Петер Хортен, ще ви напомнят прочутата двойка Шерлок Холмс и доктор Уотсън. Героите на Ауст обаче разследват престъпления в навечерието на Века на Просвещението из разкъсваните от политически борби скандинавски земи.
28 декември 1699 г. – два дни преди настъпването на Новата година, когато според предсказанията на Нострадамус ще настъпи Денят на Страшния съд. Професор Томас Буберг и младият му асистент Петер Хортен се отправят към датския град Рибе, за да отпразнуват Новата година. По пътя са изненадани от страшна снежна буря и са принудени да потърсят подслон в случаен хан. Но веднага след пристигането им един от гостите – граф Филип д'Анжели, е намерен мъртъв в снега. Томас смята, че смъртта му е подозрителна, и със систематичното търпение на опитен учен започва да задава въпроси и да търси отговори. Той и Петер се сблъскват с упоритата съпротива на всички, които се намират в хана – както самите стопани, така и гостите имат причини да крият истинските си намерения. В това затворено пространство, изолирани от света заради тежките климатични условия, героите трябва да разгадаят тайните на околните и да разбулят мистерията на всяка цена, защото сред тях има престъпник, който може да убие отново.
„Денят на Страшния съд“ е завладяващо литературно изживяване, преплитащо исторически факти, заплетена мистерия, криминални елементи и потресаващ реализъм.

 

Роман
ISBN 978-619-161-177-5
384 стр., цена 16.99 лв.

Стефан Хертманс

Вечно чужда

Истинската история на една необикновена жена от XI век разказва най-големият съвременен фламандски писател Стефан Хертманс в романа „Вечно чужда“. Той ни пренася от малко градче в Прованс до Кайро и поречието на Нил, за да разкаже за тази необикновена жена, бореща се за любовта си в свят на омраза и смърт. Вдъхновен от реални исторически факти и старинен ръкопис, авторът реконструира съдбата й, като хвърля мост между епохи и култури, отдалечени на хиляда години една от друга.
Прованс, Франция, XI век. Дъщерята на високопоставено християнско благородническо семейство напуска тайно дома си, за да последва млад евреин, в който е влюбена. Преследвани от рицари, разбойници по пътищата и от мъже, полакомени от обещаната от родителите й награда да я върнат обратно при семейството й, двамата преминават огромни разстояния, за да намерят накрая убежище в мирна еврейска общност в малко градче. Но щастието им е помрачено от кръстоносците на Първия кръстоносен поход, които ограбват и опожаряват всичко по пътя си, възползвайки се от папската благословия „Бог иска това“.
Необикновено ярка и жива, изпълнена с драматични обрати и съдбоносни решения, романтична с бушуващите чувства и страсти, мистериозна с легендите за изчезнали съкровища, жестока заради погромите и сблъсъка на религии, тази история звучи изключително актуално в нашия свят, опасяващ се от насилие и надигаща се нетърпимост към всичко чуждо.

 

Роман
ISBN 978-619-161-212-3
320 стр., цена 14.99 лв.

Курт Ауст

Прокълнатият

Курт Ауст е сред най-големите скандинавски майстори в криминалния жанр наред с Том Егеланд, Ю Несбьо и Торкил Дамхауг. С този роман той печели двете най-големи награди за криминална литература в Скандинавия – „Ривертон“ и „Стъкленият ключ“. Датският професор Томас Буберг и младият му асистент, норвежецът Петер Хортен, ще ви напомнят прочутата двойка Шерлок Холмс и доктор Уотсън. Героите на Ауст обаче разследват престъпления в началото на XVIII в.
Петер Хортен се завръща в родната Норвегия (намираща се под властта на датската корона) заедно с папския пратеник – нунций Микеланджело дей Конти, който желае да обиколи страната и да се запознае с местните нрави. Петер е натоварен лично от краля на Дания със задачата да бъде преводач на нунция, както и да отговаря за неговата безопасност и спокойното му завръщане в Копенхаген.
Но двама души, с които нунций Дей Конти се среща тайно, умират при загадъчни обстоятелства.
Дали убиецът е самият папски пратеник, или някой, който иска да го злепостави? Дали зад привидните благовидни цели на нунция не се крие опасна конспирация? Наред с тези въпроси и с разследването на двата смъртни случая, криещо много опасности, Петер се изправя и срещу собственото си забулено в тайни минало. Кой всъщност е той? Кои са родителите му и защо не знае нищо за тях?
По вълнуващ начин Курт Ауст преплита темите за греха и опрощението, за любовта и страданието, за престъплението и наказанието, за честта и достойнството в този криминално-исторически роман.

 

Роман
ISBN 978-619-161-213-0
384 стр., цена 19.99 лв.

Томас Енгер

Зло наследство

На пръв поглед Джули Мур е обикновено петнайсетгодишно момиче, което живее с дядо си в покрайнините на малък английски град. Но всъщност животът на Джули е низ от трагични събития: когато е на една година, баща ѝ изчезва мистериозно, а майка ѝ е затворена в психиатрично заведение.
Една разходка в гората обаче ще преобърне живота ѝ и тя ще се сдобие с неподозирани сили, които отварят вратите към отдавна заровени семейни тайни. Разбулването на истината за мрачното минало на семейството ѝ обаче крие много опасности както за нея, така и за най-близките ѝ хора. Жестоки престъпници влизат с взлом в дома ѝ, единственият учител, на когото се доверява, и дядо ѝ са убити, а тя самата е преследвана. Оказва се, че злото не може да бъде скрито, особено когато се предава по наследство, и Джули трябва да е готова на най-голямата жертва, за да се изправи срещу зловещата му сила.

 

Роман
ISBN 978-619-161-231-4
320 стр., цена 14.99 лв.