Всички права запазени - ИК "Персей" 2024

Курт Ауст

Невидимото братство

Роман, трилър в традицията на Том Егеланд и Дан Браун

Бил ли е Нютон член на тайно общество?
Ще умреш ли, ако разкриеш тази тайна?


Показно самоубийство в центъра на Париж.
Скоро след това близките на мъртвата, застреляла се пред очите на десетки шокирани свидетели, започват да получават кодирани съобщения и безценни пратки от нея.
Един брилянтен математик трябва да разчете шифрованите послания, получени от жената, която не е преставал да обича. За да разбере причината, накарала я да пожертва живота си.
Защо триста години след смъртта на Исак Нютон неговите окултни и алхимични тайни са толкова ценни и опасни?

Зад завладяващия сюжет на този напрегнат роман са скрити реални факти и документи, свързани с тайните занимания на гениалния Нютон. Векове по-късно е открит мистериозният код, използван от него, за да скрие откритията си в областта на непозволените науки.

 

Роман
ISBN 978-954-8308-95-3
416 стр., цена 14.99 лв.

Сисел-Йо Гейсен

Перото на динозавъра

Ана Бела Нор има само две седмици до защитата на тезата си за произхода на птиците, когато научният й ръководител Ларс Хеланд е намерен мъртъв в кабинета си, а езикът му лежи върху пропитата с кръв дисертация на Ана. Разследващият полицай Сьорен Мархог трябва да разплете случая, потапяйки се в мрежа от интриги, лъжи и съперничество не само в Биологическия факултет на Копенхагенския университет, но и в световен мащаб. Когато още един учен е убит, престъпленията се оказват свързани помежду си заради вековните загадки на палеонтологията, стремеж за академичен успех и тъмни тайни от миналото, но също и заради самата Ана…

Романът получава наградата за роман на годината (2008) и е обявен за датския криминален роман на десетилетието (DR). Преведен е на 15 езика и в момента се работи върху филмовата му екранизация.

 

Роман
ISBN 978-954-8308-87-8
448 стр., цена 14.99 лв.

Агустин Санчес Видал

Възелът на кръвта

Една хроника, пазеща смъртоносни тайни.
Един смел мъж, решен да открие убиеца на баща си.
Една принцеса, търсеща корените си.
Един могъщ орден, обречен на прогонване.
Един Изгубен град, съхранил богатствата на древна цивилизация.
Една нишка, в която са кодирани отговорите на всички загадки.

Една нощ през 1573 г. мистериозният Черен кораб, на който се приписват тайни мисии на йезуитите, сваля на испанския бряг мистериозен товар от Перу.
Двеста години по-късно съдбите на младия аристократ Себастиан Фонсека и принцесата на инките Умина се оказват тясно свързани с онова, което се е случило тогава. Попаднали в мрежа от интриги, достигаща чак до Андите, те се оказват в търсене на изгубения град Вилкабамба и неговите прочути съкровища…

Съчетание от историко-приключенски и модерен конспиративен роман с кодове и загадки, книгата „Възелът на кръвта” донесе на автора й Агустин Санчес Видал награда „Примавера” за най-добър испаноезичен роман. Паричното й измерение е 200 000 евро, а в битката за наградата са участвали автори от 22 страни.
Агустин Санчес Видал е писател с изключителен интелект и богата ерудиция. Той е преподавател по история на изкуствата в университета на Сарагоса, автор на десетки научни книги. Бил е гостуващ професор в Принстън. Работил е с известния испански режисьор Карлос Саура.
Романът „Възелът на кръвта” е неговият пробив сред най-значимите и авторитетни писатели днес. Създава го след дълги проучвания на документи и изследвания върху инките, както и на опитите на съвременните учени да разбият кода на прочутото им кипу.
„Видал е майстор на перото, който прониква в сърцето на културата на инките. Пише завладяващо, като поднася на читателя исторически разкрития, увлекателни приключения и добра литература.”

 

Роман
ISBN 978-954-8308-70-6
480 стр., цена 14.99 лв.

Уолтър Елис

Конспирацията Караваджо

Преди 400 години художникът Караваджо рисува картината си „Залавянето на Христос”. Освен Иисус, ключови в нея са фигурите на Юда (изобразен с плешивина, наподобяваща кардиналска шапчица, и недоразвити пръсти на лявата си ръка), бягащ ученик на Христос в единия край на картината, а в другия – мъж с фенер, осветяващ всичките фигури.
Картината се оказва не просто интерпретация на религиозен сюжет, а много повече – ключ към събития, реално ставащи днес и от които зависи дали Европа ще бъде същата, каквато я познаваме.
След дълги проучвания на живота и творчеството на великия ренесансов художник ирландецът Уолтър Елис създава разтърсващия трилър „КОНСПИРАЦИЯТА КАРАВАДЖО” в традицията на Том Егеланд и Дан Браун.

 

Роман
ISBN 978-6191-610-34-1
384 стр., цена 20 лв.

Йохана Синисало

Никога преди залез

Младият фотограф Микаел открива в двора на жилищния блок, в който живее, малко човекоподобно създание, пребито от агресивни тийнейджъри. Това е млад трол –обречен на изчезване, интелигентен и ловък митологичен звяр с човешки черти. Изпълнен със съчувствие, Микаел го взима в апартамента си, скрива го от злонамерени хора и му дава име – Песи. Младият мъж проучва всевъзможни изследвания и публикации, за да разбере с какво се храни той и как може да го излекува. Но това, което липсва там, е, че троловете излъчват феромони. Самият той поема от тази миризма, която се оказва афродизиак върху околните. Когато Микаел е изправен пред най-голямото предизвикателство в кариерата си – да заснеме реклама за ултрамодерна марка дънки, източник на вдъхновение става тролът. Но младият мъж няма представа, че неговият приятел, неусетно превърнал се в най-близкото му същество, може да провокира най-тъмните и забранени импулси на човека.

Парлива, отекваща, провокираща книга на гребена на вълната във фантастиката, фентъзито и хоръра. – Нийл Геймън
Пънк версия на „Хобит”. – USA Today
Толкова изкусителна, че да настръхнеш! – Independent, Най-добрите четива на годината

 

Роман
ISBN 978-619-161-041-9
304 стр., цена 11.98 лв.

Том Кристенсен

Дракона

Далайла Таха, секретарката на Арве Ферен, ръководителя на крупна хуманитарна организация, изчезва безследно от Судан.
В Норвегия от затвора е освободен финансистът Йоаким Жаклин. Полицията следи всяка негова стъпка, непознати мъже го подслушват със супермодерна апаратура, а журналисти искат да разберат защо е предпочел да отиде в затвора, но да мълчи по време на съдебния процес по обвинение в крупни финансови престъпления и подкупи на правителствени служители в чужбина. Той обаче сега иска само едно – да си върне сина, който се е отчуждил от него през времето, прекарано в затвора.
Междувременно високо в политическата власт един министър се кани да приема поздравления за добре свършената си работа по време на кризисна ситуация в чужбина, ала това, което не му дава мира, е мисълта: Никой не бива да разбере за операция „Дракон”.
Но Далайла, Йоаким и едно петнадесетгодишно момче, в чиито ръце попада дипломатическо куфарче с особено важна и компрометираща информация, са на път да променят всичко…
Експлозивен скандинавски трилър за отмъщение, възмездие и преданост.

Днес Том Кристенсен е един от най-популярните норвежки автори в криминалния жанр. Но преди да се превърне в такъв, той има много успешна кариера в банковата сфера, индустриалния мениджмънт и международното финансово консултиране. Написал е 8 трилъра, от които особено успешни са "Дракона" и "Царството на мъртвите", който му спечелва наградата "Ривертон" за най-добър криминален роман.

 

Роман
ISBN 978-619-161-043-3
352 стр., цена 12.99 лв.

Курт Ауст

Алхимия на отмъщението

XVII в. Гениалният учен Исак Нютон става член на тайно братство и се заклева да споделя откритията и езотеричните си познания с членовете му. Но години по-късно, с риск за живота си, напуска братството и се опитва да запази в тайна изследванията си, като ги кодира.

XXI в. Изключителният математик Евен Вик, сътрудничещ на секретните служби и разбиващ всякакви шифри, е притиснат от неизвестна, но всесилна тайна организация да дешифрира кода, с който Исак Нютон е шифровал езотеричните си, алхимични и окултни открития. В противен случай ще пострадат близките му. Но заедно с един ирански алхимик и вдовицата на писател, убит от същата тайна организация, Евен Вик решава да мине в настъпление и да се добере до истинската самоличност на хората, считащи себе си за невидими и всемогъщи.

"Алхимия на отмъщението" е сюжетно самостоятелен роман с главен герой Евен Вик, познат от "Невидимото братство". Благодарение на тези два романа Курт Ауст си създава репутацията на един от най-добрите скандинавски автори в жанра на конспиративния трилър с исторически загадки. Критиката сравнява книгите му с тези на Том Егеланд и Дан Браун. Носител е на двете най-големи награди за криминална литература на Север - "Златният пистолет" (или "Ривертон", в Норвегия) и "Стъкленият ключ" (за най-добър роман, написан в скандинавските страни).

 

Роман
ISBN 978-619-161-044-0
480 стр., цена 16.99 лв.

Том Кристенсен

Царството на мъртвите

Саид, млад арабин от заможно семейство, е решен да отмъсти за смъртта на сестра си близначка, убита при инцидент от съпруга ѝ принц Ясир. Той прониква в строго охранявания дворец на принца и взривява бомба, но Ясир оцелява. За да се спаси, Саид става член на джихадистка организация, която му помага да напусне страната. С променена външност и под чужда самоличност, той е изпратен в Осло със специална мисия, която трябва да изпълни в знак на отплата.
Месеци по-късно финансова компания на принц Ясир отваря филиал в Осло. Фирмата е заподозряна, че през нея се извършва финансиране на терористични групи. Но това не е известно на младия данъчен служител Томи Тенволд, който, получил примамливо предложение за работа в нея, вижда единствено шанс да направи кариерата, за която е мечтал. И Томи постъпва на водеща позиция във финансовата компания. Когато с него се сближава красивата Шира, а полицията го разпитва, той е въвлечен в истински кошмар, който може да му струва живота.
Междувременно ислямска терористична групировка подготвя своя удар в сърцето на норвежката столица.
Световният джихад започва.

 

Роман
ISBN 978-619-161-114-0
320 стр., цена 12.99 лв.

Еми Итеранта

Книгата на чаения майстор

Питейната вода по света е оскъдна. Земята е минала през нечувана катастрофа, предизвикана от глобалното затопляне, войните за нефтените находища и изменила географията и световния политически ред. Новото общество оцелява с минимални количества вода, разпределени по квота от управляващия диктаторски военен режим.
Младата Нория е последната представителка на своя род и е обучена за майстор в загадъчното и луксозно изкуство на чаената церемония. Тя наследява и строго пазената тайна на предците си – пазителите на водата. Във време, когато дажбите вода са сведени до минимум, а войниците все по-неотлъчно и с подозрение гледат към дома на чаения майстор, Нория остава сама, още ненатрупала необходимите за оцеляването ѝ знания, но способна да се докосне до една мистерия от Столетието на здрача, която носи надежда за бъдещето на целия свят.
Като се фокусира върху знанието и заплахите, които то носи, този роман рисува бъдеще, което изглежда опасно възможно, а може би вече сме свидетели и на неговото начало…

 

Роман
ISBN 978-619-161-128-7
256 стр., цена 12.99 лв.

Йохана Синисало

Кръвта на ангелите

Говори се, че Алберт Айнщайн твърдял следното: изчезнат ли пчелите от нашия свят, на човечеството ще му остават около четири години живот.
Второто десетилетие на XXI век клони към своя край. САЩ са разтърсени от невиждано досега групово изчезване на пчели - мащабно и изключително унищожително.
Във Финландия пчеларят Орво открива опразнен кошер в своя пчелин. Дали обратното броене е започнало и за Европа, а също и за цялото човечество?
Досега в живота на Орво е имало два опорни стълба: кошерите и синът му Еро. Когато и двата рухват, той е принуден да забележи колко малко всъщност е знаел за своя син, за неговия живот в интернет и извън мрежата. А съдбите на Еро и пчелите се преплитат в неочаквани измерения…
Орво предприема отчаян ход. Прави крачка по път, известен само нему и на пчелите.

„Кръвта на ангелите“ е стъписващо изследване на близкото бъдеще, което още утре може да се окаже действителност.

 

Роман
ISBN 978-619-161-160-7
226 стр., цена 13 лв.

Курт Ауст

Денят на Страшния съд

Курт Ауст е сред най-големите скандинавски майстори в криминалния жанр наред с Том Егеланд, Ю Несбьо и Томас Енгер. Криминална загадка от последните дни на ХVII век разследват героите на романа му „Денят на Страшния съд“. Критиците го сравняват с „Името на розата“ от Умберто Еко, а главните герои в него – датският професор Томас Буберг и младият му асистент, норвежецът Петер Хортен, ще ви напомнят прочутата двойка Шерлок Холмс и доктор Уотсън. Героите на Ауст обаче разследват престъпления в навечерието на Века на Просвещението из разкъсваните от политически борби скандинавски земи.
28 декември 1699 г. – два дни преди настъпването на Новата година, когато според предсказанията на Нострадамус ще настъпи Денят на Страшния съд. Професор Томас Буберг и младият му асистент Петер Хортен се отправят към датския град Рибе, за да отпразнуват Новата година. По пътя са изненадани от страшна снежна буря и са принудени да потърсят подслон в случаен хан. Но веднага след пристигането им един от гостите – граф Филип д'Анжели, е намерен мъртъв в снега. Томас смята, че смъртта му е подозрителна, и със систематичното търпение на опитен учен започва да задава въпроси и да търси отговори. Той и Петер се сблъскват с упоритата съпротива на всички, които се намират в хана – както самите стопани, така и гостите имат причини да крият истинските си намерения. В това затворено пространство, изолирани от света заради тежките климатични условия, героите трябва да разгадаят тайните на околните и да разбулят мистерията на всяка цена, защото сред тях има престъпник, който може да убие отново.
„Денят на Страшния съд“ е завладяващо литературно изживяване, преплитащо исторически факти, заплетена мистерия, криминални елементи и потресаващ реализъм.

 

Роман
ISBN 978-619-161-177-5
384 стр., цена 16.99 лв.

Стефан Хертманс

Вечно чужда

Курт Ауст е спечелил двете най-големи скандинавски награди за криминална литература – „Ривертон“ и „Стъкленият ключ“. Неговите герои - датският професор Томас Буберг и младият му асистент, норвежецът Петер Хортен, ще ви напомнят прочутата двойка Шерлок Холмс и доктор Уотсън. Героите на Ауст обаче разследват престъпления в началото на XVIII в.
Професор Буберг и Петер Хортен са изпратени със специално поръчение от краля да разследват жестокото убийство на Ханс Хале, уважаван от всички управител на имение, който няма врагове. Предполагаемият извършител е бил задържан веднага след убийството и изглежда, че случаят е решен. Но професорът и неговият асистент възобновяват разследването. Дали този, който е изтръгнал сърцата на два елена в гората и е нарисувал обърнати кръстове на челата им, е способен да убие и човек по толкова жесток начин? Професор Буберг и Петер Хортен се сблъскват с различни версии за случилото се, разпитват свидетели и заподозрени. Въпреки необикновения синхрон, в който работят - логическото мислене на професора и детайлната памет на асистента, се оказва, че криминалната загадка може да оплете и тях в собствените им разсъждения. Същевременно и животът им е в опасност - убиецът е близо до тях… Всяко финално разкритие се оказва предпоследно, за да се достигне накрая до Третата истина.
Извършителят е известен като извършител на убийство, което не е извършил, но въпреки това е получил наказанието си за убийство, което никой не е знаел, че е извършил.

 

Роман
ISBN 978-619-161-212-3
320 стр., цена 14.99 лв.

Курт Ауст

Прокълнатият

Курт Ауст е сред най-големите скандинавски майстори в криминалния жанр наред с Том Егеланд, Ю Несбьо и Торкил Дамхауг. С този роман той печели двете най-големи награди за криминална литература в Скандинавия – „Ривертон“ и „Стъкленият ключ“. Датският професор Томас Буберг и младият му асистент, норвежецът Петер Хортен, ще ви напомнят прочутата двойка Шерлок Холмс и доктор Уотсън. Героите на Ауст обаче разследват престъпления в началото на XVIII в.
Петер Хортен се завръща в родната Норвегия (намираща се под властта на датската корона) заедно с папския пратеник – нунций Микеланджело дей Конти, който желае да обиколи страната и да се запознае с местните нрави. Петер е натоварен лично от краля на Дания със задачата да бъде преводач на нунция, както и да отговаря за неговата безопасност и спокойното му завръщане в Копенхаген.
Но двама души, с които нунций Дей Конти се среща тайно, умират при загадъчни обстоятелства.
Дали убиецът е самият папски пратеник, или някой, който иска да го злепостави? Дали зад привидните благовидни цели на нунция не се крие опасна конспирация? Наред с тези въпроси и с разследването на двата смъртни случая, криещо много опасности, Петер се изправя и срещу собственото си забулено в тайни минало. Кой всъщност е той? Кои са родителите му и защо не знае нищо за тях?
По вълнуващ начин Курт Ауст преплита темите за греха и опрощението, за любовта и страданието, за престъплението и наказанието, за честта и достойнството в този криминално-исторически роман.

 

Роман
ISBN 978-619-161-213-0
384 стр., цена 19.99 лв.

Стефан Хертманс

Война и терпентин

Рядко са били изказвани толкова верни и искрени силни думи на възхищение и висока оценка, както за този роман. Всички – и читатели, и авторитетни критици, и международната преса, са единодушни: родило се е блестящо произведение, което далеч надминава национални граници и епохи. „Бъдеща класика”, „дълбок и завладяващ”, „уникална творба”,  „една от най-вълнуващите книги на годината”, „европейски шедьовър от калибър, който сте смятали вече за невъзможен”. Получава престижни литературни награди, преведен е на над двадесет езика и печели сърцата на милиони читатели. Така историята на дядото на автора, пролежала недокосната десетки години в мемоарите му, разкрива загадки и драми, както и своята мистериозна красота. Животът на Урбен Мартийн е изтъкан от неподозирани тайни – бедно детство в Гент в края на ХIХ в., оставило жестоки белези по тялото му, ужасни преживявания като войник на фронта през Първата световна война, но превърнал се в герой, и една рано отишла си любов.
Романът е спечелил най-големите белгийски фламандски награди – „АКО” и Фламандската награда за литература, номиниран е за „Ман Букър 2017” и „Премио Стрега Еуропео”.
Стефан Хертманс (1951) е най-изтъкнатият белгийски фламандски писател, поет, есеист. В романа „Война и терпентин” проличават огромната му ерудиция и талант, с които авторът ни поднася картината на един сложен човешки живот, намерил неочакван отзвук в най-новото поколение.

Отзиви:
„Война и терпентин” има всички качества на бъдеща класика.” – „Гардиан” „Изумително богатство на езика; брутален, дълбок, завладяващ роман. Хипнотизиращ ни още от първата страница, в която дядото художник, официално облечен и с черна папийонка, седи на белгийски плаж; по-късно идва слизане в ада на Първата световна война. Ако смятате, че вече сте видели всичко от калната съсирена кръв на фландърските поля, повярвайте ми – не сте, не и докато не прочетете тази книга. Предупреждавам ви: не е за вегани.” (Саймън Шейма, „Ню Йорк Таймс”)
„Романът е прекрасен, пълен с удивително живи моменти на мощно въображение. (…) Има трогателни мигове с мистериозна красота. (…) Хертманс блестящо е уловил мъчно проследимата реалност на един сложен човек. „Война и терпентин” има спокойно резониращо, лично епично качество, от което сякаш замира всичко наоколо.”  („Сънди Таймс”)
„… Едно невероятно сливане на художественост и факт. Стефан Хертманс се интересува от местата, където наративният аспект, инвенцията и размишлението се сливат заедно. Майсторски роман за паметта, изкуството, любовта и войната. … В света на романите със свръхдетерминирани, линеарни сюжети – с главите им, подобни на толкова много закрити вагони на товарен влак, „Война и терпентин” с разказа си излъчва мощна струя свеж въздух. („Ню Йорк Таймс”)
„Това е шедьовър!” („Хюмо”)
„Европейски шедьовър от калибър, който сте смятали вече за недостижим.” (Йенс Кристиян Грьондал)
„Рядко е бил построяван по-трогателен и по-деликатен мост между две различни исторически епохи.” („Зюддойче Цайтунг”)
„…още отсега има статута на класика“ – Журито на литературната награда „АКО”

 

Роман
ISBN 978-619-161-275-8
352 стр., цена 20 лв.
Белгийски фламандски
превод Анета Данчева-Манолова

Курт Ауст

Третата истина

Курт Ауст е спечелил двете най-големи скандинавски награди за криминална литература – „Ривертон“ и „Стъкленият ключ“. Неговите герои - датският професор Томас Буберг и младият му асистент, норвежецът Петер Хортен, ще ви напомнят прочутата двойка Шерлок Холмс и доктор Уотсън. Героите на Ауст обаче разследват престъпления в началото на XVIII в.
Професор Буберг и Петер Хортен са изпратени със специално поръчение от краля да разследват жестокото убийство на Ханс Хале, уважаван от всички управител на имение, който няма врагове. Предполагаемият извършител е бил задържан веднага след убийството и изглежда, че случаят е решен. Но професорът и неговият асистент възобновяват разследването. Дали този, който е изтръгнал сърцата на два елена в гората и е нарисувал обърнати кръстове на челата им, е способен да убие и човек по толкова жесток начин? Професор Буберг и Петер Хортен се сблъскват с различни версии за случилото се, разпитват свидетели и заподозрени. Въпреки необикновения синхрон, в който работят - логическото мислене на професора и детайлната памет на асистента, се оказва, че криминалната загадка може да оплете и тях в собствените им разсъждения. Същевременно и животът им е в опасност - убиецът е близо до тях… Всяко финално разкритие се оказва предпоследно, за да се достигне накрая до Третата истина. Извършителят е известен като извършител на убийство, което не е извършил, но въпреки това е получил наказанието си за убийство, което никой не е знаел, че е извършил.

 

Криминален роман
ISBN 978-619-161-284-0
576 стр., цена 30 лв.

Томас Енгер

Зло наследство

На пръв поглед Джули Мур е обикновено петнайсетгодишно момиче, което живее с дядо си в покрайнините на малък английски град. Но всъщност животът на Джули е низ от трагични събития: когато е на една година, баща ѝ изчезва мистериозно, а майка ѝ е затворена в психиатрично заведение.
Една разходка в гората обаче ще преобърне живота ѝ и тя ще се сдобие с неподозирани сили, които отварят вратите към отдавна заровени семейни тайни. Разбулването на истината за мрачното минало на семейството ѝ обаче крие много опасности както за нея, така и за най-близките ѝ хора. Жестоки престъпници влизат с взлом в дома ѝ, единственият учител, на когото се доверява, и дядо ѝ са убити, а тя самата е преследвана. Оказва се, че злото не може да бъде скрито, особено когато се предава по наследство, и Джули трябва да е готова на най-голямата жертва, за да се изправи срещу зловещата му сила.

 

Роман
ISBN 978-619-161-231-4
320 стр., цена 14.99 лв.