Всички права запазени - ИК "Персей" 2024

Ян Гиу

Рицарят тамплиер:
Наследството на Арн

Самостоятелен роман, идейно продължение на световноизвестната трилогия "Рицарят тамплиер".

На власт е един болнав крал, но в сянката му четири вдовици решават съдбата на кралството. Едната от тях е Сесилия Роса, вдовицата на рицаря тамплиер Арн Магнусон. На вдовиците им се налага да се справят с подли духовници и дворцови интриги, но светлина и мир се възцаряват над родината им. Ала не за дълго.
Домогващ се до властта, архиепископ Валерий отравя краля и поставя на престола дванайсетгодишно момче, наследник на детронирания род на Сверкерите. Но за да задържи властта, му е нужна подкрепата на най-силния род в кралството – на Фолкунгите. И я получава в лицето на снахата на Сесилия и Арн – Ингрид Улва, която е дъщеря на Сверкери и майка на Фолкунги. Тя сключва споразумение с архиепископа, което осигурява на синовете й достъп до светската и духовната власт в кралството. Особени надежди Ингрид Улва възлага на сина си Биргер Магнусон, внукът на Арн.
Съвсем млад, Биргер вече е непобедим воин, блестящо образован, владеещ военната стратегия и уменията, с които е бил прочут дядо му. Но по пътя към властта му се налага да се научи да обича и да властва, да покорява и да побеждава...

Роман
ISBN 978-954-8308-26-7
448 стр., цена 14.99 лв.

Ян Гиу

Рицарят тамплиер:
Пътят към Йерусалим

Първи роман от знаменитата трилогия на Ян Гиу, преведена в десетки страни и продадена в милионни тиражи, неслучайно определяна като най-значимото произведение в жанра на историческия роман пред последните години. В лето Господне 1150-то в знатно семейство, принадлежащо към кралския род, се ражда Арн Магнусон. Като малък той едва не загубва живота си и благодарните му родители го обричат на Църквата. Арн израства сред монасите от Цистерцианския орден, където получава блестящо духовно образование. Но едновременно с това е обучен от загадъчния брат Гилберт да си служи с меч и щит, при което показва изключителна дарба. Обвит в мистика, той оцелява при всякакви премеждия, което кара наставниците му да мислят, че не му е съдено да облече монашески одежди и че Бог му е отредил да изпълни специална мисия. 17-годишният Арн напуска манастира с необикновен, изкован специално за него меч. Неусетно той е въвлечен в кървавата борба между претендентите за кралския престол, но към много по-опасни изпитания ще го подтикне любовта му към красивата Сесилия – чувство, за което той трябва да плати скъпо...

Роман
ISBN 978-954-9420-53-1
400 стр., цена 14.99 лв.

Ян Гиу

Рицарят тамплиер:
Рицар на храма

Втори роман от трилогията. Арн Магнусон е най-изключителният воин, който се е раждал в Севера. Но любовта му става жертва на интригите около борбата за престола. В резултат на това любимата му Сесилия е затворена за двадесет години в манастир, където е подложена на жестоки мъчения и наказания от демоничната майка Рикиса. За същия срок Арн е изпратен като рицар тамплиер в Светите земи, където се води война между християни и мюсюлмани. И двамата трябва да се борят, за да оцелеят, да се научат да се изправят срещу злото и да преодоляват физическата болка. Мъчителната раздяла разклаща вярата им в Господ и доброто – макар и да вярват един в друг и да се надяват, че един ден отново ще бъдат заедно. В Светите земи Арн разбира, че сарацините не са толкова брутални и нецивилизовани, както ги представя християнската пропаганда. Напротив. След като спасява от разбойници лидера на сарацините Саладин, Арн с усърдие се учи от него на любов и война, макар и да принадлежи на другия лагер...

Роман
ISBN 978-954-9420-71-5
512 стр., цена 14.99 лв.

Ян Гиу

Рицарят тамплиер:
Кралство в края на пътя

Заключителният роман от знаменитата трилогия за рицаря тамплиер. След 20 години, прекарани в Светите земи, Арн Магнусон се завръща в родината си. Той донася със себе си знания и култура, които са предвестник на едно ново време в Европа. На фона на хаоса в страната Арн и Сесилия поемат риска да повярват, че любовта е по-силна от политиката и враждите между клановете.

Роман
ISBN 978-954-9420-72-2
448 стр., цена 14.99 лв.

Ян Гиу

Демократичният терорист

Кой стои зад световния тероризъм?

Извършен е терористичен атентат в Хамбург. Силите, които стоят зад него, са пуснали пипалата си от информатори в немската служба за сигурност. Затова тя има належаща нужда от външен агент, който да бъде внедрен сред тях. Младият шведски агент от ново поколение Карл Хамилтън точно съвпада с профила на човек, когото терористите биха приели в редиците си.


Роман
ISBN 978-954-8308-46-5
416 стр., цена 14.99 лв.

Ян Гиу

Хамилтън
Кодово название Coq Rouge

Ян Гиу отново предлага нещо различно и оригинално – шпионските му романи ни най-малко не са копия на вече популярни чужди бестселъри, а въздействаща, спираща дъха проза, изпълнена с много напрежение и сюжетни обрати. Шпионски трилър от класата на Лъдлъм. В центъра на шведската столица е убит сътрудник на службите за сигурност, оглавяващ отдела за борба с тероризма. Случаят е поверен на агент Карл Хамилтън с кодово название “Coq Rouge”. Дирите водят към арабския свят и една неочаквана развръзка.

Роман
ISBN 978-954-8308-18-2
448 стр., цена 14.99 лв.

Ян Гиу

Вендета: Операция в Сицилия

Сутрешната поща на Министерство на външните работи на Швеция съдържа плик с отрязан пръст. Пръстът принадлежи на шведски гражданин, отвлечен от мафията в Сицилия. Реакцията на управляващите е светкавична, защото тече предизборна кампания. Единственият агент, който може да се справи бързо и компетентно с възникналата ситуация, е Карл Хамилтън.
Операцията в Сицилия обаче се оказва далеч по-сложна от очакваното. Мафиотският бос дон Томазо опитва да се докопа до смъртоносни оръжия, за да ги препродаде на престъпен режим от Арабския свят. Но когато плановете му са разкрити и сделката е поставена под въпрос, той не се поколебава да отвлече двама представители на шведската компания производител. Тя е готова да плати откуп, за да спаси служителите си, а Хамилтън трябва да преговаря за условията.
В Сицилия обаче Карл Хамилтън и неговите колеги срещат противник, с какъвто никога не са се сблъсквали преди, и попадат в един непознат свят на беззаконие, интриги, мръсни сделки с пари и наркотици, страст и мъст.

Роман
ISBN 978-619-161-048-8
320 стр., цена 12.99 лв.

Ян Гиу

Вендета: Жива мишена.
За кожата на един агент

Когато двама шведски граждани са отвлечени от сицилианската мафия, единственият, който може да се справи с проблема, е Карл Хамилтън. Шведският агент се заема да разпали унищожителна война между сицилианските групировки и да върне живи и здрави заложниците у дома. Но двамата с по-младия му колега Юар Лундвал стават жертва на покушение и Лундвал загива, прострелян от куршумите на наемници на мафията. Хамилтън не може да се примири със смъртта на приятеля си и за да постигне своята вендета, е готов да покрие пътя си с трупове. Дори и с риск да се превърне в жива мишена.
Ян Гиу е най-експортният и успешен шведски автор в световен мащаб през последните десетилетия благодарение на историческата си трилогия „Рицарят тамплиер“ и трилърите си. Подобно „Волво” и „АББА”, от години името му е запазена марка на шведския успех. Романите му са многократно филмирани и са в челото на световните класации за бестселъри. Ян Гиу (който е не само световноизвестен автор, но и разследващ журналист, прочут със скандалните си разкрития в шведските медии) е добре запознат с механизмите на световната политика. Твърде често в книгите си той изнася действителни факти от секретни операции на световните шпионски централи и останали в тайна сблъсъци на крупните геополитически сили в хода на най-новата история. Романите на Ян Гиу с главен герой Карл Хамилтън имат невиждан успех и се превръщат в най-продаваната шведска поредица в света.

Роман
ISBN 978-619-161-124-9
320 стр., цена 12.99 лв.