Всички права запазени - ИК "Персей" 2024

Том Егеланд

Заветът на Нострадамус

Медичите. Могъщо древно познание. Смъртоносни кодове…
Професор Лоренцо Морети е отвлечен от научен симпозиум във Флоренция, след като се е натъкнал на сензационен документ – писмо от пророка Нострадамус до могъщата фамилия Медичи. Писмото е пълно с непонятни шифри, окултни и религиозни препратки. Археологът Бьорн Белтьо е заставен да тръгне по следите на документа и тайните, скрити в него.
В продължение на петстотин години монашеският орден Vicarius Filii Dei издирва писмото на Нострадамус. Монасите смятат, че в него е шифрована тайната за връзката с Бог. Но не само те издирват писмото…
Параклисът на Медичите, църквата „Санта Кроче”, Библиотека Медичи Лауренциана във Флоренция от векове пазят ключовете към мистерията, вълнувала човечеството още от зората на неговото съществуване.
Дали Делфийският оракул, библейските пророци, Нострадамус… не са били жертва на една и съща сила?

Том Егеланд днес е сред най-популярните и тиражни автори в световен мащаб. Преведен е на повече от 20 езика, а книгите му оглавяват топлистите за бестселъри. Първият му голям хит е романът „Краят на кръга” (2001). В публикувания две години по-късно бестселър на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“ (2003) читателите откриват смайващи прилики както в сюжета, така и в главните герои.
На български са издадени романите на Том Егеланд „Евангелието на Луцифер“, „Пазителите на завета“, „Краят на кръга“ и „Нощта на вълците“.

Роман
ISBN 978-619-161-022-8
480 стр., цена 25 лв.

Том Егеланд

Нощта на вълците

Започва поредният брой на най-рейтинговото телевизионно шоу. Гостуват известни политици, а също и министърът на външните работи. Но още в първите минути на живото предаване един от гостите вади пистолет и го насочва към водещата – популярната разследваща журналистка Кристин Бюе. Терористичната акция се превръща в риалити, излъчвано от най-гледаните световни тв канали. Докато спецотрядите затягат обръча около тях, въоръжените с експлозиви терористи вече са заложили стръвта си, за да постигнат тайната си цел.
В същото време висш дипломат е изнудван да се превърне в марионетка, обслужваща нечии висши интереси.
Дали тази наглед терористична акция не е нещо много по-голямо?

Както романите „Евангелието на Луцифер”, „Пазителите на завета” и „Краят на кръга” не са само исторически разследвания в търсене на потуленото знание в Стария и Новия завет, така и „Нощта на вълците” не е просто трилър за тероризма. Том Егеланд взривява жанра, за да създаде изненадващ и непредсказуем роман, който се чете на един дъх и е зареден с много по-широки послания. Неслучайно писателят е сред най-горещите имена в съвременната литература. Романите му са преведени на 20 езика.

Роман
ISBN 978-954-8308-85-4
416 стр., цена 14.99 лв.

Том Егеланд

Евангелието на Луцифер

Нов трилър от автора, по чиито дири върви Дан Браун.

325 г.: Император Константин свиква в Никея събор, който трябва да спре разногласията в християнската църква. Обявените за еретични ръкописи трябва да бъдат унищожени.
1970 г.: Джовани Нобиле, професор по теология в Григорианския университет във Ватикана, изследва противоречивите хипотези около изчезнал древен ръкопис, наречен „Евангелието на Луцифер”. Негов приятел антиквар го изпраща в Луксор, Египет, за да удостовери автентичността на пергамент, открит в пустинята. Чисто научното занимание преобръща живота на Нобиле и семейството му.
2009 г.: Консерватор в Киево-Печерската лавра, Украйна, открива мумия на монах от XII в. и древен пергамент с мистични символи. Тъй като страната му не притежава необходимите ресурси за изследване на ръкописа, той го поверява на археолога Бьорн Белтьо. Дни по-късно консерваторът става жертва на ритуално убийство. Оказва се, че по същия начин са били убити в различни европейски градове и други, посветени в съществуването на ръкописа. Какво съдържа той – древна тайна или пророчество за вече недалечното бъдеще? Това трябва да открие Белтьо, ако успее да оцелее и да намери верния път между могъщите групировки, домогващи се до ръкописа.
Роман с богата документална основа и във въздействащия, динамичен и емоционален, стил на Том Егеланд. Той ще ви проправи път през мъглата на времето към отговора на загадки от Стария завет и древността. И ще преобърне представите ви за Бог и Сатаната, за небето и ада.

Роман
ISBN 978-954-8308-62-5
416 стр., цена 19.99 лв.

Том Егеланд

Пазителите на завета

XI век: Викингски воини ограбват египетска гробница и, без да знаят, открадват една от най-големите тайни на Стария завет.
XXI век: В далечна Исландия един свещеник е убит заради древен ръкопис. Получил копие от него, археологът Бьорн Белтьо открива вътре в текста код за разгадаване на древна загадка. Издирването, което предприема, го отвежда до руините на стари скандинавски църкви и египетски гробници, до антикварна книжарница за уникати в Рим и далеч отвъд Атлантическия океан – в библиотеката на Конгреса на САЩ и до загадъчен дворец на Карибите. Могъщи сили са против него и са решени на всякакви средства, за да постигнат целите си. Но археологът успява да достигне до историческа и религиозна тайна, чието разкриване би имало фатални последствия.

Отчасти трилър, отчасти интелектуално приключение, „Пазителите на завета” изследва библейски и исторически митове.
За пореден път Том Егеланд показва не само, че е майстор на напрегнатата интрига, но и че е писател от висока класа – пише остроумно, иронично, образно, нестандартно.


Роман
ISBN 978-954-8308-13-7
480 стр., цена 25 лв.

Том Егеланд

Краят на кръга

Средновековен манастир крие истинска археологическа сензация – златен кивот на две хиляди години, в който се намира тайна, способна да промени световната история. Една тайна, заради която могъщи сили биха стигнали далеч, за да я опазят. Археологът Бьорн Белтьо се опитва да проследи историята на кивота и какво има в него. Проучването му го отвежда до секретна научна организация, базирана в Лондон, до научноизследователски институт в Средния Изток, занимаващ се с библейските митове и догми, до крепост на кръстоносци във френско селце, където е скрита една от най-дълбоките тайни на християнството, грижливо пазена от Ордена на хоспиталиерите и други посветени в продължение на векове.
Един различен тип трилър, в който се преплитат мит, мистерия, история и теология. Тотален бестселър, преведен на 22 езика. Романът „Краят на кръга” е публикуван две години преди „Шифърът на Леонардо” да види бял свят. Когато излиза романът на Дан Браун, читателите на Егеланд с изненада откриват, че главните герои са със същите характеристики; нещата се въртят около родословието на Иисус и потулени тайни на християнството; зад всичко стои всесилна международна организация; и двете книги се занимават с противоречиви теории за живота, учението и смъртта на Иисус Христос, за библейските ръкописи и зараждането на християнството.


Роман
ISBN 978-954-9420-85-2
448 стр., цена 25 лв.

Том Егеланд

Лъжите на бащите

Трима мъже. Три съдби. Три тъмни тайни.

Покрай бреговете на Барбадос е намерен дневник, хвърлящ светлина върху съдбата на учения Карл Скот и изчезването му в Гренландско море преди двайсет години. Дневникът ще се окаже и повратна точка за сина му, младият журналист Виктор Скот. На Виктор е възложена задачата да напише книга за тримата си известни предци: баща му, който е изчезнал в Гренландско море, дядо му, писател, носител на Нобелова награда и герой от войната, и неговият прадядо, който е живял 20 години на необитаем остров. За да събере информация, Виктор тръгва на пътуване по света - пътешествие, което ще промени живота му. Литературен шедьовър от Том Егеланд, един от най-популярните скандинавски писатели днес.

Роман
ISBN 978-619-161-038-9
416 стр., цена 14.99 лв.

Том Егеланд

Тринадесетият апостол

Кой е тринадесетият апостол? Защо тайните служби на няколко страни се интересуват от археологически разкопки? Какво би станало, ако се промени представата ни за религията? Срамежливият, но гениален археолог и изследовател на исторически загадки Бьорн Белтьо разбулва загадката около сензационно археологическо откритие от 1977-8 година, което е потулено. В Капернаум, в библейските земи, е открита гробница, а това, което е в нея, би променило представите ни за религията и цивилизацията ни. Израелските власти се намесват, археологическите проучвания са преустановени, а ръководителят на експедицията изчезва безследно. Когато среща Ребека, дъщерята на изчезналия археолог, продължаваща да търси истината за баща си, Бьорн се отправя с нея към Лондон, Флоренция, Йерусалим и Капернаум. Двамата пропътуват хиляди километри, за да намерят отговор на въпроса защо баща й е изчезнал безследно. Откритието, до което достигат, може да промени начина, по който западната цивилизация разбира собственото си съществуване.

Роман
ISBN 978-619-161-056-3
448 стр., цена 19.99 лв.

Том Егеланд

Залезът на боговете

В скандинавските митове и легенди е стаена мистична мощ – как да подчиниш на волята си другите, как да разбереш тайните на живота и смъртта...
Младите съпрузи Ерик Викен и Нина Берг катастрофират с автомобила си насред затрупаната от сняг планинска област Телемарк и им е съдено да научат за жестоките времена на средновековното езичество, когато религиозните култове на викингите са живи и силни независимо от разпростиращото се християнство.
Една легенда, предавана от поколения сред местните жители, може да се окаже ключ към откриване на границата между минало и настояще, между мит и реалност, а единственият човек, който може да помогне на Ерик и Нина, е проф. Аугуст Йодегор.

В "Залезът на боговете" Том Егеланд, авторът, по чиито дири върви Дан Браун, този път се фокусира върху скандинавската митология и историята на Севера. Рагнарьок е залезът на боговете, последната битка между тях и великаните, която води до края на света и слага едно ново начало. Викингските воини вярвали, че ако паднат в битка, ще се озоват на място, наречено Валхала. Там те ще се бият до смърт с други храбри воини през деня, а през нощта ще се съживяват отново и ще гуляят до сутринта. По този начин те ще се подготвят да се бият на страната на Один срещу великаните, когато дойде Рагнарьок.

Роман
ISBN 978-619-161-063-1
384 стр., цена 20 лв.

Том Егеланд

Загадката на катакомбите

Едно смело момче. Една тайнствена гробница. Едно опасно пътуване в археологията, мистиката и окултизма.

Дълбоко под улиците на Рим, в мрачни катакомби, 14-годишният Роберт е в търсене на изход - нагоре и навън. Но всички коридори си приличат, заринати с черепи и тайнствени символи. Неочаквано Роберт забелязва пресни следи от стъпки, но те не са неговите.
Древни митове, тайнствени катакомби и мистериозни връзки. Римски митове се вплитат в исторически факти за набези на викингите. Археологически открития имат фатални последици и поставят в смъртна опасност хората, участващи в тях.
Роберт трябва да се изправи пред миналото. Фанатизиран монашески орден го преследва дори и в Норвегия, където древна дървена църква е скрила мистериозни тайни.
Книга за историята и археологията, мистиката и окултизма, религията и фанатизма. И за най-големите загадки на живота и смъртта.

Световноизвестният норвежки писател Том Егеланд предлага универсален роман за читатели от всички възрасти, който може да бъде прочетен с еднакво удоволствие и от тийнейджъри, и от техните родители. Увлекателният сюжет е идеален начин да бъдат научени много любопитни исторически факти.

Роман
ISBN 978-619-161-079-2
224 стр., цена 10 лв.

Том Егеланд

Съкровището от Константинопол

Роберт се присъединява към майка си, която участва в археологически разкопки в Норвегия. Мълвата за изключителна нова находка се разпространява бързо. Докато майка му открива гроб на викингски вожд, Роберт попада на непозната руна и решава сам да проведе свое проучване. Но момчето започва да сънува странни неща. В сънищата си той се превъплъщава в младия викинг Улв, син на княз Ньол, който иска да похити съкровището на Константинопол. Улв пази тайната на това съкровище, а то ще бъде открито само ако Роберт дешифрира кода от древни руни. В надпревара с изтичащото време момчето трябва да го намери, преди то да е попаднало в неподходящи ръце...
Световноизвестният норвежки писател Том Егеланд предлага универсален роман за читатели от всички възрасти, който може да бъде прочетен с еднакво удоволствие и от тийнейджъри, и от техните родители. Увлекателният сюжет е идеален начин да бъдат научени много любопитни исторически факти. За „Загадката на катакомбите“ (също с главен герой Роберт) писателят спечели норвежката награда за най-добър роман за млади читатели „АРК“, а в България бе класиран на второ място за наградите „Бисерче вълшебно“.

Роман
ISBN 978-619-161-107-2
256 стр., цена 10 лв.

Том Егеланд

Маската на дявола

Нов роман от автора, по дирите на който върви Дан Браун. Първожреците на Древен Вавилон са притежавали дванайсет магически маски, с помощта на които са се свързвали с отвъдния свят. Само две от тях са достигнали до наши дни. Едната се намира в Британския музей, другата е открадната от Археологическия музей в Багдад през април 2003 г. и е унищожена от ислямисти. Но се оказва, че съществува и трета.
Професорът по археология Бьорн Белтьо е исторически консултант в разследването на три идентични престъпления, извършени в период от три века.
1708 г.: Немският проповедник Конрад Кремер е открит мъртъв под църковната камбанария в Ювдал. Около тялото му има следи от копитата на дявола и пет свещи, разположени така, че да се образува пентаграм. Понася се мълвата, че е убит от самия дявол.
1963 г.: Капелан Понтиус Фелберг е изхвърлен от неизвестна сила или човек от същата тази камбанария и умира пред очите на паството си след литургия.
2015 г.: Младият журналист Даниел Люке е намерен убит на същото това място, с дяволска маска на лицето.
Дали някой е готов да извърши убийство, само и само да се добере до магичната вавилонска маска на смъртта, струваща днес цяло състояние? Как тези три убийства са свързани, въпреки всичките години, които ги разделят?

Роман
ISBN 978-619-161-125-6
448 стр., цена 25 лв.

Том Егеланд

Ефектът на Лазар

Археологът Бьорн Белтьо е по следите на древен вавилонско-египетски ръкопис, наречен „Книгата на мъртвите“. Но той не е единственият, който търси мистичното произведение.
Domini canes – опасен монашески орден от религиозни екстремисти, би направил всичко, за да го спре, тъй като се страхува, че откритията му ще разтърсят основите на християнската вяра.
Същевременно учените в една медицинска лаборатория в САЩ са на път да разкрият мистерията на процесите, които настъпват след смъртта. Строго секретният научен проект носи кодовото име „Ефектът на Лазар“. Нима наистина е възможно човешката душа да продължи да живее дори след като тялото е вече мъртво?
Белтьо скоро установява каква е връзката между „Книгата на мъртвите“ и „Ефектът на Лазар“. И отговорът е ужасяващ.
Заглавието е вдъхновено от библейската легенда за Лазар, когото Христос възкресил след четири дни в гроба: „(Иисус) извика с висок глас: Лазаре, излез вън! И излезе умрелият с повити ръце и нозе в погребални повивки, а лицето му забрадено с кърпа.“ (Евангелие от Йоан).

Абсолютен майстор в този жанр. – Пер-Магне Мидьо/ Trønder-Avisa
Роман с много напрежение, но с душа. – Гайр Раквог/ Dagsavisen

Роман
ISBN 978-619-161-168-3
480 стр., цена 19.99 лв.

Том Егеланд

Голяма книга на духовете

Разкошното издание с цветни илюстрации, дело на художника Мариус Ренберг, носи заглавието „Голяма книга на духовете“ (превод Ралица Тачева). Това е новото заглавие от любимия и в България автор на „Ефектът на Лазар“ (един от тоталните хитове на 2018 г.), „Заветът на Нострадамус“, „Пазителите на завета“, „13. апостол“, „Краят на кръга“, „Евангелието на Луцифер“, „Маската на дявола“.

Сега Егеланд представя книга със страховити истории за най-митичните ужасяващи същества, допълнени от богата енциклопедия на свръхестествените сили, от която ще научите много неща за прочутите чудовища, древни демони и митични създания.

Вярвате ли в съществуването на кръвожадни вампири и страховити върколаци? Поглеждали ли сте вечер преди лягане под леглото, за да сте сигурни, че отдолу не се крие чудовището от най-страшните ви кошмари? Събуждали ли сте се посред нощ, усетили студения полъх на тайнствено привидение, което сякаш иска да ви примами в друг отвъден свят? Независимо какъв е отговорът на тези въпроси, всеки от нас изпитва странно влечение към страшните истории и към трепета, който те пробуждат в примрелите ни от уплаха сърца.
Световноизвестният писател Том Егеланд представя тази книга със страховити истории за най-митичните ужасяващи същества, допълнени от богата енциклопедия на свръхестествените сили, от която ще научите много неща за прочутите чудовища, древни демони и митични създания.
Затова смело открехнете тази врата към царството на мрака и безплътните сенки и се сблъскайте с най-големите си страхове!

ISBN 978-619-161-191-1
256 стр., цена 19.99 лв.
с цветни илюстрации

илюстрации Мариус Ренберг

Том Егеланд

Кодексът

Археологът Бьорн Белтьо присъства като международен наблюдател на разкопките на крипта, в която се предполага, че е погребан един от първите папи на християнската вяра – папа Лука. Освен неговите останки, екипът от археолози открива трънен венец и древен кодекс. Това най-вероятно са короната от тръни, която римските войници поставят на главата на Исус, и Кодексът на Христос – истинският разказ за живота и посланията на Спасителя. Предполага се, че ръкописът е написан от апостол Петър. При завръщането си в Лондон професорът, който е ръководител на разкопките, умира, а скоро след това отговорникът за проекта също е намерен мъртъв. И тръненият венец, и кодексът изчезват безследно.
Италианските власти, Ватикана, богат шейх от Саудитска Арабия и ЦРУ смятат, че Бьорн Белтьо е замесен в изчезването на свещените артефакти. Но и някой друг дебне в мрака. Някой, много по-опасен.

ISBN 978-619-161-222-2
384 стр., цена 25 лв.

Том Егеланд

Огледалото на злото

Делникът на телевизионния репортер Кристин Бюе се променя драстично, когато в редакцията на „Канал 24“ започват да пристигат анонимни видеозаписи от брутални убийства. Видеата са придружени от кратка бележка и са адре­сирани до журналистката. Полицията е в безизходица, а населението е обхванато от все по-нарастваща паника. Дали стар неразрешен случай няма да помогне да бъде сложен край на поредицата от убийства? Или това е поредната заблуда, режисирана внимателно от убиеца, криещ се зад псевдонима Аквариус? Шокът за Кристин е голям, когато на едно от видеата вижда собствения си образ и разбира, че тя е следващата набелязана жертва. С помощта на своя наставник, приятел и колега Гюнар Борг тя трябва да разкрие самоличността на убиеца и да го спре, преди той да я включи в ужасяващата си колекция.
Том Егеланд отново ни дава много повече от това, което очак­ваме. Дали във всеки от нас не се крие чудовище? На какво сме способни, за да задоволим най-ниските си желания или за да постигнем целите си? Вълнуваме ли се истински от чуждото нещастие, или сме склонни да го експлоатираме?

ISBN 978-619-161-253-6
448 стр., цена 19.99 лв.

Том Егеланд

Сребърниците

Загадката на най-срамното предателство в човешката история е залегнала в основата на романа на световноизвестния норвежки писател Том Егеланд. След „Заветът на Нострадамус“, „Ефектът на Лазар“, „Пазителите на завета“ и „Тринайсетият апостол“, продали милиони екземпляри по света, Егеланд създава нов бестселър, още по-завладяващ като литература и познание за скритите тайни в историята и библейските митове. Новооткрито писмо на две хиляди години, написано от Пилат Понтийски, изчезва безследно, а палеографът, който е трябвало да го разчете, е намерен мъртъв в Капела Медичи, във Флоренция. Археологът Бьорн Белтьо е натоварен с опасната задача да намери този безценен пергамент, криещ неподозирана истина и отговора на една смъртоносна загадка. Какво е подтикнало Юда да предаде Исус и какво реално се е случило? Каква е била ролята на Пилат в цялата тази драма? Каква е и тайната на Медичите, пазена в продължение на векове? Бьорн Белтьо става обект на преследване и шпиониране, трябва да разреши няколко загадки, изпращани му от тайнствен непознат, сдобива се с нови приятели, но и с нови врагове. Когато открива писмото, Белтьо, се изправя пред поредно предизвикателство: намирането на гроба на Пилат Понтийски. Вместо обаче усилията му да бъдат оценени, той е посрещнат със скептичност и критика, защото неговите открития застрашават устоите на християнството. Трябва да се изправи и срещу загадка, касаеща собственото му минало. Както и за предишните си романи Том Егеланд прави сериозни проучвания – не само фактите, залегнали в Библията, но и най-нови исторически проучвания от 2021 г. В края на книгата си той дава точна информация кои са реалните факти и кое е фикция. Книгата препраща и към първия световен бестселър на Том Егеланд - „Краят на кръга”, преведен на близо 30 езика. Романът е публикуван през 2001 г., две години преди „Шифърът на Леонардо”. Когато излиза романът на Дан Браун, читателите на Егеланд с изненада откриват, че главните герои са с подобни характеристики, сюжетът се върти около родословието на Иисус и потулени тайни на християнството, а зад всичко стои всесилна международна организация, както и че и двете книги се занимават с противоречиви теории за живота, учението и смъртта на Исус Христос, с библейски ръкописи и зараждането на християнството. Немалко са коментарите както на критици, така и на неспециалисти относно приликите между двата романа. Не липсват и намеци за плагиатство от страна на Дан Браун заради такива поразителни сходства между "Шифърът на Леонардо" и "Краят на кръга": разкриването на древна мистерия и световна конспирация, излагане на тезата, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство, албинос е главен герой и в двата романа – разликата е, че в „Краят на кръга” той е добрият (Бьорн), а в „Шифърът на Леонардо” е лошият герой (Сила – човекът на „Опус дей”), и в двете книги главната героиня се оказва едновременно последният жив потомък на Христос и Мария Магдалена и дъщерята/внучката на последния велик магистър на таен орден.

ISBN 978-619-161-262-8
448 стр., цена 25 лв.

Том Егеланд

Сокола

В центъра на иначе спокойната столица Осло шестима мъже отвличат трамвай със заложници, привличайки за минути вниманието на целия свят. Дали медиите няма да са по-ефективни от органите на реда? Журналистката Кристин Бюе и стажантката Линда Микалсен ще впрегнат целия си заряд в търсене на отговори рамо до рамо с полицията. Какво всъщност стои в основата на отвличането? Религия? Идеология? Пари? Политика? Или нещо, което никой не подозира?
Книга за възмездието, за нестихващата болка, преходността и смъртта. Но и книга за малките ежедневни прояви на геройство, за смелостта, амбицията и съпричастността, за безусловната чиста любов, за семейството, справедливостта и стремежа към намиране на вътрешен покой. Какво общо обаче имат заложниците и ще успеят ли отново да се приберат по домовете си? Проследяваме действието минута по минута, а напрежението се увеличава с всяка страница.
Вероятно вече сте чели книга на Том Егеланд и знаете: това не е поредният трилър, а нещо много повече...

ISBN 978-619-161-298-7
448 стр., цена 25 лв.

Том Егеланд

Проектът Матусал

Нов роман от автора, по чиито дири върви Дан Браун.
Във въздействащ и изпълнен с напрежение трилър популярният герой на Том Егеланд – археологът Бьорн Белтьо, се натъква на случай, който го отвежда към библейската загадка за дълголетието.
Според Библията дядото на Ной – Матусал, живял 969 години. Зрънцето истина в библейската легенда може ли да помогне за разкриване на загадката на дълголетието? Съществуват ли тайни, които остават скрити зад вратите на фармацевтичните компании и Църквата?

Бьорн Белтьо ръководи разкопките на гроб на викингски вожд, когато намират скелет, който няма нищо общо с гроба. Оказва се, че са се натъкнали на мистерия, в която се прокарват границите между старозаветните библейски митове и скандинавската митология.
Един стар монах пише най-важната хроника на живота си. Монахът е бил роб и е придружавал викинга Лейв Ейриксон по време на плаването му до Америка (около 1000 г.). По-късно той е приел християнството и се е научил да пише. Хрониката всъщност е по поръчка на кардинал във Ватикана, който е получил нареждане за това от папата. С други думи, това е таен доклад до Светия отец за срещата на разказвача с човек, когото Ватикана подозира, че е Сатаната.
Мистериозен мъж възлага на Бьорн Белтьо да намери тази древна хроника. По пътя на проучванията си Бьорн многократно се натъква на препратки към живелия почти хилядолетие библейски герой Матусал и се оказва в мрежата на различни интереси – на Църквата, на могъщи корпорации и на опасни хора, които вдигат високо залозите и превръщат живота на обикновения човек в нищожна монета.

Изданието включва и приложение, в което авторът обяснява фактите и фикцията в романа – енциклопедичен преглед на най-важните личности, събития, понятия, книги и богословски идеи, които са споменати в книгата.

ISBN 978-619-161-324-3
480 стр., цена 25 лв.

Том Егеланд

Очите на демона

В продължение на 25 години неразкрито двойно убийство разбунва духовете в Ювдал, Телемарк. Съпрузите Берит и Ролф са намерени убити в дома си, а малката им дъщеричка Сив е тежко ранена и изпада в кома.
Въоръжени със смелост и стремеж да разкрият истината, телевизионната журналистка Кристин Бюе и ветеранът в журналистиката и неин ментор Гюнар Борг пристигат в Ювдал, за да снимат документално предаване за случая и може би да го разрешат, преди да е изтекла давността. На помощ им се притича и ясновидката Виктория Юнерлан, макар че Гюнар изпитва скептицизъм по отношение на нейните способности и методи.
Едно ново убийство – това на брата на Берит, Биргер – разтърсва малката общност и води до разкриването на дълбоко пазени тайни, засягащи мнозина от Ювдал. По странен начин всички следи водят до два сеанса и спиритическа дъска, предрекла убийството на Берит.
Дали всъщност нещата не са започнали много преди убийствата преди двайсет и пет години? Дали едно грешно решение и кривване от правия път не са довели до катастрофални последици? Каква е природата на злото и дали то е вродено във всеки човек?
Том Егеланд създава напрегнат и наситен с психология и мистерия роман, разкриващ най-тъмните кътчета на човешката природа.

ISBN 978-619-161-335-9
512 стр., цена 30 лв.